Quantcast
ИТН отвори фронт на Денков за заплатите във висшите училища | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

ИТН отвори фронт на Денков за заплатите във висшите училища

Реформата в университетите стигна и до Коалиционния съвет
5 155
 БГНЕС

Реформите на просветния министър акад. Николай Денков, свързани с атестирането на университетските преподаватели и новите минимални изисквания за академично израстване, стигнаха и до Коалиционния съвет. Той се събира днес в 15 ч., за да решава как да се действа по темата занапред. Това съобщи пред "Сега" Ива Митева от "Има такъв народ". От МОН също потвърдиха, че министър Николай Денков ще присъства на съвета, който обаче няма да се води от лидерите на партиите, а от техни представители, занимаващи се с образование.

Както "Сега" писа, новите промени се натъкнаха на съпротива от част от гилдията поради няколко причини. Освен че новите минимални изисквания пред доцентите и професорите се смятат за прекомерно завишени от университетски преподаватели, се оспорва и начинът, по който се прокарва новата методика за атестация във вузовете. Според закона за висше образование правилата за атестация на университетските преподаватели се уреждат във вътрешните правилници на висшите училища от самите тях (чл. 57). Сега обаче кабинетът предлага - с решение на МС, а не с промени в закона - нова национална методика за атестация, която да важи за държавните вузове. Освен това се поставя условие висшите училища да въведат тази национална методика във вътрешните си правила, за да получат обещаните 20 млн. лв. към бюджетите си за 2022 г. Това е записано в параграф 17 в преходните разпоредби на закона за бюджета и според юристи е намесва в академичната свобода.

Вчера Ива Митева коментира пред Би Ти Ви, че се срамува от въпросния текст в закона за държавния бюджет, който касае допълнителните възнаграждения в университетите. "Нарушили сме принципа за автономност на висшите училища", заяви бившият председател на НС.

"Това е показателно как не можем да проследим абсолютно всеки текст в парламента и сме пропуснали този текст", призна тя пред "Сега". По думите й текстът за 20-те млн. лв. за допълнителни възнаграждения във вузовете е внесен от Румен Гечев от БСП, а след това по предложение на Асен Василев е записан и срокът 30 април, до който МС, по предложение на образователния министър, трябва да приеме критерии за атестиране на преподавателите (т.е. новата методика). И тя се чуди как никой не е забелязал абсурдния юридически казус, който се получава. "Решението на МС е подзаконов акт. Той ще е от нормативен характер, но не е подзаконов акт. Абсурдно е през закона за държавния бюджет, чрез решение на МС, да се дават пари срещу условие и да се намесваме в академичната автономия", коментира тя.

Според нея начинът да се излезе от сложната ситуация е да се промени законът за бюджета и вузовете да получат средствата си без условия - именно това ще се обсъжда днес. "Ако се приемат новите минимални изисквания за университетските преподаватели, доста от тях няма да отговорят на тях и ще трябва да напуснат. Ако това е целта, тя трябва да се каже", коментира тя. По думите й ако се прави подобна мащабна реформа (за отнемане на думата на вузовете при атестацията - бел. ред.), това трябва да става по обичайния ред с предварително обществено обсъждане, т.е. с промени в закона за висше образование, а не "през задния двор". Митева заяви и, че партията й няма да подкрепи евентуална промяна на чл. 57 в закона за висше образование (ЗВО), каквато вече има слухове, че ще бъде прокарана на второто му четене в просветна комисия в сряда - устно, от депутат от "Продължаваме промяната". Промените в ЗВО, които вече стигнаха второ четене, са свързани със съвсем други казуси - проектните докторанти и обучението на студенти от два университета.

Миналата сряда вместо да се гледат именно тези поправки, дневният ред на просветната комисия бе внезапно променен и пред депутатите се яви министър Денков, който отговаряше на техни въпроси. Най-остри бяха депутати от ГЕРБ-СДС, които коментираха, че промените в същия дух.  

Министър Денков обаче не смята, че се отнема от академичната автономия, нито пък, че по този начин масово преподаватели ще трябва да се разделят с академичните си длъжности. Според него новите правила просто не се разбират от гилдията, освен това той вижда съпротива предимно от тези висши училища, в които 60-70% от преподавателите и сега не отговарят на минималните изисквания. В петък, на Съвет на ректорите, той защити идеите си пред ректорите на 48 университета у нас. От МОН коментираха, че заседанието е протекло нормално и ректорите са получили отговори на въпросите си.

Още по темата:

 

 

 

Още

"Промяната" не бива да разчита само на площадна подкрепа

27.06.2022

ДИЯН БОЖИДАРОВ

1185
ИТН са готови да пробват със собствен кабинет

25.06.2022

8262
Слави Трифонов предложи ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ да направят кабинет

24.06.2022

2755