Quantcast
Третият карантинен хотел за туристи ще е в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Третият карантинен хотел за туристи ще е в София

"Преди разчитахме на чартъри, сега курортите са пълни с местни автомобили, което създава проблем с паркирането", отчитат хотелиери
3 539
 Илияна Кирилова
Курортите по морето са препълнени въпреки пандемията

В момента по българското Черноморие има два карантинни хотела, работи се за въвеждането и на трети в София. Това обяви пред Нова телевизия министърът на туризма Стела Балтова. "Успяхме да създадем здравен протокол, в който е заложено споразумението за карантините хотели по морето. Има два хотела - един на Северното и един на Южното Черноморие. Работим и за въвеждането на карантинен хотел в София", посочи тя.

Създаването на карантинни хотели бе настояване на някои браншови организации в туризма - още през юни браншовици от Северното Черноморие поискаха да се определят бази за отдих, които ще останат затворени, но ще могат да се използват за настаняване на туристи, заразени с коронавирус, какъвто модел прилага Гърция. 

Министър Балтова посочи, че в хотелите по морето се работи изключително дисциплинирано. Тя сподели, че е била на обиколка по Южното Черноморие, където едва са успели да намерят стая, в която да я настанят. "Не съм удовлетворена от броя на ваксинираните в сектора, но правим всичко възможно. В три града - Поморие, Слънчев бряг, Несебър, бяха открити ваксинационни центрове буквално на площада. Във всички РЗИ има от четирите вида ваксини, като работещите в туризма са с приоритет", обясни тя.

Междувременно, тв репортажи показаха препълнени от туристи плажове и по северното, и по южното Черноморие. "Сезонът върви добре, повечето хотели са пълни. Възниква въпросът на каква цена и за колко дълъг период. Имаме съвсем малко неотворили хотели. Интересно е, че се променя самият профил на туристите. Преди разчитахме на чартърен туризъм, а сега курортите са пълни с местни автомобили, което изважда нов проблем на дневен ред - местата за паркиране. Хотелите са доста комбинативни и гъвкави", заяви председателят на варненската туристическа камара Илин Димитров пред Нова телевизия. По думите му мерките срещу коронавируса се спазват, а броят на заразените е сравнително нисък. Влошава се обаче ситуацията с недостига на персонал.

"От 1 милион и 200 хиляди места за настаняване, всички са заети. Преобладават туристи от Германия, Австрия, Естония, Чехия, Словакия, Русия, Беларус, Израел, Румъния и разбира се, нашите сънародници. Навсякъде имаме туристи, дори и малките градчета са пълни", коментира и областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова. Тя посочи, че до този момент на летище Бургас има 2700 полета. Очаква се до края на сезона те да бъдат около 7600.

 

 

НОВИ ПРАВИЛА 

Въпреки че някои гръцки острови влязоха в червената зона, Гърция облекчи до известна степен влизането на туристи в страната. Пътуващите за там вече могат да попълват Формуляра за влизане в страната - Passenger Locator Form (PLF), непосредствено преди пътуването, а не както досега - в рамките на не повече от 24 часа. Останалите действащи ограничителни мерки и разпоредби там остават в сила до 6:00 ч. на 5-ти август. До тогава при влизане в Гърция е нужен освен QR код, който се получава след попълване на въпросния формуляр, и един от следните документи - негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в Гърция, отрицателен бърз антигенен тест (до 48 часа), сертификат за ваксинация - 14 дни след завършването й, уверение за преболедуване, издадено 30 дни след първия положителен PCR или бърз тест или цифров COVID-19 сертификат на ЕС.

От 1 август пък ще влизаме в Германия с тест, ваксинационен паспорт или covid-антитела. Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката е в сила от 1 август 2021 г. и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст. По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите – ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично.

От 1 август 2021 г. Германия ще категоризира страните само в две зони - „зони с висок риск“ и „зони с вирусни вариации“. При пристигане от „зони с висок риск“ гражданите, които не са ваксинирани или не са прекарали заболяването, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде предсрочно прекратена най-рано след 5-ия ден при отрицателен резултат от PCR тест. След пристигане от „зони с вирусни вариации“ ще се влиза в задължителна 14-дневна карантина.

 

 

 

Още

Медицински звена по морето искат от летовници 300 лева за инжекция

09.08.2022

Обновена

1749
Войната в Украйна засегна силно туризма в Източна Европа

07.08.2022

1872
Хотелиерите предпочитат кеш пред ваучери за туризъм

31.07.2022

МИЛА КИСЬОВА

1926