Quantcast
Топлофикации поискаха от 30% до 330% поскъпване на парното | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Топлофикации поискаха от 30% до 330% поскъпване на парното

Сметките обаче са правени през март и ще претърпят промени
1 616
 Илияна Кирилова

Очаквано топлофикационните предприятия в страната се готвят за ценови скок,  който в някои области може да е шоков. Това показват заявленията на дружествата, публикувани на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Докато столичната топлофикация е поискала "скромно" поскъпване от 29%, великотърновската е внесла предложение за повишение на тарифите за парно и гореща вода с космическите 330% от 1 юли.    

Че поскъпване ще има и то ще е болезнено, беше ясно още когато Народното събрание наложи популисткия мораториум върху цените на тока и парното - с оправданието, че трябва да се предпазят домакинствата от големи сметки през зимата. Сега "размразяването" на цените ще доведе до поскъпване с двуцифрени и дори с трицифрени проценти.

Все пак още  не е ясно какви ще са параметрите на повишенията, тъй като топлофикациите са подготвили само ранни предварителни изчисления и не са отчели отпуснатите компенсации от държавата и промените в цените на природния газ, след като Кремъл спря доставките за България.

"Да, има искания за увеличение. Но всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружествата са получили, по-скоро биха изкривили представата за това какви ще бъдат цените", заяви Александър Йорданов, член на КЕВР, на изслушване в парламентарната енергийна комисия.

А министърът на енергетиката Александър Николов направи следния коментар: "Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер - премиер".

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто, посочва БНР.

Ключови думи:

парно, тарифи, КЕВР

Още

Младежкият театър спечели битката за сградата си с КЕВР

17.06.2022

598
Държавна служба посяга към 435 кв. м имот на Младежкия театър

27.05.2022

Обновена

592
Спрени дотации за ВЕИ помогнали за слабото поскъпване на битовия ток

13.06.2022

Обновена

1731