Quantcast
МОН реши: Няма да отпада материал на матурите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МОН реши: Няма да отпада материал на матурите

303 училища, избрали през декември да правят проекти, ще учат през юни. Останалите ще имат занимания по интереси
754
 Илияна Кирилова
В ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново министър Красимир Вълчев откри изследователски комплекс по математика и природни науки.

Националните външни оценявания за 4, 7 и 10 клас и матурите за 12-класниците ще се проведат присъствено в училищата, като от изпитните конспекти няма да отпада учебен материал. Това заяви във Велико Търново министърът на образованието в оставка Красимир Вълчев, цитиран от БНР, отговаряйки на хилядите ученици, които се надяваха все пак част от темите за изпитите да отпаднат заради дистанционното обучение, както се случи миналата година.

Подобно решение се очакваше, тъй като още през април министър Вълчев бе на мнение, че няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал, тъй като няма забавяне в темпа на учене, дори по време на онлайн обучението. Освен това, според него редуцирането на материала няма да е честно спрямо учителите, които са преподали съвестно всички теми, а към учениците сигналът би бил: "Не учете".

По думите му учебната година ще приключи присъствено, като тя ще се удължи за част от децата от 1 до 6 клас. "Тези 303 училища, които избраха през декември месец да не учат, да провеждат проектни дейности, сега ще учат през юни месец, а останалите ще предложат занимания по интереси. Вероятно повече ученици ще бъдат на така нареченото компенсаторно обучение - това е допълнителното обучение за преодоляване на образователни трудности", посочи той.

Присъствено ще се проведе външното оценяване и матурите за учениците от 4, 7, 10 и 12 клас. "Няма тематично изоставане от предходни години", категоричен бе министър Вълчев. По думите му има предпоставки изпитите да бъдат проведени при спазването на всички епидемични условия. "Учениците ще бъдат между 8 и 13 в зала в зависимост от големината на класните стаи, така че да има отстояние между тях на метър и половина, ще влизат от колкото се може повече входове", заяви той.

"Има основание до края на учебната година всички ученици да се завърнат присъствено в класните стаи, ако ситуацията с COVID-19 продължи да се подобрява", заяви още той, цитиран от БНТ. По думите му обаче това решение ще трябва да бъде взето по преценка на бъдещия служебен кабинет.

В ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново министър Красимир Вълчев откри изследователски комплекс по математика и природни науки. В него е създадена нова лаборатория по роботика, а иновативната задача, възложена от образователния министър на гимназията и Техническия университет в София, е да се разработят нови образователни и тематични направления, а учебното заведение в Търново да стане център за дигитални иновации и реализация на младите хора.

Още

МОН публикува верните отговори на изпита по български за 7 клас

16.06.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

5144
Над 111 000 ученици от 7 и 10 клас утре се явяват на НВО
6 на матурите ще носи 100 лв. месечно на студентите в 12 специалности

14.06.2021

2377