Quantcast
Украинци бягат от България в Гърция за по-високи заплати | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Украинци бягат от България в Гърция за по-високи заплати

4000 бежанци вече започнали работа по островите
13 565
 pixabay.com

4000 украинци вече са започнали работа в ресторантите и хотелите на гръцките острови, съобщава сайтът slpress.gr. Според електронната медия повечето от украинците, хванали се на работа там, са били преди това в България. По думите на главния секретар по приемането на кандидатите за убежище Манос Логотетис, през лятото Гърция предлага повече възможности за сезонна работа с относително адекватни заплати, а България - не.

Украинските гурбетчии в Гърция сега помагат на туристическия бизнес в южната ни съседка да се пребори поне отчасти с дефицита на работна ръка, породен от ниското заплащане. През миналия месец, за първи път, най-после беше подписан колективен трудов договор за заетите в ресторанти и хотели. В началото на юли обаче министърът на туризма на Гърция го анулира, заради натиска на бизнеса. Причината беше, че гръцките работници са поискали допълнително заплащане на извънредния труд, извън записаното в колективния договор.

Логотетис добавя, че досега ЕС не е дал нито едно евро на Гърция за приемане на украински бежанци, но и такива средства не са били поискани. „Финансова помощ не се предоставя на онези украинци, които имат право на работа, а това право имат всички, които са дошли в Гърция“, пояснява той.

Още

Обявен е жълт код за опасно време в 9 области

27.11.2022

1571
НАТО разполага най-добрите американски бойни дронове в Гърция

26.11.2022

6129
България и Румъния остават извън Шенген

25.11.2022

Обновена

8820