Quantcast
МЗ не бърза да разпуска учениците | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

МЗ не бърза да разпуска учениците

Първо ще има други мерки, преди да затворим училищата, каза здравният министър
6 190
 БГНЕС
Проф. Асена Сербезова

"Преди да се пристъпи към онлайн обучение на учениците ще се предприемат други мерки - спиране на извънкласните занимания, увеличаване на тестването на учениците, обучение по график“. Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова пред медии в кулоарите на Народното събрание. Тя беше категорична, че преди обявяването на нови мерки, те ще бъдат предварително обсъдени с МОН и ще бъдат обяснявани на обществото – защо и на базата на какво се въвеждат.

От думите на министъра става ясно, че в понеделник вероятно учебната година ще продължи както досега. Очакванията за дистанционно обучение идват от рязкото нарастване на случаите в последните дни, като кривата върви стръмно нагоре и една по една областите се връщат в тъмночервената зона.

Проф. Сербезова обясни, че ежедневно експертите следят заболяемостта от COVID-19 сред медицинския персонал, разпространението на вируса на регионално ниво, заетостта на легловата база в лечебните заведения и т.н. На база анализ на тези показатели ще бъде взето решение за евентуалното въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, като например преустановяването на плановите операции, стана ясно още от думите ѝ.

На журналистически въпрос относно намаляване сроковете на изолацията и карантината министър Сербезова коментира, че се очаква в началото на следващата седмица главният държавен здравен инспектор да предложи скъсяване на сроковете съответно от 14 на 10 дни и от 10 на 7 дни. 

Още

По-сериозните локални мерки започнаха с вечерен час за учениците

19.01.2022

Обновена

2019
Значително се увеличават децата, които учат онлайн

19.01.2022

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

1014
Спецпрокуратурата образува дело за ковид тестовете за ученици

18.01.2022

1014