facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Управляващите отнеха „с любов” студения резерв от ТЕЦ-а на Доган

В същото време от ГЕРБ се оплакаха, че заради протестите били принудени да взимат политически, а не експертни решения за енергетиката
Обновена
2 099
 БГНЕС

Парламентът одобри предложението на управляващото мнозинство парите от хазната, заделяни за резервните електроенергийни мощности – т.нар. студен резерв, да бъдат пренасочени единствено към държавната ТЕЦ „Марица изток 2”. За това гласуваха ГЕРБ и „Обединени патриоти”, подкрепени от депутатите на БСП.

Управляващите не скриха, че става въпрос за политическо решение. По информация, разпространена в публичното пространство през последните дни, в схемата за студения резерв участват 8 компании, които са сключили с държавата договори за 56 млн. лв. От тази сума най-много (26.5 милиона) е получил ТЕЦ „Варна”, чийто мажоритарен собственик е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган. Затова от ГЕРБ искат да демонстрират, че като скъсват договора с ТЕЦ „Варна”, се разграничават от движението.

Мнозинството бързаше толкова много да прокара предложението в парламента, че използва изключително груба законодателна техника – вкара го в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Така предложението беше одобрено само с едно гласуване и още по-лошо – въобще не беше обсъдено в ресорната парламентарна комисия по енергетика, а само в регионалната комисия, колкото и абсурдно да звучи.

В самия законопроект не беше изрично записано, че затъналата в дългове ТЕЦ „Марица изток 2” ще бъде печелившият от тази ситуация. Но се даде правомощие на енергийния министър Теменужка Петкова да налага със заповед предоставянето на студен резерв за периода от 1 август 2020 г. до пълната либерализация на пазара на ток на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г. Петкова вече обяви, че ще използва правото си в полза на държавния ТЕЦ. За същото лично се разпореди преди няколко дни премиерът Бойко Борисов, който все по-осезаемо се тревожи от обвиненията, че правителството му обслужва интересите на Доган и неговите приближени. Всичко това обаче означава, че нормалната практика ТЕЦ-овете, предоставящи студен резерв, да се определят с търгове, се заменя с непазарна такава - чрез министерски заповеди.

ДЕБАТЪТ – ЗА ДОГАН

Както се очакваше, собственикът на ТЕЦ „Варна” се оказа и в центъра на дискусията в пленарната зала. Рамадан Аталай от ДПС гневно обяви, че решението е движено от омраза към техния почетен председател. "Оттеглете това предложение, да обясним на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени от ЕС", заяви той. „Г-н Аталай, няма омраза – с любов ще ви отнемем тези 60 милиона и ще ги насочим към държавната енергетика”, доволно му отвърна Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, сподирен от смях в залата.

Разгневен Аталай обяви, че собствениците на централите, които предоставят студен резерв, едва ли не работили без печалба: „240 човека персонал поддържане и постоянно блокът, който е за студен резерв, е както се казва, на педал.” И мрачно допълни: „Снощи и от площада ни натискаха и говореха за студения резерв – дали сте на еди кой си 56 милиона. Не са дадени, те са за сигурността и за стабилността на електроенергийната ни система. Не дай си боже да се разпадне електроенергийната ни система, няма да отидете на свиждане нито на г-н Николов, нито на г-жа Теменужка Петкова.” А накрая предрече, че заради новата мярка Петкова ще бъде следващият министър, който ще се раздели с поста си.

А шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов от ГЕРБ се оплака, че заради протестите се налагало да се вземат политически, а не експертни решения за развитието на енергетиката. „Виждате какво се случва по улиците. Хората не искат да чуят въобще за какво става дума. Те ще разсъждават тогава, когато няма да имат ток. А в момента не искат да се дават пари тук и там. Поради тази причина и понеже няма спекулации, когато се дава на една държавна ТЕЦ, затова наистина взимаме политическо решение тези пари да отиват в държавната ТЕЦ”, разясни Николов политическата логика зад решението на управляващите.

ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОРИ

Единствено Атанас Костадинов от БСП повдигна основателните въпроси, които възникват вследствие на решението на управляващите. Той попита защо управляващите чак сега откриват, че има проблем с ТЕЦ "Варна"; следва ли от мярката, наложена от мнозинството, че провежданите досега търгове за студен резерв са опорочени; ако е така, трябва ли спечелилите да възстановят получените пари. Очаквано, не получи отговор.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ДПС се оплака от мутризация на политиката

29.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

70 1
Местан: Борисов стана част от сараите, вместо да ги разгради

29.09.2020

1134 10
Болникът Борисов прелива партийна кръв на Цветанов

28.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4468 15

Коментари

БЕХ

Разбира се, че са му дали. Да вземат да проверят обществените поръчки в ЕСО за 500 000 000 лева за изграждане на 5 електропровода. Как спечели ЕМУ Търговище на Таньо Танев. Как сегашния изп.директор на ЕСО Ангелин Цачев, човек на ДПС,  е приятел на Танев и преди това е работил в ЕМУ Търговище. Как случайно и Теменужка Петкова е депутат от Търговище. И т.н.

Бонжуар

Студен резервен кючек... 

Светозар

Ами четирите сарая - Бояна, Дръндаре, Росенец, Девин - СПА хотел „Орфей” и самият ТЕЦ Варна, те кога ще се отнемат в полза на държавата?!?

Bozhilko

Същият вид любов която Путин упражни с малкото си братче Украйна.

банда

Не се сдържа, а?

Коментираме за у нас си, ама обсесията не прощава май?

аман бе

Припомни кога Украйна е управлявала в Москва няколко десетилетия, че нещо ми се губи. От възрастта ще да е... 😁

Светозар

1. Путин: „В Русия днес е тържествен ден, Ден на славянската писменост, а тази писменост е дошла при нас от македонската земя", 24.05.2017 г.;

2. „Русия заличи България от историята за писмеността, създадена от светите братя Кирил и Методий – това стана ясно от изложбата пред входа на Руския културно-информационен център в София, посветена на 24 май.“  - monitor.bg/bg/a/view/rusija-ni-zalichi-ot-deloto-na-kiril-i-metodij-203936

3. „Българите най-много харесват Русия и Путин. Това показва международно проучване на Pew Research Center. Позитивните настроения към Русия в България са 73%  - най-големите в света.“, 08.02.2020 г. (fakti.bg/world/444765-balgarite-nai-mnogo-haresvat-rusia-i-putin);

4. Проф. Иво Христов, депутат от БСП, флагман на русофилите: „80% от българското население са дебилни и дори трудно се подписват", 07.11.2017 г.;

Въз основа на по-горното може да се направи обосновано предположение, че 73% от дебилните най-много харесват Русия и Путин, а останалите 7% - ЕС.

PlaNed
снимка на PlaNed

Не е ли всъщност тъжно и доказва само едно - държавата се управлява от хрумките на един нарцис?!

Днес ще ти подаря 30 милиона, а утре ще ти взема бизнеса, защото мога да правя каквото си поискам...

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Мнозинството бързаше толкова много да прокара предложението в парламента, че използва изключително груба законодателна техника – вкара го в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. 

 

Баси!!!

Студеният резерв се регулира от Закона за регионалната политика и местното самоуправление! 

Е такова чудо досега в законодателната политика май не е ставало! 

 

👎

Michael
снимка на Michael

На тия не им е за първи път - пишат, каквото им падне, където им падне. То това доста добре показва какво е отношението към Закона ширещо се из гербаджийските среди - някаква досадна формалност. Трябва да се махат по спешност, че не нова Конституция, ами цялото законодателство ще трябва да се преписва, ако не за друго, то поне, за да може човек да намери, каквото търси в него.

Звън®
снимка на Звън®

Изджасаха Доганя в дупарата с двеста. Грозно отпраха единия му пагон, отнеха му едно чекистко достойнство. Казал е другаря Джержински, че чекистът и кечистът трябва да имат горещо сърце, чисти ръце и студен резерв. Сал едни ръце, едно биещо сърце и едно остаряло дупе му останаха на сиромах Ахмед.

avasilev
снимка на avasilev

 A изглежда, че управляващите отнемат и АЕЦ Козлодуй:

С цел подкрепа на ядрената безопасност в Европа ще бъде отпуснато специфично подпомагане за извеждането от експлоатация на следните атомни електроцентрали:
....
 - 57млн.евро за „Козлодуй“, България, за периода 2021—2027г., с максимален процент на участие на ЕС 50%

https://www.consilium.europa.eu/media/45137/210720-euco-final-conclusions-bg.pdf точка 113.

На второ четене, това май става въпрос за 1-4 блок, а не за 5-6. Извинявам се за "фейк"-а:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=CELEX:52018DC0468&from=EN

pasi

АЕЦ Козлодуй ще извеждаме , а на негово място ще забучим перки. Боже милостиви, Бай Онуй къде се е подписал за подобна глупост? Вероятно става дума за вече изведените реактори наследство от Куневица и Мадритския крадец, но знае ли се?

pasi

По темата, Баце излезна изодзаде на Соколя! Ще има възмездие. Ще бъде обявен за "заплаха за етническия мир"! Той и без това усърдно е омиротворявал "смесените райони"!

Тартамут

За съжаление въпросния студен резерв е ключов за стабилността на електроразпределението, сИреч засяга пряко националната сигурност. Този резерв трябва да бъде в готовност за производство на електроенергия  между 4 и 6 часа след настъпване на аварийно спиране на голяма базова мощност (разбирайте 5 или 6 блок на Козлодуй). Поддържане на въпросния резерв изисква средства, които ЕСО плаща на избрани слециално за тази цел електроцентрали. До тук с теорията, а сега практика.

В България електроцентрали като ТЕЦ-Варна, ТЕЦ-Бобов дол са строени и с тази цел. Въпросът е кой ги стопанисва и в каква готовност са да изпълнят задълженията си. Зли езици разправят, че въпросните студени мощности не са в състояние да изпълнят задачите си. 

mercury
снимка на mercury

„Г-н Аталай, няма омраза – с любов ще ви отнемем тези 60 милиона и ще ги насочим към държавната енергетика”, доволно му отвърна Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”, сподирен от смях в залата.

Е, такива фукльовци много ги обичам. Като Христо Бисеров, който разправяше през 2013 г., че ще ли да къртят зъбите на герберите, пък после какво стана ...

 

Stern

Валентин Николов от ГЕРБ се оплака, че заради протестите се налагало да се вземат политически решения

Ами вземете най-после най-политическото - омитайте се.

Domi

Сега следват централите на Домуса и на Ковачки да върнат квотата за студеният резерв на държавата....

Тези чесънови  бизнесмени които могат да правят пари само в България с държавна подкрепа....

Стоф

Атанас Константинов от бсп не е наясно със студения резерв. Централите студен резерв са станали собственост чрез редовен търг и имат срочен договор. Същият скоро изтича, и за да няма политически спекулации следващите ще са държавни тецове. Бсп обичайно изопачава.

Domi

Всичко е законно и всичко е шест...😁

И не ощетява държавата, която има собствени мощности, но някакси решава да ползва частни....

Да подържа ресурс в язовирите....и при нужда да ги включва в енергопреносната система.....

Защо Златевци и друга сволач строй водни централи и продава на преференциални цени....

Защо не ползват централите на язовир Кърджали и Цанков камък като студен  резерв....

mamut

 язовивирите  се използават за балансиране в реално време, обикновено те ,поемат дневния недостиг на върховия товар, както и изилишъка  през нощта- когато са на помпен режим тези които са ПАВЕЦ.

Студения резерв е друга бира, някоой път се налага да реагират и по рано от 4 часа, най -добре е  до 2 часа след активирине да достигнат пълна мощност. Според мен в студения резерв трябва да има различен тип централи като първичен ресурс и маневреност на мощностите, ако падне фотоволтична централа, най удачно е да я покрие газова, кондензационна като ТЕЦ 2 едва ли ще може да реагира толкова бързо , и не удачно цялата мощност на резерва  да е концентрирана на едно място, ако падне(аварира) линия(далекопровод) какво прави оператора тогава- най нежеланото обезточва даден регион.

Domi

Стомана Перник източи язовира съвместно с водно електрическата централа на язовир Студена.....

Лиляна Павлова изхарчи 130 милиона за стената на язовир Студена... ..а имаше ли ремонт изобщо...   

Влез или се регистрирай за да коментираш