Quantcast
Шефът на ББР: Жертва съм на медиен терор, а премиерът е подведен | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Шефът на ББР: Жертва съм на медиен терор, а премиерът е подведен

Стоян Мавродиев обясни, че отпуснатият кредит от 75 млн. лв. на колекторска фирма щял да спаси 8500 малки фирми
Обновена
29 779

"Огромни фалшиви новини, които се разпространяват в последните дни от група медии и свързани с тях политически партии".

Така главният директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев коментира пред бТВ отпуснатия кредит от 75 млн. лв. на колекторската фирма "Св.Георги", която разпали премиерския гняв. Сделката възмути Бойко Борисов и той сутринта разпореди Мавродиев и целият управителен съвет на ББР да бъдат сменени. В предаването "Лице в лице" при Цветанка Ризова Мавродиев сведе целия проблем до лична вражда с Иво Прокопиев и в. "Капитал", който първи описа сделката. По-рано днес Агенция Пик разпространи текст, в който се съдържаха всички опорни точки от тв експозето на Мавродиев, вкл. и че премиерът е заговорил за уволнения, защото е бил подло подведен. 

Мавродиев нарече Прокопиев и медийната му група терористична организация - нещо като ИРА. Банкерът се изкара невинна жертва и няколко пъти изтъкна, че премиерът не е схванал колко полезен е всъщност кредитът.  Към 18 ч. шефът на ББР още не се беше чул с Бойко Борисов, за да му обясни своята версия за 75-те млн.

"Смятам и съм твърдо убеден, че той (Борисов) е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени, и всевъзможни мнения около него, както и поради факта че материята е сложна и не е имал време в тази тежка обстановка, в която има много работа, да стигне до детайлите", обяви Мавродиев. Банковият шеф изсипа лавина от непроверими - заради банковата тайна - числа, за, за да покаже колко мъдро е действало ръководството на ББР, финансирайки сделка за лоши, т.е несъбираеми кредити: 

"По сделката за 75 млн. лв. се работи много преди кризата. За сделката ми се обадиха множес тво колеги и изпълнителни директори и са силно учудени, че търпим критика, защото ние я спечелихме тази сделка в надпревара с други банки. Защото това е много добра сделка за ББР - 75 млн. се дават на тази колекторска компания, за да купи портфейл от невзети вземания на Пощенска и Общинска банка. Ние даваме 75 млн., а сделката е обезпечена с 500 млн. лева активи - т.е. тезата, че сделката е фалшива, цели да атакува правителството. Активите са основно недвижими имоти. По 3 млн. лв. годишно ще печели банката на година от тази сделка - това е над 30 млн. печалба за 10-годишния период." 

Според Мавродиев сделката била особено успешна, защото "прави още две важни неща": "Първо почиства порфтейлите на тези банки, т.е. в тези банки влиза чист ресурс, който те могат да насочат обратно като микрокредити за малки и средни предприятия. Помагаме по този начин на над 8500 компании-длъжници, за да не им събират веднага кредитите. Това е директна помощ в условия на криза на над 8500 малки и средни компании."  Непрекъсван от водещата, Мавродиев се представи като благодетел на бедните, обясни, че и ББР плаща заплатите на лекарите в "тези трудни времена", в които той декларира, че "ще остана верен на ГЕРБ докрай, защото съм ценностно свързан с партията".

Мавродиев обяви, че сделката с колекторската фирма не може да бъде отменена, защото "вече е приключила и е законна". Той натърти, че отговорност за отпускането на заема носят не само управата на ББР, но и надзорният съвет на банката, а и самият министър на икономиката, който назначава надзорниците. 

Преди Мавродиев в студиото беше Томислав Дончев, който още вчера заяви, че тази сделка не е добра, а днес допълни, че тя разклаща доверието в правителството.

Мавродев пък обяви, че атаката срещу него била атака среще кабинета "Борисов".  

------

По-рано днес, на сутрешния си брифинг премиерът Бойко Борисов съобщи, без дори да бъде попитан от репортери, че е разпоредил да бъде уволнен целият борд на Българската банка за развитие (ББР) начело със Стоян Мавродиев. 

Поводът е скандалният кредит от 75 млн. лв., отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. и нулева печалба за м.г.  Кредитираното дружество е дъщерно на голяма компания, която се занимава със събиране на дългове. Това е поредната "издънка" на шефовете на ББР, която от години търпи критики, че вместо да подкрепя малкия бизнес, раздава многомилионни кредити на избрани фирми. "150 млн. лв. бяха отпуснати на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката) , а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ). Освен това държавната банка осигури с допълнителни заеми и прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски", припомни в. "Капитал". 

 

Бойко Борисов обяви по време на редовния брифинг на антикризисния щаб, че е възмутен от действията на ББР. Той увери, че нито той, нито някой от  министрите е бил информиран за въпросния кредит. Разпореждането на премиера трябва да бъде изпълнено от министъра на икономиката Емил Караниколов, който се явява принципал на единствената държавна банка в България. Караниколов би трябвало да инициира заседание на надзорния съвет. 

Бойко Борисов : Продължаваме борбата за Фолксваген

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Понеже и финансовият министър ми каза, че с него никой не се е консултирал, и с министъра на икономиката, който е принципал на тази банка, също. Разпоредил съм изпълнителен директор и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел. Но не ми отива да го кажа, защото банката действа. За народа това е държавна банка. Министърът да свиква борда и да освобождава всички в нея", отсече премиерът.

 

ББР има двустепенна система на управление - управителен и надзорен съвет. Промени в УС се правят с решение на надзорния съвет. В управителното тяло влизат Стоян Мавродиев, който е и главен изпълнителен директор, Румен Митров и Николай Димитров. В надзорния съвет участват зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, Митко Симеонов и Велина Бурска. От изявлението на премиера не стана ясно дали правителството ще търси отговорност и от надзорниците на банката (a те едва ли са невинни - според устава на ББР по-големите заеми се одобряват от надзорния й съвет). Не се разбра и дали кредитът за компанията - събирач на дългове, ще бъде анулиран. 

Междувеменно Петър Чобанов, бивш депутат на ДПС и ексминистър на финансите в кабинета "Орешарски", коментира, че решение за промени по върховете на ББР все още няма. Това събуди подозрения, че партията на Делян Пеевски може да се опита да блокира освобождаването на Стоян Мавродиев. 

От Министерството на икономиката заявиха пред "Сега", че днес следобед Надзорният съвет на държавната банка се събира и ще вземе решение да бъде освободен управителният съвет. Все още няма информация дали надзорниците ще предложат още днес нови членове в борда на директора. Те обаче може да бъдат назначени едва след съгласие на Българска народна банка.

 

ФАТАЛНИЯТ КРЕДИТ

Както стана ясно преди ден държавната ББР е отпуснала този заем на "Свети Георги груп", която според финансовия ѝ отчет за 2018 г. почти няма дейност, а активите й са за 57 000 лв. Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

"Не знам с какво се занимава фирмата, на която е отпуснат кредит. При всички случаи това не звучи добре. Пълният отговор трябва да дойде от ББР. Те дължат пълна информация защо и как са отпуснали подобен кредит. Абсолютно съм съгласен, че в тази ситуация това не звучи добре. Не го знам как е, колко е законно, колко е морално, но не звучи добре", коментира вчера вицепремиерът Томислав Дончев, след като бе попитан от журналисти на брифинг в Министерския съвет какво мисли по въпроса .

Правителството взе тези дни решение да увеличи капитала на ББР със 700 млн. лв., с които тя да гарантира пред търговските банки кредити на фирми и граждани, пострадали от ограниченията на коронавируса. Веднага се появиха съмнения дали това е удачно решение, предвид спорната репутация на държавната банка, създадена да подпомага с евтини заеми малки и средни фирми. През годините ББР стана известна с раздадени огромни заеми на малък брой фирми, свързани с политици и спорни бизнесмени. 

От своя страна изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев излезе с нелепо оправдание за отпуснатия заем от 75 млн. лв. По думите му с него ББР реализирала първи стъпки по специална програма за увеличаване на ликвидността във финансовата система. Инициативата се финансирала със собствен ресурс на банката и предвиждала целево кредитиране на "едно от най-големите специализирани дружества за управление на лоши кредити". Мавродиев има предвид компанията за изкупуване на кредити "С.Г. груп", която е собственик на въпросната фирма, получила огромния заем. Не става ясно обаче защо тази доказала се "С.Г. груп" не е кандидатствала сама за финансирането, а използва на практика куха фирма. По информация на "Капитал" колекторската фирма в края на 2019 г. е пласирала голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана частично, за да придобие пакет лоши кредити от ПИБ за 538 млн. лв.

Според обяснението на Мавродиев финансирането всъщност щяло да позволи на две търговски банки на пазара да се разделят с част от проблемните си портфейли. По този начин щяла да се увеличи възможността банките да поемат повече риск в периода на пандемията, като отпускат по-голям брой нови фирмени и потребителски кредити. 

 

ПРОЦЕДУРА

На практика няма причина Стоян Мавродиев и колегите му не да бъдат освободени още днес -  особено като се има предвид категоричната позиция на премиера. Според устава на ББР членовете на УС се избират с решение на Надзорния съвет и се освобождават по същия начин. Начело на надзорния съвет на банката е Лъчезар Борисов, заместник на министъра на икономиката Емил Караниколов. Другите двама в надзора - Митко Симеонов и Велина Бурска, са били подчинени на Караниколов по времето, когато той бе директор на Агенцията за приватизация.

Ако реакцията на министър Караниколов и на надзорния съвет  в изпълнение на нареждането на премиера Бойко Борисов се забави, ще е твърде подозрително и тревожно. Претекст, че се търсят подходящи хора за отговорните постове, няма да звучи убедително - седмици преди да се разрази скандалът с кредита за колекторската компания, министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че се готвят промени в ББР, насочени към "подобряване на управленския й капацитет". 

 

РЕАКЦИИ

Още вчера дясната формация "Демократична България" за пореден път поиска оставката на Стоян Мавродиев. "С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз. Ние от Демократична България се противопоставяме категорично на тази корупционна операция и настояваме за оставките на борда на ББР и отговорните министри", пише в позиция на "Демократична България". ББР е в ресора на министъра на икономиката Емил Караниколов.

А БСП директно обвини правителството. Ето какво написа Корнелия Нинова във Фейсбук: 

"Уважаеми българи, докато ви облъчват с ежедневни пиар акции, управляващите ще продължават да крадат вашите пари. И маскират грабежа като антикризисни мерки. Една от тях е увеличаване капитала на държавната банка за развитие със 700 млн., които “уж” ще помагат на малкия и среден бизнес. Но банката финансира със 75 млн. колекторска фирма с приходи от 2000 лв годишно.
 
Сигурна съм, че това е принос в световната икономическа наука и практика- с антикризисна мярка за помощ на икономиката да наливаш пари във фирма за събиране на кредити. През годините, откакто съществува, ББР се превърна от банка на дребния бизнес в банка на олигарсите. Държавният ресурс, тоест вашите пари се изливат в техните джобове под вещото “управление” на Борисов", коментира Нинова.

 

Кой кой е

Ето визитките на хората, които са начело на банката, представени на сайта на ББР

 

Надзорен съвет

Лъчезар Борисов, председател

Магистър по Макроикономика и Счетоводство и финанси от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Има редица специализации у нас и в чужбина, включително по Предприемачество и рисков капитал в АУБГ, по Управление на проекти в WIFI, Австрия, Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции в JICA, Япония, Борсово-валутна търговия и банки в CITIBANK и др. Има богат опит в сферата на корпоративното управление, участвал е в ръководството на частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление. Към момента е зам.-министър на икономиката.

Митко Симеонов, зам.-председател, 

Магистър по право от Нов български университет и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Има и следдипломна квалификация по финансов мениджмънт от УНСС. Бил е заместник-изпълнителен и изпълнителен директор в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Велина Бурска, член на НС

Магистър по икономика и организация на вътрешната търговия от УНСС. От 2002 до 2017 г. е директор на дирекция „Следприватизационен контрол“ в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

 

Управителен съвет

Стоян Мавродиев, председател на УС и главен изпълнителен директор

Притежава магистърска степен по право от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и магистърска степен по финанси от Университета за национално и световно стопанство.
Преминал е през избрани курсове на високо ниво в Международната данъчна академия в Амстердам, и е завършил Международната програма за лидери към Държавния департамент на САЩ. Професионалния си опит започва като правен, данъчен и бизнес консултант в PricewaterhouseCoopers. В периода 1996-2006 г. е финансов и правен консултант и управлява United Consulting. От 2009 до 2010 г. е заместник-председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси в 41-то Народно Събрание. В продължение на шест години (2010-2016) е председател на Комисията за финансов надзор (КФН), която осъществява надзора и регулацията на финансовата система и небанковия финансов сектор в България. От 2010 до 2016 г. е член на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС). В този период е и член на Борда на директорите в редица международни организации, сред които ESMA, EIOPA, ESRB, както и представител на България в IOSCO, IАIS и IOPS. От октомври 2017 г. е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие. От април 2018 г. е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

 

Румен Митров, зам.-председател на УС и изпълнителен директор

Магистър по Счетоводство и контрол от УНСС. Професионалният му опит започва през 1994 г. в НАП - София. В периода 2000-2003 г. е управител на компанията за внос на петролни продукти „СМН ГАЗ“, а от 2003 до 2011 г. се занимава с финансови и данъчни консултации като управител на двете счетоводни компании „Евротим България“ и „РМ Консулт“. От 2011 до 2016 г. заема последователно длъжността директор на дирекциите „Надзор на инвестиционната дейност“, „Регулаторна политика“ и „Координация, анализи и политика на регулаторната и надзорната дейност“ в Комисията за финансов надзор (КФН).

 

Николай Димитров, член на УС и изпълнителен директор

Доктор по икономика, завършил Университета за национално и световно стопанство със специалностите „Международни икономически отношения“ и „Финанси“. В периода 2007-2015 г. преминава през редица допълнителни курсове и квалификации в Бизнес училище „Джъдж“ към Кеймбриджския университет (Великобритания), Investment Banking Institute (САЩ) и др. Кариерата му в банковия сектор започва в края на 2003 г. и преминава през Райфайзен банк и Обединена българска банка. В Българската банка за развитие работи от юли 2011 г., като от януари 2012 г. застава начело на Отдел „Инвестиционно банкиране и проектно финансиране“, а от април 2013 г. е началник на Управление „Корпоративно банкиране“. Паралелно с това, в периода 2010-2017г. той е бил и хоноруван преподавател в катедра МИО в УНСС.

150

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нонстоп купон: Съсипани сме, но хората имат пари!

21.11.2020

8599 17
410 млн. лв. COVID-грантове и заеми са получили фирми и граждани

18.11.2020

531 1
Най-тежкият натиск на вируса ще е през декември, твърди вицепремиер

15.11.2020

2191 21

Коментари

Страници

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

Властта очаква обяснение от Българската банка за развитие (ББР) за спорен кредит от 75 млн. лв., отпуснат на фирма с приходи от 2000 лв. и нулева печалба за м.г.

Както стана ясно преди ден държавната ББР е отпуснала този заем на "Свети Георги груп", която според финансовия й отчет за 2018 г. почти няма дейност, а активите й са за 57 000 лв. Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

 

Ето това се казва бързо и качествено изчисляване на общата рискова експозиция и риска на насрещната страна, в случая фирма с нулева печалба получава тихомълком кредит от скромните 75 милиона лева. "ГЕРБ - работа работа работа" . 

Непримирим

Че нали това е предназначението на банката - да подпомага малкия и среден бизнес ....😆

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Истина ли е,

че тоя Стоян Мавродиев е получавал 36000 лева месечна заплата

 

https://www.mediapool.bg/shefat-na-bbr-stoyan-mavrodiev-e-nai-skapiyat-darzhaven-kadar-s-36-000-lv-na-mesets-news295910.html

 

https://www.mediapool.bg/shefat-na-bbr-stoyan-mavrodiev-e-nai-skapiyat-darzhaven-kadar-s-36-000-lv-na-mesets-news295910.html

Сладур

Мачкай, Бойко! Добре, че те има...

Sine_metu

Затова ли спешно освободиха консулското място в Хага?

bay Dragan

Финансира ДПС-Обръча де.

http://www.boec-bg.com/

noooo1

Намирисва на нещо познато. Само трябва да се смени "Ало, Ваньо" с "Ало, Стояне" и всичко ще си дойде на местата.

Интервал

Хаха, това ще да е някаква особена форма на публична шизофрения, сякаш никой не се досещаше защо се наливат тези пари в ББР, а после - изненада, не изглеждало добре. 😁 Доста посредствена постановка, но като за такива актьори, не се и очаква повече. Иначе, сценарият си е стар - Барба Ганьос помага на Георгиус Георгиу. Мавродиев също е "интересна" личност на тази позиция и също никой не се досещаше що го назначиха там. Слушка момчето. Да видим какво е рекъл Гьоте за банките.

Aniki

Стоян Мавродиев - шеф на КФН когато фалираха КТБ... nuff said

АдМин

Кеф! Баце току-що каза мъврудиефф и Ко да се сменят! Веднагически. Кеф. Ама да не бързаме, още нема 9 сабахлем

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

По принцип не ѝ е работа на властта да се интересува как и на кого банките дават кредит, но познавайки извътре невъзможните критерии да получиш дори и малък бизнес кредит в БГ-то, е направо удивително как е отпуснат този. Всеки, който е ходил в банка по въпроса знае прекрасно за какво иде реч.

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

Само дето има едно дребно обстоятелство:

Българската банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава.

Интервал

ББР е мажоритарна собственост на Република България, с принципал Министерството на финансите, нормално е властта да се интересува - в случая да имитира заинтересованост. Още като го спуснаха на тая длъжност, имаше коментари, че се задава ново КТБ, но момчето заяви, че има визия - "Пожелавам си да превърнем ББР в модерна държавна банка с ясна и приета от обществото стратегическа визия, с удвоена годишна печалба и с важна роля в редица области на икономиката, в които частните търговски банки нямат особено желание да се включат."

pasamaz

Принципал е министерство на икономиката. Отдавна.

Интервал

pasamaz, благодаря за корекцията 👍 и там са едни калинки. 😕

nebenebe

Винаги съм се чудил как мошениците бързо се оправят. Тоя не бих го наел и за метач. Помня как разнасяше някакви папки по едно време. Много слуги е понавъдил БХ. Крайно време е да го катурваме. Представям си как ще се разцъркат мишоците.

ppipi7766

Още няколко такива сделки и отпуснатите 700 милиона ги пиши бегали.

Тия пари бяха за реалния бизнес, не за кухи колкторски мУшенници.

christo46

Какво очаквате от човека (държавен служител) гласувал си най-високата заплата в България. И след като му мина този номер реши, ще взема втора заплата в пълен размер за функция която изпълнява като главен изпълнителен директор на Банката за развитие. Интересно с какво държи Бойко и непрекъснато е в престъпление.

Evg70

Адвокат на задругата! Регистратор на офшорки. Едни хубави папки.

Интервал

Интересно, дали някъде може да се прочете чии лоши кредити са в този пакет от ПИБ?

Звън®
снимка на Звън®

Домакинът на дом №2 на Старгородското обществено подпомагане бе стеснителен изпечен крадец. Цялото му същество протестираше против кражбите, но той не можеше да не краде. Крадеше и се срамуваше. Крадеше постоянно, постоянно се срамуваше и поради това неговите гладко избръснати бузички винаги пламенееха от руменината на смущението, срама, стеснителността и неловкостта.

Danibus

Помияри. Толкоз ще им е финансирането на наистина нуждаещите се малки и средни търговци и подпомагането при погасяването на банковите кредити. ББР посредник, начело с Мавродиев с дебелата сянка, който само официално месечно казват получава 36 000лв. заплата. 

nebenebe

И очилцата сменил. Поотслабнал. Станал бебчо направо. Понаучил се е да се прикрива. Преди погледът му беше по-нахален.

Звън®
снимка на Звън®

Доизкусуряват се по един тертип, гьотферените му недни! Стилисти им подбират дрешките и червилцата. НЛП коучинг, фитнес, екобио подхранване - пенис от конгоански магаре върху канапе от трюфели с пичи въшки. Практикуват само биосекс с  дългокурести мексикаци, магистри по когнитивна психология от НБУ. Затова си приличат и са толкова хубави!

PlaNed
снимка на PlaNed

Ако мога да вярвам на ЕЖК, собственик на С.Г. Груп е Румен Гайтански, които отдавна е на хранилка в ББР.

Още 2019 се вдигна пушилка, как новообразуваната му строителна фирма е получила от банката 150 милки. Най-вероятно погасяването на този кредит е посочил Мавродиев като основание за новия, а кой, кой е в ПИБ, " въобще не се сещам!"

Калпазанче

Оле мале! Този кредит със какво е обезпечен?  Дали не са самите вземания на някои наши хора?  Вероятността да е така е почти 100% . А при тези операции се въртят едни комисионни...Не е за приказка! 

cartman

Самостоятелната програма и съответно този кредит (за който говорите) са извън гласуваните в бюджета от правителството пари и са собствен ресурс на ББР, който предвидливо е договаряла и събирала през последните 2 години с големи и авторитетни водещи международни банки - като например Китайската, Корейската и Японската банки за развитие.... 

Danibus

Икономически антикризисни мерки в действие. Тва на кой ще го броим патент. Наистина си е мавродерство. 

Danibus

Очевидно необезпечен кредит. Активите на кредитополучателят възлизат на 57 000лв. Смях. Иначе целеви кредит....на фирма за събиране на вземания, перфидно/за мен по-скоро бездарно наречен от Мавродиев -"управление на лоши кредити"/.

С други думи първите отпуснати помощи в коронакризата за българския бизнес са 75 милиона на фирма-бирник за събиране на вземания от закъсалите български граждани. Найс, а!

Тва за сценарий и Уди Алън не може да го измисли.

b-8

Годишното възнаграждение на този мишок за 2018г.е над 460000лв.Да каже ГЕРБ колко от тези пари са дарени на Партията Майка.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш