Quantcast
Задава се ръст на лошите кредити | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Задава се ръст на лошите кредити

5.9 млрд. лв. е размерът на необслужваните заеми към края на септември
5 966
 Илияна Кирилова

На хоризонта вече се задава ръст на лошите кредити. Рискът граждани и фирми да закъсат с плащането на вноските е напълно реален - на фона на влошаване на епидемичната обстановка и на  условията за правене на бизнес и при изтичане на временния  мораториума, който бе наложен върху обслужването на задълженията заради коронакризата. БНБ предупреди за този риск в последното си издание "Банките в България". Заради него централната банка дори прогнозира повишение на лихвите по заемите - особено потребителските, в следващите месеци.

Общият размер на необслужваните кредити е около 5.9 млрд. лв., показват данните на БНБ към края на септември. Това са 7.8% от всички кредити и аванси в банковата система. В сравнение с преди пандемията сумата на лошите заеми не е нараснала - напротив дори се забелязва леко намаление. Например в края на 2019 г. необслужваните заеми са в размер на 6.120 млрд. лв. или 6.5% от всички кредити.

Водеща причина за доброто представяне на банките въпреки безпрецедентното затваряне на редица икономически дейности през пролетта и последвалите съкращения на работна ръка и спад на доходите е кредитният мораториум. Това бе една от първите антикризисни мерки, предприети в началото на COVID-пандемията. От април до края на септември над 13 100 фирми и над 93 300 граждани получиха до 6 месеца отсрочка на вноските по заемите на обща стойност 9 млрд. лв., без това да се брои за просрочие.

За първите, възползвали се от тази възможност, кредитната ваканция вече е свършила и се очакват хиляди фирми и граждани да започнат редовно да погасяват задълженията. Още през лятото председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов прогнозира, че 10-15% от отсрочените кредити ще се превърнат в необслужвани заради икономическата криза, породена от COVID-пандемията. Новата, по-яростна вълна на заразата, която ни залива в момента, очертава по-тежка картина.

Фирмите от туристическия сектор вече призоваха БНБ да удължи кредитната ваканция за тях с още 12 месеца. Възможно е да ги последват и други браншове.

От БНБ посочват, че водещите икономически сектори имат най-значителни обеми на кредити под мораториум, като се открояват: преработвателна промишленост, търговия на едро и дребно, операции с недвижими имоти, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, транспорт и складиране. Повечето от тези сектори имат и завишено ниво на заварени необслужвани кредити, пише в изданието на централната банка.

Към края на септември необслужваните заеми на бизнеса са на стойност 3.953 млрд. лв., като 2.142 млрд. лв. от тях са с просрочие над 180 дни.

Лошите заеми на домакинствата достигат 1.8 млрд. лв., от които 1.1 млрд. лв. са с просрочие над 180 дни. По потребителски заеми необслужвани са 1.1 млрд. лв., а с ипотека са 752.6 млн. лв. 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БНБ удължи мораториума за кредитите

11.12.2020

1151
До 20% от отсрочените банкови заеми ще останат несъбираеми

10.12.2020

МИЛА КИСЬОВА

1064 4
САЩ притиснаха ЕС и Германия за мораториум върху Северен поток-2

06.12.2020

Обновена

6802 55

Коментари

Минувача
снимка на Минувача

Бившият президент - Тръмп има над 12 млрд кредити, но не му пука. 

 

Минувача
снимка на Минувача

Интересна статия за това, колко по-добре сме живяли на младини:

 

https://m.24chasa.bg/novini/article/9197078

 

 

Luft hans

Като всяка подобна статия, всичко е въпрос на гледна точка и желание да докажеш теза. Не се взема предвид например технологичен прогрес. Можело с годишна заплата само 3 лампови телевизора, а сега 12 плоски. Аз пък мога да кажа, че с една заплата 2000 година е можело да се купи една LED крушка, а сега 400. Значи 2000 сме живели 400 пъти по зле?

fractal
снимка на fractal

Чорбаджиите дават заплата за една чорба и събират пари от печалбата в банките и работниците не могат да си обслужват кредитите

Парите са във фирмите и сега изнудват държавата да плаща част от заплатите на работниците им

Поета го е казал преди освобождението от турско робство

nafta

Кой го е казал?

Solace

Някой пак всява паника. Системата е стабилна, банките имат буфери да поемат забавяне в изплащането на кредитите - т.е. има накъде да предоговарят кредити, преди да ги направят "лоши".

Защото един лош кредит влече след себе си много неща - провизии, съдебни дела, търсене на купувач за обезпечението (ако има обезпечение, де) и т.н.  

Минувача
снимка на Минувача

Ето данни за инфлацията през годините

 

https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/114/Image_9197114_0.jpg

 

Влез или се регистрирай за да коментираш