Quantcast
Шефът на ученическите лагери е уволнен заради злоупотреби | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Шефът на ученическите лагери е уволнен заради злоупотреби

Още един домакин на базите разказа за схеми с нощувките
1 967
 Илияна Кирилова
За 293 000 нощувки дружеството няма документи

Министерството на образованието и науката освободи от длъжност директора на "Ученически отдих и спорт" Емануил Райчев заради 293 000 фиктивни нощувки на ученици в почивните бази на дружеството. Това потвърдиха от ведомството пред "Сега". От управителния съвет са освободени още двама души, които са заменени с двама нови членове.

Както стана ясно в средата на октомври, в свой одит МОН установи източване на близо 8 млн. лв. за фалшиви почивки на ученици, които са нощували дори в несъществуващи бази. Докладът бе пратен на прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция с обосновано предположение за злоупотреби в особено големи размери.

Вчера пред Би Ти Ви домакин на една от базите разказа от първо лице за различни схеми с нощувките. "Когато бях домакин там, виждам резервации за месец юни - две групи за по 50 човека. И веднага се обаждам на Тошко - Теодор Стоянов, дясната ръка на Манолов (Пламен Манолов, зам.-председател на дружеството). Тошко, какво става, какви са тези групи, аз нямам тая готовност?  Казва ми, спокойно, това са служебни резервации, да дадем бройки, за да можем да защитим пред министерството пари, дотации", разказва Недялко Стоянов, който до юли т.г. е бил домакин на почивна база "Младост" в Кранево. Другата схема била за настаняване на свободно почиващи в базата срещу пари, които не постъпвали в държавното дружество. Ръководителят на експлоатация на базите Теодор Стоянов е отрекъл твърденията пред Би Ти Ви, но е отказал коментар. 

Както и "Сега" писа, за проблемите в ученическите лагери се е знаело отдавна. Ивайло Шопски, който е бил управител на една от почивните бази в Рила - "Шумнатица", поставя въпроса директно пред парламентарната комисия по образование през 2018 г., създавайки инициатива "Да върнем ученическите лагери на децата". Тогава обаче сигналите му - за надписване на нощувки, за скрити фактури за хиляди левове, заблуждаващи МОН, за ползване на базите като частни хотели, за опасни връзки на шефовете с фирми за храна и т.н. - остават без развитие. "Лично бях притискан да давам неверни справки и да надписвам повече нощувки от действително реализираните, но нямаше как да се съглася", разказа той пред "Сега".

В-к "Сега" зададе въпроси на Емануил Райчев относно твърденията за злоупотреби в доклада на МОН. И досега той не е отговорил на питанията.

 

 

Още

Бенямин Нетаняху преговаря за сделка по дело за корупция

17.01.2022

733
Британският премиер Борис Джонсън е обвинен в корупция

07.01.2022

8723
МВР на Бойко Рашков се оказа кошмарът на ГЕРБ и Бойко Борисов