Quantcast
Заради скока в цените спират имотните сделки "на зелено" | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Заради скока в цените спират имотните сделки "на зелено"

Строителството вече е поскъпнало с близо 1/3 и от бранша искат среща със служебния премиер
12 806
 Илияна Кирилова

Заради драстичното поскъпване на строителните материали започва замразяване на имотните сделки "на зелено", сигнализират от строителния бранш пред "Нова тв". 

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно. Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%. С оглед на продължаващото бързо нарастване на цените се стига и до спиране на сделките "на зелено", т.е. преди построяване на сградата. 

"Голяма част от инвеститорите спират продажбите. Те продължават да си строят, но не продават, докато не видят каква ще бъде себестойността и какви ще бъдат цените не имотите. Хората усещат, че инфлацията е огромна, чудовищна, с оглед на парите, които се напечатаха заради ковид ситуацията в Америка и в Европа", твърди Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи.

Всичко това засилва търсенето, съответно и цените на имотите тръгват още по-нагоре.

Заради невъзможността да се прогнозира крайната себестойност, в публичния сектор пък вече има обществени поръчки, за които не се явяват кандидати за изпълнение.

"Един конкретен пример ще ви дам. Сега има пуснати (поръчки за) 13 блока за саниране. Няма нито един кандидат, защото тези договори са неизпълними в момента. Цените са формирани преди 3-4 години", казва Валентин Николов от Камарата на строителите в България.

От Камарата настояват за среща със служебния премиер Стефан Янев, притеснени от задаващата се криза.

"Вече има освобождаване на работници. Те и без това не са дотстатъчно, особено на висококвалифицираните специалисти в пътния бранш, във високото строителство, за изолации, заварчици и т.н.", съобщава още Николов.

Още

МРРБ залъгва строителите с неизпълними обещания

20.11.2021

ТАНЯ ПЕТРОВА

5527
Клошар е изтеглил 18 млн. лева от парите за "Хемус"

18.11.2021

11818
Инфлацията удари 12-годишен рекорд

15.11.2021

2677