Quantcast
Съвет на ЕС: Дистанционното обучение не е истинско | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Съвет на ЕС: Дистанционното обучение не е истинско

Министрите на образованието се надяват да върнат учениците и студентите в училищата и университетите през новата учебна година
8 084
 Hungary Today

Дистанционно обучение не е пълноценен заместител на традиционното, установи Съветът на министрите на образованието на ЕС, който обсъди вчера резултатите от принудителното затваряне на училищата и университетите заради коронавируса. Хърватското председателство пусна снощи съобщение за видеконференцията, в което се казва, че "според много министри дистанционното обучение никога няма да замени интерактивното и социално интензивно преподаване и учене лице в лице".

Заседанието имаше за цел да събере информация колко ефективни са били новите методи за обучение и как протича подготовката за следващата учебна година. Координацията е необходима не само заради обмяната на опит, но и заради взаимното признаване на дипломите.

"Усилията ни трябва да се насочат към по-нататъшна цифрова трансформация, като се гарантират равни възможности", каза домакинята на срещата Блаженка Дивяк, която е министърка на науката и образованието на Хърватия.

Министрите отбелязаха позитивното отношение на учениците, студентите и преподавателите към дистанционното обучение, но добавиха, че онлайн образованието изисква по-добри цифрови способности, обновени технически средства и тяхното по-широко приложение. Проблемно е социалното включване на всички ученици и студенти, особено от уязвимите групи, както и всеобщият достъп до компютри и интернет. Не е гарантирана достатъчно дигиталната сигурност.

Подготвяйки планове за следващата учебна година, много министри посочиха, че нямат окончателни решения и ще изчакат да видят как ще се развие кризата с коронавируса през лятото.

Още

Европарламентът и Съветът на ЕС се разбраха за минималната заплата

07.06.2022

1217
Всички деца се връщат в училище в София и още три области

12.02.2022

462
Всички ученици в 4 области се връщат в клас

07.02.2022

Обновена

387