Quantcast
Тол системата тръгна и засечките започнаха | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Тол системата тръгна и засечките започнаха

"Ъпдейти" блокираха продажбите на маршрутни карти, а БСП обяви, че кабинетът се е провалил
Обновена
5 624
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Проф. Олег Асенов

Тол системата блокира тази сутрин - само часове, след като влезе в експлоатация, съобщи Би Ти Ви. Проф. Олег Асенов от управата на Агенция "Пътна инфраструктура" обясни, че проблемът е за кратко и че "до минути" системата отново ще заработи.

 

„Не е блокирала. Получихме запитвания от много шофьори как да си вземат маршрутни карти. Трябваше да прекъсне за 10 минути, но ми пишат, че в 7,45 часа  ще тръгне нормално и ще си купуват хората карти.”, обясни в „Тази сутрин” проф. Асенов.

"Направихме един ъпдейт през нощта, видяхме, че има неща за оправяне, и намерихме време, когато се сменят митничарите, да го направим. В момента ъпдейтваме картата, малко повече време отне”, уточни представителят на АПИ. И поднесе обичайното за подобни ситуации оправдание: „Очаквахме, че по-бързо ще се случи, но понякога в техническите системи стават по-бавно тези процеси".

 

За проблеми съобщи и БНТ:  

Опашка от тирове се изви рано тази сутрин на ГКПП "Кулата". Три гишета и три автомата на самообслужване работят на граничния пункт за закупуване на винетки и маршрутни карти за тежките МПС. И ако шофьорите на леките автомобили просто идват тук, купуват си винетки и продължават пътя си, ситуацията с шофьорите на тежкотоварните автомобили не е такава. Оказва се, че от 6 ч. тази сутрин е направен ъпдейт и системата не работи. Шофьори разказаха, че са очаквали, че ще има проблеми с тол системата, показа репортажът на БНТ.  

"В момента се извършва ъпдейт на толсистемата", обяви и председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.  Той обясни, че "всеки момент"  трябва да се възстанови възможността шофьорите да купуват маршрутни карти. "В момента се ъпдейтва цялата система, осигурили сме възможност да пропуснем превозните средства на граница и мобилните екипи на контрола във вътрешността на страната, така че шофьорите да купуват маршрутни карти от нашите търговски канали", допълни той.

"В контактния ни център ние сме осигурили 24-часова възможност всеки потребител да зададе своя въпрос. Ъпдейта го налага това, че вчера се появиха въпроси за по-разбираемото закупуване на маршрутни карти. За да стане по-достъпно за шофьорите, се наложи да ъпдейтваме системата за времето за закупуване на една маршрутна карта", уточни Терзийски. Той призова потребителите за търпение -  системата щяла да стане по-удобна за тях.

 

От БСП коментираха поредните несгоди на тол системата със сарказъм

БСП обяви, че Борисов е виновен за "прокуцването" на тол системата"Министър Петя Аврамова каза вчера, че тол системата била проходила, но за нас тол системата прокуца",   каза депутатът Димитър Данчев на пресконференция на "Позитано" 20.  Миналата година, когато трябваше да заработи системата, се казваше, че тя е в тестова експлоатация. Сега преди няколко часа научихме от Олег Асенов от АПИ, че системата е на режим "асистирано правоприлагане". Две години управляващите се чудят какво понятие да измислят за този хаос", поясни Данчев.  Той съобщи, че АПИ е похарчила 1.3 млн. лв., за да мести пътни знаци (заради изваждането на отсечки от списъка на платените пътища, за които се искат е-винетки, бел. ред.). "Как са местени, без това да бъде уточнено с общините, трябва да отговорят от Агенцията",  подчерта червеният депутат.

Колегата му Георги Свиленски допълни, че БСП настоява списъкът с проблемните пътища за винетна такса спешно да бъде актуализиран, тъй като няма как в средата на март общините да поемат отговорността за ремонт на пътища (според признанията на властта преговорите между АПИ и много общини и в момента продължават).

"Днес има провал с тол системата, няма какво да ни убеждават, че ъпдейтвали". За тази ситуация в момента има един отговорен, казва се Бойко Борисов, миналата седмица на изслушване в парламента на всички зададени въпроси, той не отговори на нито един. Не разбира за какво става въпрос. Всички решения носят неговия подпис, българските граждани трябва да знаят кой е виновен за проблемите с тол системата", коментира Георги Свиленски.

 

ДЕЖАВЮ

Засечки имаше и при въвеждането на електронни винетки, които също се обслужват от прословутата тол система. И тогава технически гафове късаха нервите на шофьорите седмици наред. 

Въпреки дългото отлагане - първоначалните планове бяха събирането на такси от тежките превози средства за изминато разстояние да стартира от 16 август 2019-а - АПИ, националното тол управление и техните партньори - т.нар. доставвици на услуги, отново се оказаха неподготвени. Оказа се, че часове преди старта само две фирми предлагат на транспортния бранш бордови устройства за отчитане на километрите и таксите, и то при неизгодни условия, и че другата техническа възможност - използване на GPS още не работи, защото властите не са сключили договор с нито един доставчик. Така за много превозвачи  остава най-неудобната опция - да използват маршрутни карти, които са подгодящи за единични, инциденти курсове, а не за редовни пътувания. Много шофьори още се лутат какво да направят, за не бъдат глобени като нарушители, показват репортажи на различни медии.  Премиерът Бойко Борисов пред заплахата от протести  обяви "гратисен периоди" до 27 март за българските превозвачи, но никой не разбра какви точно са параметрите на "гратиса". 

Тол системата спря за 2 часа заради обновяване, но вече е пусната

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Жители на плевенски села излизат на протест срещу тол системата, съобщи Nova. Те са недоволни от разположението на камерите, засичащи автомобилите в населените места. Опасенията им са, че  ще бъдат снимани и глобявани за липса на винетки. 

Недоволните се заканват да блокират важни пътни отсечки - Плевен-Русе край с. Гривица и Плевен-Ловеч край Брестовец.

 „Жителите на 8 населени места не желаят да има винетка до тях. Искаме яснота. Хората се информират по социалните мрежи и по камерите, които са сложени точно на табелата за Брестовец. Те смятат, че устройствата снимат за винетка и ще получат актове. Лошото е, че камерата е сложена точно на табелата, а хората, които искат да стигнат до имотите си, трябва задължително да минат под нея”, обясни Радослав Иванов, председател на Сдружението на българските общини.

Даниел Йорданов от Националното тол управление потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец. „Тя е разположена в населено място, поради което снимките, които се генерират от нея, няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове”. 

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обясни, че към този момент няма  постъпки за изключване на пътя от републиканската мрежа. „Това става с решение на общинския съвет”, уточни Петров.

Още

10 600 пътни карти са купени в първия ден от старта на тол системата

01.03.2020

Обновена

3071
ГЕРБ и БСП превърнаха изслушването за тол системата във фарс

27.02.2020

Обновена

6841
Депутатите извикаха Борисов за разяснения по тол системата

26.02.2020

Обновена

1094