Quantcast
Световен експерт идва за STEAM форум в София | СЕГА
facebook
twitter

Просвета

Световен експерт идва за STEAM форум в София

Гари Стейгър ще проведе "урок" в новото СТЕМ пространство в Учебен комплекс "Българско школо"
1 137
 Българско школо
Гари Стейгър ще обучи 50 наши учители как да използват училищните пространства за учене чрез правене

Водещият световен експерт в изследователския подход при учене Гари Стейгър ще бъде специален гост на националния форум "STEAM школо под пара", който ще се проведе в края на октомври в София. Той ще сподели опита си с учители от цялата страна по покана на "Българско школо", което организира събитието.

STEAM са интердисциплинарни уроци с практическа насоченост, в които се включват различни учебни предмети: S - science (наука), T - technology (технология), Е - engineering (инженерство), А - art (изкуство), М - mathematics (математика). Събитието ще постави на дневен ред темата за ефективната организация, финансиране и използване на STEAM пространствата в училищата, за възможните подходи на работа в подобно пространство и за подкрепата, от която учителите се нуждаят, за да се възползват от предимствата му и да организират ефективен учебен процес във високотехнологична среда. 

"Идеята на форума е да отвори общо пространство, и всички, които сме ангажирани, да използваме максимално ефективно STEAM средата като основен инструмент в учебния процес, да споделим идеите и опита си, но и проблемите, които срещаме, и заедно да търсим отговори и решения, приложими в нашата практика", коментира Даниела Тодорова, директор на "Българско школо".

По време на форума ще има семинари, работни срещи и дискусии, на които ще се обсъждат въпроси и идеи по темата с представители на министерството на образованието, регионалните инспекторати, училищата, НПО и бизнеса. Специален фокус на събитието - на 29 и 30 октомври - ще бъде споделянето на добри педагогически практики от преподаватели в училища и образователни институции от цялата страна. Експо на STEAM работилници за деца и възрастни ще представи организации и компании, работещи в областта на STEAM обучението, и техните най-нови проекти, оборудване и технологии.

В рамките на два дни - на 30 и 31 октомври, ще се състои задълбочена и практическа работилница за 50 учители. Нейн фокус ще е изследователския подход и ученето чрез правене, а ментор ще е Гари Стейгър. На 1 ноември учители ще участват в еднодневен уъркшоп-демонстрация с ученици, с които Гари Стейгър ще проведе "урок" в новото СТЕМ пространство в Учебен комплекс "Българско школо".

Партньори на организатора и домакин на форума ("Българско Школо") са Тракийският университет-Стара Загора, СУ "Емилиан Станев" - Велико Търново, Академия за родители и prepodavame.bg. Това е първото от поредица събития, свързани с прилагането на изследователския подход в обучението като фактор за по-добра професионална реализация на младите хора.

Повече за форума може да научите тук.

 

Кой е Гари Стейгър?

Гари Стейгър е водещ американски образователен експерт, консултант, учител. Поддръжник е на компютърното програмиране, роботиката и ученето през правене в класните стаи. Последовател е на Сиймър Пепърт, един от пионерите на идеята за внедряване на принципите на конструкционизма в педагогиката. Стейгър е в авторския колектив на книгата "Invent to Learn: Making, Tinkering and Engineering in the Classroom", определяна като "библията" за това как да се използват училищните пространства за учене чрез правене (The Maker Movement).

 

 

                                                                   

Още

Базарът на професиите представя: химик, енергетик, подкастър
Ученици "търгуват" с розово масло и "конструират" самолети
Над 2000 ученици повече ще стажуват във фирми

23.11.2022

125