Quantcast
За 3 часа Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

За 3 часа Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция

Ограничителната мярка стресна и разгневи българските превозвачи
Обновена
3 967
 Илияна Кирилова

В рамките на 3 часа днес здравният министър Кирил Ананиев първо забрани, а след това възстанови транзитното преминаване на ТИР-ове от България към южната ни съседка Турция.

По-рано днес той издаде заповед, в която се посочваше, че от днес временно се забранява влизането и преминаването през българска територия на тежкотоварни автомобили, пътуващи за Турция и пристигащи от десетки държави от целия свят – от Германия до Непал. Другите граници остават отворени за преминаване на товарни и хуманитарни камиони.

Това стресна и разгневи родните превозвачи. "Вероятно от Турция ще има ответна реакция, и прогнозите са за струпване на опашка от над 1000 камиона само за 24 часа на границите ни със Сърбия и Румъния. Опашката за Турция вече е над 50 километра", коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на българските превозвачи, цитиран от БГНЕС. По-късно пред БНР Арабаджиев съобщи, че са получили уверение, че заповедта ще бъде отменена.

Така и стана. От здравното министерство съобщиха, че Ананиев е оттеглил своето нареждане, без да дадат абсолютно никакво други обяснение.

Такова дойде от Гранична полиция, откъдето заявиха, че заповедта е била продиктувана от затруднения с обработката на струпалите се камиони на границата с южната ни съседка, а е била отменена, защото в момента се водели разговори между българския вътрешен министър и турския му колега.

ПОЛОЖЕНИЕТО НА ГРАНИЦАТА

В последните дни ситуацията на турската граница е критична. Според справката на МВР за ситуацията по граничните пунктове към тази сутрин трафикът на ГКПП "Капитан Андреево" и на ГКПП "Лесово" е изключително интензивен на изход за товарни автомобили. От 19.03.2020 г. за влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Република Турция е въвела ограничение за шофьори на камиони, идващи от рискови в епидемиологично отношение страни. Засега не е преустановено преминаването на българските товарни автомобили, уточняват от МВР.

Днешното ограничение допълваше заповед, с която от 00.00 часа на 18 март Ананиев забрани влизането у нас на лица от 16 държави - Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Южна Корея, Северна Корея, Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. С друга заповед бяха въведени редица ограничения за шофьорите на тир, идващи от една от изброените държави (без Северна Корея). Тези, които имат престой у нас, задължително се поставят под карантина, а тези, които разтоварват и продължават имат 24 часа да го направят.

Още

Италия даде заявка за титла още при откриването на Евро 2020

12.06.2021

1451
Израел първи в света забрани търговията с кожени изделия

11.06.2021

1206
"Родината" на Карадайъ е най-голям враг за европейците