Quantcast
Властите прогледнаха, че трите вили над Бутамята са незаконен хотел | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Властите прогледнаха, че трите вили над Бутамята са незаконен хотел

Прокуратурата съобщи, че четириетажният комплекс се замразява, а екоминистърът се закани да го бутне
7 322
 Борислав Борисов
Това да ви прилича на вила или къща? "Внесено е инвестиционно предложение за 3 вили в РИОСВ, а общината е издала строително разрешение за хотел с РЗП 9 декара + СПА център", разкри природозащитникът Борислав Борисов от групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".

Строителството на печално известния хотел на първа линия в село Синеморец над плаж "Бутамята" е  спряно. Това съобщи Върховната административна прокуратура. Става дума за мегапроект, който от много години тревожи местните хора и природозащитници и който не спира да расте въпреки критиките и съпротивата. Най-абсурдното е, че строежът гази в защитена зона ("природен парк "Странджа"), и че за този терен има одобрен проект и строителна виза, но за три вили, а властите едва сега забелязват "несъответствието" -  всъщност "трите вили" са трикорпусен хотел. Преди дни служебният министър на екологията Асен Личев дори обяви, че незаконният обект ще бъде съборен.

"След сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения от Министерството на околната среда (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е спряно строителството на хотел над плаж „Бутамята", гласи съобщението на ВАП. Проверките, направени по повод на информация в медиите, са установили, че "при издаването на разрешението за строеж липсва изискваният административен акт по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие за изграждане на хотел в защитена зона „Странджа“. Считано от 26 август, със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички видове строително монтажни работи на обекта, достъпът е забранен, наредено е прекъсване на ел. захранването, посочват от ВАП.

 

Хотелският комплекс е съгласуван като три вили, като е преценено, за няма нужда от екооценки. Към момента той е почти завършен четириетажен трикорпусен ансамбъл. Той попада в Природен парк "Странджа", на границата със защитена местност "Силистар" и е в рамките на две зони от европейската мрежа "Натура 2000". Не е ясно как така незабелязано за властите трите къщички са мутирали в голям хотел. Строителството тече  според Google Earth от 2011 г., но 10 години екоинспекторите не са намерили за нищо тревожно в  масивното застрояване.

Нова вълна от възмущение срещу хотела, кацнал над Бутамята, се надигна това лято след публикации и инициативи на активистите от фейсбук групата "Да не позволим Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".  Неотдавна министърът на околната среда Асен Личев съобщи, че проверка на РИОСВ-Бургас е установила нарушение и че дирекцията по строителен контрол ще предприеме стъпки за събарянето на сградата.  

 

 

 

Ключови думи:

Синеморец, хотел

Още

Община Царево засекрети досието "10 къщички" в Синеморец
И прокуратурата прогледна за отходната тръба в Синеморец

06.08.2021

2061
Отходната тръба на Синеморец вече 13 години цапа морето

05.08.2021

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

3237