Quantcast
Тегленето на пенсията от банкомат поскъпва | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Тегленето на пенсията от банкомат поскъпва

От Нова година Банка ДСК прави услугата платена
14 682
 Илияна Кирилова

От 1 януари 2022 г. една от последните безплатни банкови услуги изчезва - най-масово използваната от пенсионерите Банка ДСК въвежда такса за тегленето на пенсията от банкомат.

Финансовата институция уведомява на сайта си, че от Нова година хората, които получават пенсията си по сметка в Банка ДСК, вече ще плащат стандартната такса, когато я теглят от АТМ устройство на банката

Преди това, от началото на септемри, банката завиши тарифата си и тегленето на пари от банкомат вече се таксува с процент върху изтеглената сума. В момента при ползване на банкомат на Банка ДСК процентът е 0.15%, но не по-малко от 0.30 лв. При теглене на пари от банкомати на други банки таксата е 0.20%, но не по-малко от 1.50 лв.

Така от Нова година пенсионерите, които получават пенсията си в Банка ДСК, ще плащат 0.30 лв. върху суми до 200 лв. Ако изтеглените пари обаче са 400 лв., те ще плащат 0.60 лв. на банката. За 500 лв. таксата е 0.75 лв.

От ДСК успокояват пенсионерите, че ако плащат в магазина с дебитната си карта, няма да им бъде начислявана такса. Освен това на хората от третата възраст се предлага да сключат договор за пакета "ДСК Флекси - пенсионери", в който са включени три безплатни тегления на банкомат на банката и още няколко банкови превода, но при месечна такса от 2,90 лева

Справка в тарифите на търговските банки показва, че малка част от тях предлагат безплатни тегления на пенсиите, които НОИ превежда по сметки на клиентите. В повечето случаи тази възможност е предвидена, ако дебитната карта е в пакет с други услуги и специална сметка, като за нейното обслужване се дължат месечни такси. ОББ например предлага пакет "Привилегия" с превод на пенсията от НОИ и без такса теглене, но с 1.80 лв. месечна такса. Пощенска банка има специална сметка "Пенсия плюс" с годишна поддръжка на сметката е 16.80 лв. 

Таксата за теглене на пенсия от ДСК ще засегне голям брой възрастни хора, защото това най-използваната от тях банка заради широката й клонова мрежа във всички градове в страната. 

В последната година банките масово завишиха цената за ползването на дебитни карти, които са и най-използваната банкова услуга от потребителите, защото по банков път се превеждат заплатите им. Вече почти всички финансови институции прибират по 0.30 лв. за всяко теглене на пари от собствен банкомат, а за ползване на чужди АТМ устройства таксата скочи до 1.50 лв.

Банка ДСК първа въведе начисляване на процент от сумата, след като още по време на извънредното положение през пролетта на 2020 г. увеличи лимита за теглене на пари от дебитна карта до 1000 лв. Тогава това бе направено, за да се спести на хората по-често разкарване до банкоматите. Очаква се и останалите финансови институции постепенно да заменят твърдата такса при теглене на пари с процент от сумата.

Другата услуга, която постоянно поскъпва, е месечното "обслужване" на банковите сметки, независимо дали има движение на средства по тях. Големите банки вече прибират по 4.50 лв. всеки месец от разплащателни сметки.

Силно поскъпнаха през последните години внасянето и тегленето на пари на гише в банката. Причината е, че поддържането на пари в брой става все по-скъпо за банките и те се опитват да насочат клиентите си към интернет банкиране, където таксите са много по-ниски. Освен това банките постепенно през последните години намаляват клоновата си мрежа, като закриват офиси, за да пестят разходи.

Основната причина за нарастването на банковите такси обаче са рекордно ниските лихви по кредитите, които намаляват печалбата им. Така финансовите институции се опитват да компенсират по-ниските приходи.

Ключови думи:

Банка ДСК, пенсии, такса

Още

Сбогом и благодарим за пенсиите!
Пенсиите на 50 200 деца и възрастни с увреждания се увеличават с 45%

29.06.2022

41297
Парламентът окончателно увеличи пенсиите с 10% плюс 60 лв.

28.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

26389