Quantcast
Подготвя се план за връщане на по-големите ученици в училище | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Подготвя се план за връщане на по-големите ученици в училище

Вече имаме тестове за учените заведения във всички области, обясни намерението премиерът Стефан Янев
Обновена
3 374
 МОН

"Вече има достатъчно тестове за всички области в страната, които до края на деня ще бъдат разпределени. Други тестове очакваме също до края на деня. Така че от понеделник, училищата, в които не е имало избирателни секции, ще могат да отворят, другите - от вторник. Вече ще може да направим и план за връщане на децата от V до VIII клас, след като вече имаме тестове", Това коментира премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани във "Фейсбук".

"Това беше по-безопасният начин, който е щадящ и достатъчно сигурен, че нашите деца ще учат в една сигурна и предсказуема среда. Защото присъственото обучение е истинското, онлайн е временна мярка. Но и родителите са убедени, и МОН, и учителското съсловие, че присъственото обучение е начинът. Разбира се, имаше в обществото известно напрежение, че едва ли не се правят нещата прекалено бързо и няма време за реакция на родителите. А по отношение на тестовете за децата от 1-4 клас, те не се появиха достатъчно бързо. Не е моя работа да се оправдавам за логистични вериги, но мисля, че новината на деня е, че вече има достатъчно тестове за всички области в страната", допълни той.

Междувременно, от МОН дадоха повече подробности, като от тяхното съобщение става ясно, че пристигналите тестове ще са само за малките деца от 1 до 4 клас, като никъде не се споменават по-големите ученици. Оттам уточниха, че трябва да се види за колко ученици ще стигнат следващите доставки на тестове, за да се реши кога се връщат по-големите. "Когато бъдат осигурени достатъчно тестове за по-големите ученици, те също ще се върнат в клас", посочиха от ведомството на Николай Денков. От тях първо ще се върнат тези от 5 до 7 клас, както и 12 клас. 

Оттам съобщиха, че нови 121 000 теста заминават за последните 11 области, които не успяха да получат необходимите им бройки при предишните доставки. Днес те ще бъдат раздадени на училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Плевен, Ловеч, Видин, Монтана, Перник и София-област. Там ще се върнат в клас общо 30 979 ученици от 1 до 4 клас, чиито родители са дали съгласие те да бъдат тествани за COVID-19 два пъти в седмицата. Най-много деца отново ще учат присъствено в Стара Загора - 5054 и в Хасково - 4045. Най-малко са желаещите във Видин - 829. Дали занятията ще започнат в понеделник, или вторник следващата седмица, зависи от готовността на училището и от това дали там ще се гласува на предстоящите избори.

Тестовете са от двата вида, избрани от Министерството на здравеопазването в първата обществена поръчка. 40 000 броя са от типа, който вече се използва в София и в още 12 области на страната. При него децата отделят слюнка в пликче, от което пробата се взима с тампон и се потапя в реактива. С такива тестове ще се изследват учениците в областите Сливен, Видин, Перник и София област.  

81 000 от пристигналите тестове са от втория вид, при който децата дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала. Тези тестове ще бъдат разпределени в училищата в областите Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Ямбол, Плевен, Ловеч и Монтана. 

 

 

ДО КОГА

"Тестовете ще стигнат за докогато е необходимо. Целта на цялата тази акция не е да слагаме дилеми в съзнанието на родителите - дали или не да се тестват, а да се създаде сигурна среда за обучение и да помогнем за намаляване на заразяемостта в училищната среда. До момента данните на МОН показват положителна тенденция към намаляване. Когато заразените деца вече са достатъчно малко, както и развитието на пандемията в национален план, тези мерки ще бъдат отменени и вече няма да има нужда от тестване. Подчертавам - това с тестването е временна мярка", посочи премиерът Янев.

"До момента Министерството на образованието и науката е получило и раздало в цялата страна общо 407 000 теста за ученици. По приключилите вече две обществени поръчки на Министерството на здравеопазването се очакват още 1 460 000 теста. Така ще бъде осигурено присъственото обучение на децата от I до IV клас за един месец", обобщиха по-късно от МОН. Всъщност, по първата поръчка на МЗ са дошли 281 000 теста от поръчани 400 000. По втората поръчка до момента са дошли 126 000 от поръчани 1 468 000.

 

 

 

Ключови думи:

ученици, тестване, доставки

Още

Учениците не разбират смисъла да учат математика
ИТН отвори нов проблем в коалицията - ковид мерките от април

29.03.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3541
Как се става художник от дистанция?