Quantcast
Министър Денков предлага 1 седмица междусрочна ваканция за учениците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Министър Денков предлага 1 седмица междусрочна ваканция за учениците

Борбата с плагиатството и повишаването на качеството на образованието ще са сред основните му приоритети
Обновена
2 651
 ЕПА/БГНЕС
На този етап не се налага всички гимназисти да минават онлайн, категоричен е министър Денков

Просветният министър ще предложи междусрочната ваканция за учениците да е от 31 януари до 4 февруари вместо планирания по график 1 ден (1 февруари). Причината е нуждата от почивка за учениците и учителите след изтощителното преминаване от дистанционно в присъствено обучение. Това обяви акад. Николай Денков на брифинг във ведомството си днес, на който представи основните си приоритети в следващите 4 г.

"Най-добрият вариант е в седмицата след края на учебния срок (31 ян. - 4 февр. - бел. ред.) да бъдат обявени неучебни дни и така да се получат общо 9 дни, неучебни. Тези решения е редно да се обсъждат на Отраслов съвет, който е насрочен за 13 ч. в петък. Това е предложението, с което аз ще вляза в него", обясни Денков, който вече получи две предложения за увеличаване на ваканцията. От Съюза на работодателите в системата на народната просвета предложиха почивката да е от 28 януари до 2 февруари, а от синдикат Образование към КТ "Подкрепа" - да е от 31 януари до 4 февруари - в този период се включват два уикенда - между 29 и 30 януари и между 5-6 февруари, и реално почивните дни биха станали 9. 

"Министър Денков смята за разумно между първия и втория срок да има общо 5 неучебни дни в седмицата от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Един от тях е  междусрочната ваканция. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо 9 календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. и, ако няма забрана от здравните власти, ще започнат втория срок присъствено. По този начин учениците и учителите ще могат да се възстановят от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, имайки предвид, че около въпросната седмица се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19", бе цитиран той по-късно от пресцентъра си. 

Акад. Денков обясни, че решението ще бъде взето на база на реалната ситуация в страната. По думите му нямаме изключително високи стойности на заболели ученици и учители средно за страната. Карантинираните учители са 3.6%, непедагогическият персонал - 2.3%, а изолираните ученици - 2.58 на сто. Най-много са карантинираните преподаватели в област Благоевград - 8.53%, при учениците най-голям е проблемът в област Бургас, където поради карантина отсъстват 4.96% от тях. Най-спокойно е в област Търговище - там карантинираните учители са 1.08%, при учениците този дял е едва 0.55%. В столицата под карантина са 4.53% от преподавателите и 3.04% от учениците, сочат данни на МОН. 

"Имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти. Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента, нито да променяме локалния подход и да допускаме грешката от миналата година да бъдат затваряни училища с нито един болен учител или ученик", отговори той задочно на шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева. По-рано днес тя заяви пред БНТ, че учителите са "капнали" (по думите й по 50% от колективите са болни или под карантина) и настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение.

 

Класните - онлайн или присъствено?

"Всички тези деца и ученици, които са онлайн - защо министерството ги кара да правят класни или да попълват тестове в училищна среда? Няма никаква логика и аз не знам защо екипът на министър Денков не напипва пулса на проблемите", коментира още Янка Такева. По този повод министър Денков отново разясни указанията си до директорите, с които препоръчва класните и контролните работи да се провеждат предимно присъствено. "Няма заповед, която да изисква присъствено оформяне на оценки. Това е само препоръка. Има заявена подкрепа за учителите, че те могат да изискат присъствено обучение, където е необходимо. Но при обучение в електронна среда децата могат да бъдат изпитвани и в електронна среда и не могат да бъдат задължени да дойдат в училище. Целта на препоръката е да се осигури по-голяма справедливост при оформяне на оценките, но предвид сегашната вълна, не е удачно да се форсира присъственото изпитване", обясни Денков.

 

По-голям обхват на учениците и повишаване на качеството

"Всички приоритети на МОН са свързани с повишаване на качеството на образованието и с разширяване обхвата на системата", посочи още министър Денков. Относно увеличаване на обхванатите ученици той посочи, че с новия бюджет всички деца от 3 г. нагоре от цялата страна ще бъдат освободени от такси за детска градина, ще започне нова програма за извънкласни дейности в училищата областта на спорта и културата, както и нова 4-годишна програма за ремонт на спортни площадки и салони. За повишаване на качеството на училищното образование пък МОН е поискало от финансовото министерство заплатите на учителите да продължат да се увеличават, за да са 25% над средната заплата за страната, както и да се повиши образователният стандарт за издръжка на училищата. За тази цел ще работи и новата методика за оценка на добавената стойност в училищната среда, която министърът вече обяви, че планира да въведе в следващите години.

 

Борба с плагиатството

"Ще се увеличи борбата с плагиатството", обяви още акад. Денков. По думите му ще се направят промени в законите за висшето образование и за развитие на академичния състав, с които всяка научна организация и университет ще бъдат задължени да създадат своя комисия по академична етика, която да проверява за плагиатство учените в съответния вуз. "Националната комисия по академична етика в МОН ще е втора инстанция и тя ще проверява сигналите от вузовете, ако има възражения. Досега можеше да се проверяват само научни публикации, които са участвали в конкурси - имаше врата за хората, писали книги, които не са ги включвали в конкурси - те можеха да плагиатстват, без да бъдат санкционирани. Идеята е вече всякакви научни трудове да могат да се проверяват за плагиатство", обясни той.

Подобен казус възникна преди месеци с преподавателя от СУ Петър Илиев, номиниран за две министерски кресла в проектокабинетите на "Има такъв народ". Заради доказано плагиатство при него той загуби академичната си длъжност на главен асистент, но не и научната си степен - доктор, защото книгата, в която е установено плагиатството, не е използвана за защита на доктората му.

"Предстоят промени и в системите за акредитация на университетите, както и в системите за атестация, в които ще постави акцент върху обективните показатели за оценка, за да се избегне сегашния твърде голям субективизъм. Ще стартира и официална дискусия за бъдещото преструктуриране и обединяване на университети - там, където е смислено и би повишило качеството на обучението", посочи още просветният министър.

 

 

 

Още

Проф. Герджиков не бе преизбран за шеф на ректорите
МОН предлага учениците от 1-6 клас да учат 2 седмици повече

09.05.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

16412
И Айнщайн няма да покрие новите академични изисквания на МОН