Quantcast
Тунелът под Шипка няма да се проектира наново | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Тунелът под Шипка няма да се проектира наново

15 681

Тунелът под Шипка няма да се проектира наново, за да стане от двулентов четирилентов. Това стана ясно от пост на вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов във Фейсбук. Според него идеята му за по-широк тунел може да се реализира на два етапа. 

“Сега работим по вече съществуващия план за тунела с една тръба за платната и една аварийна, така че да пуснем максимално бързо трасето в експлоатация. В процеса на строителството ще анализираме внимателно трафика и ако се налага, ще направим проект и ще намерим финансиране за допълнителна тръба към вече изградения тунел”, пише той.

Тунелът под Шипка разчита на финансиране от еврофондове и държавния бюджет. До края на 2022 г. трябва да бъде одобрена новата оперативна програма "Транспортна свързаност" 2021-2027, по която ще се осигурят 34% от финансирането. Останалите пари ще дойдат на етапи от държавния бюджет. Заложеният в договорите срок за изпълнение на обхода на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е 50 месеца - 8 месеца за проектиране и 42 месеца за строителство (общо 4 години и два месеца).За 7 години са построени 23 километра с два малки тунела. Предстои изграждането на най-сериозното съоръжение - тунелът от 3.2 км. и подходите към него. Тук всички отчуждителни процедури са приключили, има направен ОВОС, има и избран изпълнител - “Хидрострой”, която даде цена от 360 млн.лв.

 

 

 

 

Още

Средства за "Хемус" през 2021 г. отишли за компенсации за тока

20.05.2022

810
Превозвачи се пазарят за запазване на тол таксите до края на годината

19.05.2022

471
Забавени ремонти затапват трафика по "Хемус" през лятото

11.05.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

3221