Quantcast
Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът България-Гърция е свобода | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Урсула фон дер Лайен: Интерконекторът България-Гърция е свобода

По новата междусистемна газова връзка вече тече азерски газ
Обновена
2 324
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи новата газова връзка като ключова за енергийната сигурност на България.

България и Гърция започват нова страница в стратегическото си сътрудничество в преноса на газ. След 10 години закъснение интерконекторът България-Гърция се открива днес в присъствието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и много официални гости по покана на президента Румен Радев. За церемонията у нас пристигна президентът на Азербайджан Илхам Алиев, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на Румъния Николае Чука, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и президентът на Сърбия Александър Вучич. Церемонията по откриването в НДК вече започна, като преди събитието президентът Радев е провел двустранни срещи с Николае Чука, Урсула фон дер Лайен, Мицотакис, а по-късно ще разговаря и с Пендаровски.

"Този проект стои от над 10 години. Започна в труден момент и отне много решителност. Искам да изкажа искрената си благодарност към всички български и гръцки правителства, които работиха по него. България обикновено получаваше 80% от газа си от РУсия, но това бе преди Русия да започне една ужасяваща война в Украйна и енергийна война с Европа. Този проект означава свобода. Наистина интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новини в такива трудни моменти и за вас, и за цяла Европа. Благодарение на проекти и като този Европа ще има достатъчно газ за зимата", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя изтъкна положените усилия от ЕК за договаряне на допълнителни количества с държави като Азербайджан, припомни приетата политика за спестяване на енергия и посочи като трета ключова стъпка инвестициите във възопновяеми енергийни източници. "Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия и всичко е въпрос на политическа воля. Нужен е и общ отговор за намаляване на цените. Знаете, вчера всички се споразумяхме да ограничим изключителните приходи от определени фирми и да ги насочим към домакинствата и бизнеса. Но като го правим, трябва да подкрепяме основата на нашата икономика и единния пазар. Без обща европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани. От изключителна важност е да не нарушаваме единния пазар", заяви още Урсула фон дер Лайен. 

"От днес интерконекторът между България и Гърция IGB вече е в експлоатация. Новият газопровод има достатъчен капацитет да осигури нуждите на България, като ще осигури и диверсификация на източниците, което е от ключово значение за сигурността на държавата. Нещо повече - в контекста на тези многобройни предизвикателства пред сигурността на доставките практическото му значение надхвърля границите на България и отношенията с Гърция, и ще позволи диверсификация на доставките и към Румъния, Молдова, Украйна, Централна Европа", заяви при откриването премиерът Гълъб Донев. Той изтъкна сериозните усилия, положени от служебното правителство за довършване навреме на дейностите и обяви, че министрите и експертите са си свършили работата. "Потенциалът ще бъде още по-очевиден, след като стартира газовият терминал на Александруполис, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници за доставки. IGB ще се възползва от терминала като връзка с южния газов коридор и ще осигурява достъп до алтернативни доставки от Каспийско море. В този контекст България приветства споразумението на ЕК с Азербайджан за допълнителни доставки. IGB има много добра синергия и с TAP и TANAP и ще улесни доставките от Турция", обяви още Донев. 

"Всичко тове е плод на съвместно регионално предприятие, както и терминалът в Александруполис. Ние очакваме, че ще имаме същия подход и когато говорим за пристанището, готови сме да участваме, за да използваме тези хъбове по-ефикасно. Може  би следващите стъпки са за българска ядрена електроцентрала, новите мощности да бъдат подкрепени. Ние имаме дълги години безопасно опериране на нашата АЕЦ", коментира  и президентът Румен Радев. Радев изтъкна че войната в Украйна променя драматично глобалните вериги на доставки и регионът трябва да положи усилия, за да подобри инраструктурата и връзката помежду си. "Трябва да работим за модернизиране на КППТ-та, по коридор номер 8, който свързва Черно море с Адриатическо море, транспортният коридор Солун-Русе, трябва да се работи по нов мост между България и Румъния и нова трансгранична дигитална инфраструктура", каза още Радев.

"Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките", каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев. 

Междусистемната газова връзка Гърция-България е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис. Връзката е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години, припомня БНР. 

 

Инвестицията е в размер на 240 млн. евро, като 110 млн. евро са заем от Европейската инвестиционна банка, а 84 млн. евро са грантово финансиране от ЕС. Интерконекторът в момента е от ключово значение за енергийната сигурност не само на България, но и на Югоизточна Европа заради войната в Украйна и кризата с доставките на газ. Последните документи за пускането в експлоатацията на интерконектора бяха одобрени от КЕВР вчера. Служебното правителство бе упрекнато, че бави проекта, макар да стана ясно, че има много документални неуредици и затова проектът бе разделен на два етапа с отделно издаване на разрешенията за ползване. През връзката в България трябва да постъпи пълният обем азерски газ по дългосрочния договор с България. Синьото гориво се доставя по Трансадриатическия газопровод, а количеството е 1 млрд. кубични метра годишно, което е около 1/3 от вътрешното потребление на България. Цената е чувствително по-ниска от тази на спрените от "Газпром" доставки.

 

 

 

Още

Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

16543
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

477
България се хвърля за дузпа пред шенгенската врата