facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Заведенията освобождават 200 000 служители до края на март

Бизнесът критикува правителството, че извънредните мерки са недомислени и недостатъчни
Обновена
7 304
 Илияна Кирилова

Опитите на властта да смекчи ударите на кризата  за бизнеса вече събират много критики, забележки и недоволство. 

Сдружението на заведенията прогнозира, че до края на март ще бъдат освободени 150 000 до 200 000 заети в бранша.

Според тях мярката държавата да изплаща 60% от трудовите възнаграждения на тези хора няма да сработи. „Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Разликата е, че като остане да работи при нас, ние ще трябва да поемем осигуровките върху тези 60%", коментира пред БНР Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Някои заведения и ресторанти се опитват да преориентират дейността си и да започнат да приготвят храна за доставки, но дори и това не е решение, смята Коларов. "Не може години наред да си работил по една схема и в един момент за 2 дена, за 1 седмица, та дори за 1 месец да реорганизираш дейността си като започнеш да продаваш храна за вкъщи. Как хората ще те научат и ще купуват от тебе?", казва Коларов. 

Никаква реорганизация не може да спаси увеселителните заведения, баровете, кафенета, които затварят на 100%. Техните служители в момента са в платен или неплатен отпуск или дори вече са освободени, каза Коларов.

Междувременно националните работодателските организации отправиха критики и към обхвата на предложените от правителството мерки, и към темпото на прилагането им. 

 

Българската стопанска камара публикува своите забележки по проектозакона за мерките по време на извънредното положение, който тепърва ще се обсъжда и гласува от депутатите.

БСК настояват в текста, който предвижда да не се блокират заради неплатени задължения банкови сметки, заплати и пенсии на граждани, да се добавят и фирмите. Сега предложенията чл. 4, ал. 2 от проектозакона гласи, че се спира налагането на запори на банкови сметки на физически лица, на запори върху трудовите възнаграждения и пенсии, както и извършване на описи на движими и недвижими вещи, собственост на физически лица. "Ограничаването на тези мерки само до физически лица не е оправдано, предлагаме да се отнася и до юридически лица", пишат от камарата. В тяхната редакцията текстът звучи така: "Спира се налагането на запори върху банкови сметки на физически и юридически лица, на запори върху трудовите възнаграждения и пенсии, както и извършване на описи на движими и недвижими вещи.“         

БСК приветства предложенията, които предвиждат възможност работодателят да нарежда на работниците  и служителите да се трудят вкъщи - като надомна или дистанционна работа, без да ги пита съгласни ли са, както и да праща персонала в платен или неплатен отпуск или да въвежда непълно работно време. И подкрепя новата  уредба за частично или пълно затваряне на предприятие по време на извънредното положение -  по решение на работодателя или със заповед на държавен орган. Но има забележки по отношение на "двойния аршин", предвиден  за изплащане на обезщетения и заплати. 

Авторите на законопроекта предлагат, когато държавен орган е наредил спиране на дейност,  „работникът или служителят да получава 50% от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от 75% от минималната работна заплатаза страната. Обезщетението се изплаща от работодателя, при когото работникът или служителят работи“. А когато работодателят е решил да затвори временно предприятието, тогава е длъжен да плаща пълните възнаграждения на персонала. 

"Подобен подход не следва да бъде подкрепян, защото независимо по чия инициатива е преустановена дейността в периода на извънредното положение, последствията както за работодателя, така и за неговите работници и служители ще бъдат един и същи – затруднения в плащането на възнаграждения и обезщетения", посочва БСК в становището си.  Освен това ако фирма трябва да плаща пълни заплати,  без да работи, това означава директно да пристъпи към съкращения,

Тези мерки задължително трябва да се синхронизират с мерките, оповестени от министъра на финансите, за поемане на 60% от заплатите от страна на държавата, и да бъдат съобразени с критериите, на които работодателите следва да отговарят, за да кандидатстват за тази помощ, както и с другите мерки, насочени към бизнеса, с директен ефект върху запазването на работните места, настояват от камарата.

И предлагат при спиране на работа на предприятия като източник на средства за изплащане на заплати и обезщетения да може да се ползва Фондът за гарантиране на вземанията на работниците и служителите на фалирали фирми - доколкото затварянето на бизнес за неопределено време е стъпка към фалит.  Което е възможно със законова промяна. 

 

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пък напомниха за предложените от тях 16 спасителни мерки. "Обърнахме се към правителството с искане цяла група задължения да бъдат изместени във времето. Всичко се плаща, ще си го платим, но молим да бъде изместено във времето, за да осигурим ресурс за заплати”, обясни Евгений Иванов, изп. директор на КРИБ. Засега кабинетът отложи само подаването на годишните декларации за корпоративния данък и плащането на местните данъци и такси за 30 юни. Бизнесът иска още отсрочка за месечните плащания на ДДС, както и за плащането на осигуровки и данък общ доход, без да се начисляват лихви.

"Що се отнася до обещанието на държавата да изплаща 60% от заплатата на служители, за да не бъдат уволнявани, този пакет все още е само предложен, но не и одобрен", коментира Иванов пред Нова тв.

В графата „осигуряване на ликвидност” от КРИБ настояват за компенсации за високите цени на емисиите за енергоинтензивните предприятия. "Например тези, които правят цинк, при който 60% от цената е ток, за тях трябва има компенсации и това е европейски модел”, заяви Иванов. Друго предложение на КРИБ е телевизиите да се освободят от таксата, която заплащат, защото рекламата секва, а хората трябва да се информират. От КРИБ все още не са коментирали доколко ефективна ще е схемата за подпомагане на закъсали фирми чрез Българската банка за развитие.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МЗ тича да изпълни и искане сервитьорите да не носят маски

08.08.2020

2053 6
КРИБ на Домусчиев иска протести само на определени от властта места

07.08.2020

5710 40
Заведенията се оплакаха и от протестите - сваляли им оборота

06.08.2020

Обновена

9040 62

Коментари

toshko1

   Щом шефовете им не могат да се бръкнат да покрият застраховките на хората (много от които не са на реалната заплата осигурявани), то нека тези хора си направят сметка при кого са работили. Ама за лъскавата кола/живот ще има по-малко...

 

Slex

Щедростта на Горанов е огромна, но само за правилните хора. Няколко милиарда излишък може да се издумка в края на годината за има-няма месец, но за такъв период от време не могат да се осигурят възнагражения на засегнатите работници. Това с 60% е да не се набута държавата повече - както са отговорили и самите работодатели, това ще се получава и при съкращение като помощи за безработни, но поне 4 месеца (Горанов предлага компенсации за месец). За осигурителните вноски може да се направи някакъв компромис най-малкото с отлагане и разсрочване на плащанията във времето.

 

Това за телевизиите не го разбрах - хората си стоят вкъщи и гледат ТВ, така че няма логика да намаляват рекламите. Вярно, най-големият рекламодател го няма, но Националната лотария я гръмнаха преди корона вируса.

Luckbox

 

 

Това за телевизиите не го разбрах - хората си стоят вкъщи и гледат ТВ, така че няма логика да намаляват рекламите. Вярно, най-големият рекламодател го няма, но Националната лотария я гръмнаха преди корона вируса.

И какво точно ще рекламираш по телевизията след като повечето неща няма как да си ги купи човек?  А ти ако си рекламодател, ще рекламираш ли точно сега, след като дори да продаваш нещо ,което може да се купи, хората са се свили панически и купуват само неща от първа необходимост? 

dream team
снимка на dream team

А ти какво си си купил от това, което рекламират по телевизията?

Slex

След като хазартът е вече извън картинката, най-големите рекламодатели по сектори са фармация, хранителни продукти, магазинни мрежи, напитки, козметика, телекомуникации и финанси. Повечето от тях вървят достат добре (без финансите). Някои бизнеси няма смисъл да рекламират (например туроператори), но за други не е така и като се има предвид, че хората сега прекарват повече време пред телевизора, може би рекламата си заслужава повече.

 

 

https://www.capital.bg/biznes/media_i_reklama/2020/01/04/4004334_nai-golemite_reklamodateli_na_pazara/

Скрудж

Ти да не би да смяташ, че рекламата се поръчва от днес за утре или месец за месец? Рекламното време се купува в пакет от големите агенции, които после препродават това време също чрез пакетни договори, на фирмите рекламодатели. Така, че по-голяма част от рекламите които гледате са предплатени и няма значение дали има налична стока в момента.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Чиновниците нямат въображение и предприемчивост -- това са основни изисквания за заемане на длъжностите.

 

Обаче бизнесът  -- обратно -- е длъжен да е предприемчив, инак или гине или продължава да пере престъпни кинти.

 

Рецепта на деня за заведенията със затворени салони:

Според наличните пресни продукти задайте въпрос на гугъл и изберете най-здравословните и прости рецепти, па гответе за целокупния българин.

Доставки франко портата на заведението. За трудноподвижните или престарели/болни -- франко входа на блока/кооперацията/двора.

Накрая нищо чудно да излезете на по-голяма печалба от вируса, отколкото от годините на изчанчени рецепти с престояли продукти.

 

И тъй като това няма да се случи -- собствениците ще ги е яд да хранят баш по такава система, срещу която всичко в тях се бунтува, то:

Така освободените 200 хиляди готвачи и сервитьори да организират свои вериги за готвене и доставка.

 

Stern

С обещанието на държавата да изплаща 60% от заплатата на служители, да не стане като със сестрите - гръмко обещаха 50 млн. за увеличение на заплатите, после тихомълком правителството ги сви до 6 млн.?

Хумангоид

Скоро ще прозрете простата истина, че материалните блага се създават от 5% от населението на планетата. Всичката останала паплач са творци, биячи и разносвачи.

9101

60% покритие на заплата си е държавна помощ. От тук на сетне всеки работодател си прави сметката дали да запази персонал за известно време или да го освободи и изпрати на борсата. 

Каква е тази паника? Държавата и да иска няма как да изплаща заплати на всички работещи в България, защото всички ще бъдат засегнати, рано или късно. С малки изключения. 

Slex

Държавата има близо 6 милиарда използваем фискален резерв (10, но някои по закон за блокирани за други цели), който ако не е за такива случаи, не знам за кога е. Тази държавна помощ, ако не се даде, ще се даде неколкократно повече под формата на помощи за безработни, но вече при усложнени обстоятелства, защото след като кризата отмине и някои от фирмите сигурно няма да ги има. Освен фискалния резерв имаме и ниско равнище на дълга и възможноста да заемаме при едни сравнително изгодни условия и не виждам защо може да го правим, когато купуваме самолети, но не и при такива извънредни ситуации.

Slava
снимка на Slava

8

Вт., 17/03/2020 - 14:45 (нов)

9101

60% покритие на заплата си е държавна помощ. От тук на сетне всеки работодател си прави сметката дали да запази персонал за известно време или да го освободи и изпрати на борсата. 

Каква е тази паника? Държавата и да иска няма как да изплаща заплати на всички работещи в България, защото всички ще бъдат засегнати, рано или късно. С малки изключения. 

 

👍

 

На всяка крачка ресторант, кафене, бар, кафене, закусвалня, пицария, дюнер; дрехи, обувки, дрехи, обувки. И сега изведнъж - помощ, загиваме, платете на работниците ни.

Zmeja

Истината е в "националния доход", а не в БВП, в който се включват всички паразитни дейности.

Slex

Видът на дейностите е един и същ, просто в националния доход се включват и нетните доходи на националните резиденти, получени извън страната чужбина.

Zmeja

Не, в националния доход дори не се включва вътрешния транспорт, защото той не е приход, а разход за националното стопанство.

Slex

Напротив, включва се.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Голяма част от тия на всяка крачка са и самонаети. Извън семейството не са много работниците в малките магазинчета.Месец блокирани, особено ако висят с кредити, няма да им се отрази добре.

След това идва ефекта на доминото. На десетина ударили кепенците "дребни" - затваря един "среден" склададжия.Ефектът върху съвкупното търсене ще е изключително интересен. От там и "пълненето" на хазната.Тъй като не може да оставят чиновниците гладни-предполагам ще се теглят заеми или/и ще се реже от инвестиции и подръжка. А последните са хранилката на "големите" .Без корупционният мотор на ОП бая "едър" бизнес ще се задъха.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

„Ако си представим, че един служител бъде съкратен и той отиде в бюрото по труда и си подаде документите, обезщетението, което ще получи е точно 60%. Разликата е, че като остане да работи при нас, ние ще трябва да поемем осигуровките върху тези 60%", коментира пред БНР Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Човекът е обяснил,нагледно и като за прости хора, защо и как ония най-горе пак я свършиха като кучето на нивата.Предложените героически 60 процента щедрост, не са нищо друго освен плиткоумен опит затвореният заради Ковид бизнес, да бъде принуден да плати и осигуровките на очевидно неработещите си в момента служители.Само много глупав индивид(в случая за жалост управленец) може да предложи,че и да въведе такава откровена простотия.Та и да се надява безметежно ''номерът му да мине''.Но-това е нивото, то се вижда от години, знае се, затуй сме и на тоя хал.Калинки, бръмбъри и други инсекти.

Работещите в други европейски държави(в тези, истинските), които не работят в момента заради вируса, са в платен отпуск, и си стоят в къщи с пълна работна заплата.Чрез ред механизми, заплатена от държавата.От държавата!

Скрудж

При съкращение работодателят дължи една брутна заплата като обещетение, плюс още една ако работникът не си е намерил работа през следващия месец. Ако си е намерил работа, но възнаграждението му е по-ниско, работодателят дължи разликата за този месец. Още, работникът може да си потърси правата в съда, а там в почти 80% се отсъжда в негова полза. 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ако работодателят, ЕООД с два кинта капитал, още не е фалирал.

Скрудж

Така става!

Влез или се регистрирай за да коментираш