Quantcast
Съдът върна Гинка Върбакова в сделката за ЧЕЗ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Съдът върна Гинка Върбакова в сделката за ЧЕЗ

Но вече има одобрен друг купувач за активите на чешката енергийна компания у нас
4 037

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението, с което Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не позволи през 2018 г. сделката между "Инерком България" и CEZ Group за продажбата на активите ù в България. Собственик на "Инерком" е Гинка Върбакова. 

Съдът постановява, че решението е незаконосъобразно и връща преписката на КЗК за ново произнасяне при спазване задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона.

Продажбата на "ЧЕЗ България" преминава през поредица от перипетии. През юли 2018 г. КЗК спря сделката между "Инерком България" и CEZ Group с мотива, че обединени двете компании ще имат господстващо положение на пазара. Тогава чешката енергийна компания сключи договор с Еврохолд България, който също бе отхвърлен от антимонополния орган. В края на 2020 г. обаче КЗК допусна сделката с Еврохолд след оспорване пред ВАС. Продажбата на българските активи на CEZ Group на Еврохолд България бе одобрена и от енергийния регулатор.

Върховните съдии приемат с днешното си решение, че пазарният дял на обединената група на "Инерком“ и "ЧЕЗ България" не би бил достатъчен, за да обоснове евентуалното наличие на господстващо положение. Общият пазарен дял на участниците през 2016 г. и 2017 г. след осъществяване на сделката - на база произведено количество електрическа енергия спрямо общо произведените количества от фотоволтаични централи и на база инсталирани мощности от фотоволтаични централи, би бил в нисък размер и това не би попречило на ефективната конкуренция на пазара.

Според назначена и приета съдебно-икономическа експертиза делът на обединената група на база инсталирани мощности във фотоволтаични централи е 2,517%. Този размер е много по-нисък от изискването на Методиката за общ пазарен дял поне над 15% на предприятията-участници на съответния пазар.

Неправилен е изводът на КЗК, че сделката с Инерком ще създаде предпоставки до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Върховните магистрати приемат, че КЗК неправилно е взела предвид като такова обстоятелство, че производителите на електрическа енергия от фотоволтаици имат съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия, тъй като формират по-ниска цена поради "нулевия" разход за производствен ресурс.

Според ВАС антимонополната комисия неправилно е отчела като „друго обстоятелство“ участието на групата на ЧЕЗ на вертикално свързаните пазари. А именно - на пазара на разпределение, пазара на снабдяване/доставка на електроенергия и пазара на търговията с електрическа енергия. За да се отрази съществено на тези пазари е необходимо обединената група да има силни позиции на засегнатия от концентрацията пазар на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи.

ВАС посочва и допуснати процесуални нарушения от страна на КЗК и затова смята решението й за незаконосъобразно и го връща за ново произнасяне.

Решението на ВАС може да се обжалва от антимонополната комисия.

 

Ключови думи:

ЧЕЗ, Инерком, КЗК, ВАС

Още

Съдът нареди ВСС да разгледа и случая "Жоси" за уволнението на Гешев
Съдът премисли: Глобата на КЗК за „Хиполенд“ е правилна
Изтеклият мандат на съдебните инспектори стигна до КС