facebook
twitter

Просвета

Съвет на ЕС: Дистанционното обучение не е истинско

Министрите на образованието се надяват да върнат учениците и студентите в училищата и университетите през новата учебна година
8 016
 Hungary Today

Дистанционно обучение не е пълноценен заместител на традиционното, установи Съветът на министрите на образованието на ЕС, който обсъди вчера резултатите от принудителното затваряне на училищата и университетите заради коронавируса. Хърватското председателство пусна снощи съобщение за видеконференцията, в което се казва, че "според много министри дистанционното обучение никога няма да замени интерактивното и социално интензивно преподаване и учене лице в лице".

Заседанието имаше за цел да събере информация колко ефективни са били новите методи за обучение и как протича подготовката за следващата учебна година. Координацията е необходима не само заради обмяната на опит, но и заради взаимното признаване на дипломите.

"Усилията ни трябва да се насочат към по-нататъшна цифрова трансформация, като се гарантират равни възможности", каза домакинята на срещата Блаженка Дивяк, която е министърка на науката и образованието на Хърватия.

Министрите отбелязаха позитивното отношение на учениците, студентите и преподавателите към дистанционното обучение, но добавиха, че онлайн образованието изисква по-добри цифрови способности, обновени технически средства и тяхното по-широко приложение. Проблемно е социалното включване на всички ученици и студенти, особено от уязвимите групи, както и всеобщият достъп до компютри и интернет. Не е гарантирана достатъчно дигиталната сигурност.

Подготвяйки планове за следващата учебна година, много министри посочиха, че нямат окончателни решения и ще изчакат да видят как ще се развие кризата с коронавируса през лятото.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Родители искат да знаят как ще започне учебната година
МОН има план за онлайн обучение и след 15 септември

01.08.2020

6920 9
Родители зададоха на МОН 6 въпроса за е-обучението

Коментари

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Най-после някой да каже, че дистанционното преподаване и обучение в училища и университети е непълноценно и измама. Защото на нашенските образователни дейци и учители май много им се хареса да си стоят в къщи и да вървят заплати, и се канят да заменят част от часовете с дистанционни.

Nako

 Това значи ли че отворените университети и дистанционни обучения до сега са боклук?

 

бастун

Основната функция на училището е: 1) да социализира децата-ученици  ;  2) да налага определени модели на морал и поведение у тях   ;  след това има за задача да ги обучава.  Не бива да бъдат третирани по сходен начин всякакви образователни институции (начални, средни, професионални, висши и пр.) защото всяка от тях има различни задачи и начини за тяхното постигане. В едни случаи "дистанционното" обучение е напълно възможен вариант при определени условия, в други случаи може да е само частичен/спомагателен, в трети силно неудачен или даже невъзможен.

проф. Боян Дуранкев

Дистанционното обучение не е истинско (според Съвет на ЕС), но в България и редовното обучение е фалшиво.

С тези констатации трябва да се съгласи и българският министър на образованието. Ако говорим за висшето образование, то дистанционното обучение е злокачествено от години; само някои висши училища провеждат лекции събота и неделя с дистанционните студенти, на които присъстват едва около 1/2 от всички записали се.

Още по-грозна и по-злокачествена е системата на "обучение" с редовните студенти. На занятия идват 10-60% от записалите се, другите ползват правата на редовните най-вече заради общежитията, но ходят на работа.

Защо ли завършват всичките, които пожелаят?! Много просто, в България (уж)редовните студенти имат право на редовна сесия, поправителна сесия, годишна поправителна сесия, ликвидационна сесия, "очистителна" сесия - докато на преподавателите не им писне и не започнат да пишат масово тройки на двойкаджиите. Преди време една професорка беше писала на всички тройки, стана скандал, но тя просто "си вършеше работата", защото знаеше какво следва - още 1001 сесии на едни и същи некачествени студенти.

А приемът по диплома с успех малко над 3.00 е илюстрация за грехопадението на българското висше образование и ориентацията му към паричките на татковците и майките. Другото грехопадение е свързано с "въртящите се врати" с политическата (частично малограмотна и просташка) каста - лесно и бързо завършване на каквото и да е, лесно влизане после като доктори и преподаватели.

Затова мерим ръст само с долнокачественото образование в подобни пропаднали държави.

И сега най-лошото: има 10-20% студенти, които наистина искат да учат и да знаят, но "средното ниво" на обкръжението не им дава такива възможности.

Само смяната на сегашния министър е недостатъчна, необходима е смяна на системата, дами и господа!

Калорифер

 

Така както го чета, излиза, че в един калъп слагаме и първокласниците, и студентите...
С подобен извод тези министри от Съвета (признавам, че още не съм прегледал оригиналните източници) доказват, че и класическият учебен процес не им е помогнал много.

 

Su38

Добрутро!

Не е нужно да си професор, за да осъзнаеш, че образованието има цели и те са несъвместими с липсата на пряк физически и социален контакт между обучаемите и обучаващите!

Но и в образованието има креслива и мързелива група, за която търговският подход в образованието и минимизирането на разходите за това е много удобно..? Също като с ковида.

Влез или се регистрирай за да коментираш