Quantcast
И хореографските паралелки влизат в е-системата за прием в 1 клас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

И хореографските паралелки влизат в е-системата за прием в 1 клас

Децата от 4-та група - с адрес в административния район, в който се намира училището - ще получават 5 точки
706
 Pixabay

Децата в София, които искат да учат в хореографски, музикални и други паралелки, свързани с изкуство, ще кандидатстват през централизираната електронна система за прием в първи клас на Столичната община, а не в паралелно класиране извън системата за тези класове, както беше миналата година. Това е една от промените, които предлага зам.-столичния кмет Мирослав Боршош в проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в общинските училища на територията на СО. С нея се отменя системата за централизирано електронно класиране, която бе пусната м.г. Новата наредба всъщност запазва повечето правила от м.г. - системата пак си остава централизирана, електронна и с някои леки корекции.

Една от тях е свързана именно с училищата по изкуства. Приемът на децата в паралелките с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство, музика и др. вече ще се извършва изцяло чрез системата. Както "Сега" писа, миналата година за тях не се кандидатстваше през новата е-система, а чрез подаване на заявления към училищата. Това обаче създаде проблеми на някои родители - веднъж приети в някое от тези учебни заведения, кандидатурите на децата им за други училища, направени през е-системата, биваха премахнати от нея, без родителите да бъдат уведомени, че останалите им кандидатури в системата автоматично ще бъдат анулирани. Така редица деца останаха без места в системата, като от СО ги посъветваха да подадат документи във второто класиране.

Сред другите промени е, че се въвежда критерий "дете с постоянен/настоящ адрес в административния район на Столична община, в който се намира училището", който ще се прилага за деца от 4-та група от водещия критерий след изчерпване на възможностите за прием на деца от първа, втора и трета група и ще носи 5 точки. Досега тези точки се получаваха, ако детето е с постоянен/настоящ адрес в "прилежащия район, граничен на прилежащия район на училището". Родители тълкуват във фейсбук, че така на практика се премахват граничните училища - децата, нямащи адрес в района на дадено училище, но живеещи в административния му район, ще имат точки за въпросното училище, дори да не им е точно гранично, а просто да попада в административния район, където живеят.

Останалите критерии остават непроменени - с най-голям шанс да бъдат приети в първи клас са децата от първа група, т.е. с адрес в прилежащия район на училището, който не е променян в последните над 3 години, както и такива, чиито братя или сестри до 12-годишна възраст са ученици в същото училище. Във втора група са децата с адрес в района на училището повече от 1 година, но променен през последните от 1 до 3 г., а в трета група - ако адресът е сменен в последната 1 г. Четвърта група са деца с адрес извън прилежащия район на училището.

Ще се извършват служебни проверки на всички критерии за прием с изключение на осиновени деца и деца, настанени в приемни семейства, като по този начин се намалява административната тежест за родителите, предвижда още Наредбата. Графикът на дейностите по прием е съобразен изцяло с почивните и празнични дни, както и с дните, в които има НВО и матури. Освен това класирането на ученици в първи клас ще се извършва след класирането за детските градини, а не паралелно.

 

 

Още

София продава 1492 общински жилища

25.05.2022

5004
Военни колони тръгват по магистралите от София към полигона Корен

24.05.2022

1728
Протестите на транспортния бранш задръстиха София за часове

18.05.2022

Обновена

2528