Quantcast
Персоналът в детските градини няма отпуск за ново затваряне | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Персоналът в детските градини няма отпуск за ново затваряне

20 677
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Афишираните в понеделник крути огранечения срещу коронавируса се посрещат с огромно притеснение в персонала на детските градини. Предвижда се те да затворят наравно с училищата. Но ако повечето служители на училищата ще работят заради дистанционното обучение, не така стоят нещата в градините. При тях целият персонал трябва да не работи, а лимитът от платен отпуск се изчерпа при предишното затваряне.

"Не знаем какво ще правим, наистина. Имам точно два дни отпуск да ползвам. Колежките са в същата ситуация", сподели Димитрина Тодорова, служител на варненска детска градина. Същата е ситуацията навсякъде. "Отпуските са напълно изчерпани. 20-те допълнителни дни, които ни дадоха по анекс - също. Хората трябва да излязат в неплатен отпуск, това е голям удар. Огромно притеснения има и в родителите. В момента имаме към 115 деца, това значи, че родителите имат нужда от детската градина. Как ще работят те, ако трябва да ги гледат вкъщи?", сподели Илка Динева, директор на ДГ "Детелина" в Самоков. Според нея би могло да се извърша дистанционно обучение в по-големите възрастови групи, но при него родителите също трябва да помагат. Дистанционната форма би запазила работата на около половината педагогически персонал в градината. Общо в "Детелина" са заети  33 души. "Всичко това значи за втори път през годината хората да не могат да упражняват дейността си. Вероятно нашият кмет ще ни даде допълнителни 10 дни, но и това не е решение. Страшно става", обобщи Динева. А ситуацията е всестранно тревожна -  в края на телефонния разговор стана ясно, че Динева е болна, с пневмония. 

КТ  "Подкрепа" ще търси решение чрез договаряне на национално ниво. Според Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към конфедерацията, предстоящият месец може да бъде платен на служителите чрез заложените в бюджета пари за заплати. "Мисля, че ще успеем да се договирм, иначе ще ги изгубим всички тези хора от системата", коментира Петров.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Масово учителите не искат и да се тестват за COVID-19

25.01.2021

2424 23
Фитнесите и моловете отварят от началото на февруари

25.01.2021

1546 22
САЩ отново ще забранят влизането на граждани от Европа

25.01.2021

1950 6

Коментари

kaily
снимка на kaily

Всяка заповед предизвиква все по-голямо объркване, щото нищо не е дообмислено и така е откак се помня. Не от кега. Нищо не е обмислено докрай, нищо не работи по предназначение.

mamut

то не е само там и на други места в образованието е така целия помощен персонал

аиг3

За училищата знаем за доста случаи н заразени деца и персонал. А там и самите учители искат да е дистанционно. А за градините и яслите има ли такива наблюдения? Да не се окаже, че там случаите на заразяване на работното място са малко. Иначе, това освен проблем за работещите е голяма грижа за родителите. Дете към 7-8 със сигурност не може да бъде оставено само. А за родителите също вече са изгърмяли отпуските си покрай предишното затваряне. 

Sergey Dimitrov

Ще работят отдалечено. На всяко дете над 3 год ке бъде даден таблет и то ще посещава детската градина виртуално. А на всяка чистачка в училище ще и бъде зачислена дистанционно управляема прахосмукачка и тя ще чисти цял ден, а през нощта ще се зарежда.

Само не знам как ще работят директорите. Че повечето са ГЕРБ назначенци и напълно отговарят на изискванията за заеманите длъжности. Та те горките как ли ще проверяват подчинените си за свършената работа, как ще им орязват от заплатите за да има повече от делегирания бюджет.

dobadoba

То и готвачите/сервитьорите/чистачите и т.н. в кръчмите свършиха отпуските.

Както и продавачите/служителите в МОЛ-овете.

Отделно и хората в туризма.

⚓️

Va

Тоест всички да затварят, ама те не съвсем да затворят, за да си им върви заплатата. Родителите .... кой го е грижа. 

Каротеноид

Да, всичко да затвори, но нашата гилдия не! Това е проблема на тоталния локдаун... някой да плати за да не се работи. Кой ще е тоя някой и до кога? Продуктът на детските градини за обществото е да гледат децата, за да може родителите да изработят друг продукт. Като късаме веригата, късаме и целия производствен процес (на стоки и услуги).

Влез или се регистрирай за да коментираш