facebook
twitter

Просвета

1/2 от учителите не са получили допълнителните си плащания

На 56.4% от педагозите не са изплатени лекторските часове, въпреки изричните указания на МОН, сигнализират от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"
1 004
 Илияна Кирилова

Повече от половината от учителите не получават договорените допълнителни плащания въпреки указанията на МОН, че те са дължими. Това показва национално проучване на синдикат "Образование" сред 5000 педагози по повод изпълнението на националния и общинските колективни трудови договори по времето на дистанционното обучение в образователните институции.

Повод за него са били многобройните сигнали от страната за неизплащане на допълнителни плащания и изчерпване на платения отпуск на учителите.

Анкетата е установила, че на 56.4% от учителите в училищата не са изплатени лекторски часове, на 8.5% са частично изплатени и само на 30.9% са напълно изплатени. "За съжаление на българските учители, много директори и началници на регионални управления не са създали организация да се изпълни разпореждането на МОН за плащанията към работещите в системата на средното образование", посочват от синдиката и припомнят, че МОН и социалните партньори се договориха да се гарантират работните заплати на учители и служители и всички допълнителни плащания и отпуски по колективното трудово договаряне, като това бе демонстрирано в заповед на просветния министър.

Както "Сега" писа, около изплащането на лекторските часове зрееше напрежение, защото много учители бяха уведомени, че в кризисната ситуация с коронавируса не могат да разчитат на тях. Заради подобни сигнали се наложи просветният министър Красимир Вълчев изрично да обясни, че лекторските часове трябва да се изплащат, след което това бе договорено и със социалните партньори.

"Традиционното плащане за 24 май, който все още звучи с добрите думи за учителя и безспорно отличната обществена и институционална оценка за работата на образователната система по време на преминалата пандемия, е също поставяно на карта. 31.5% от учителите в училища са получили това плащане в пълен размер, на 23.4% е изплатено в намален размер и на 45.1% не е изплатено това важно за авторитета на учителя плащане", посочват още от синдиката. Оттам определят като "още по-лошо" отношението към учителите в предучилищната степен, където 80.8% не са получили плащане за 24 май, 11.1% са получили в намален размер и само 8.2% от работещите педагогически специалисти са получили договорената награда, "която не впечатлява с размер, но демонстрира признание". 49.4% от учителите в страната отговарят, че не са им изплатени допълнителни плащания, а останалите 50.6% са получили договореното в КТД, показва още изследването.

"Данните от анкетата категорично доказват, че въпреки високия обществен рейтинг на учителите, отново техният труд е подценен и недооценен. Синдикат „Образование“ е поискал институционална информация от МОН относно плащанията към работещите в системата и ще бъде безкомпромисен относно директори и началници на РУО, които пренебрегват заповедите на министъра на образованието и колективното трудово договаряне", посочват оттам. Синдикатът е препоръчал на регионалните си структури да започнат своевременни преговори за подписване на анекси към общински договори с 20 дни допълнителен платен отпуск за работещите в предучилищното образование педагогически специалисти. Тази хипотеза ще бъде разгледана и при подписването на новия отраслов КТД, казват от профсъюза.

 

БЕЗ ОТПУСК

Според изследването общо в училищата 8.8% от работещите са с изчерпан вече платен годишен отпуск. С изчерпан годишен отпуск са и 35.7% от учителите в детските градини, а останалите 64.3% все още имат някакъв резерв. При непедагогическия персонал в детските градини 22.7% от служителите са останали без платен отпуск. В тази връзка, чрез анекс в колективния трудов договор в системата на народната просвета, бе решено, педагогическите специалисти, които провеждат занимания с учениците през летните месеци, след приключване на втория учебен срок, да могат да отчетат работното си време при осъществена работа поне два астрономически часа на ден. Поради преустановяване на присъствената работа в детските градини и училищата, във връзка с пандемията от COVID 19, бе договорено увеличение с 20 дни на допълнителния платен годишен отпуск за непедагогическия персонал.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Синдикат иска промяна при пенсионната добавка от учителския фонд

30.06.2020

294 4
55% от родителите са готови да пуснат децата си на градина от 1 юни
Квесторите на матурите ще получат бонус от 80 лв.

Коментари

cymen

Директорите са абсолютни феодали. Отпускат кинти, ако слушкаш. Ама преди години за това скачаха тъпите даскали. Всеки си мисли, че е по-добър от другите и заслужава повече. Внимавай какво си пожелаваш.

Сократя

Седянката ли имаш предвид?

Точно заради тая седянка ги наказаха с делегираните бюджети. И сумите да минават по най-дългия път, та който може да си пощипва.

cymen

Точно. Но даскалите тогава не разбраха, че е наказание за редовите учители и се радваха. За сметка на това колко милионери директори се появиха. Неслучайно им викат малките лекари.

Дежурния

Лекторските часове не трябва ли и да се изработят, освен да се заплащат? С оглед кризисното дистанционно обучение, за това ще има и необходимост и възможност. Децата ще получат някакви знания, а учителите - парите си за лекторски часове.

Или образованието на децата го няма в схемата, а само парите?

cymen

Образованието на "децата" го няма отдавна в картинката. Най-големите виновница за това са родителите. Ако на "детенцето" сакън му пишат реална оценка, почват се жалби, заплахи. Затова всички са отличници и могат да си ходят без проблем на ски посред учебно време. Нали миналата година имаше протести, че матурата била трудна.

Дежурния

Все още има доста голям дял нормални родители. Нереални оценки в училище винаги е имало и ще има. Животът ги коригира, в повечето случаи. Проблемът са реалните знания.

mini96

Е,да ама всички даскали вкючая и по физическо получиха по едно лаптопче (безплатно)!Ама авантата не се брои!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×