facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Учебната година ще започне присъствено

Атестацията на учителите се отлага за 2021/22 г.
17 843
 Фейсбук Диян Стаматов

Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици. Това решение е било взето вчера на заседание на Отрасловия съвет към МОН, съобщи във фейсбук профила си председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов.

Пред "Сега" Стаматов посочи, че учебните занимания ще започнат в реална учебна среда, но с предварително начертан план за готовност за реакция при възникване на Ковид-19. Ще бъде предложена широка рамка за действие, а всяко училище трябва да си има работен план за реакция при евентуално установяване на заразен учител или ученик с коронавирус.

Новината бе посрещната с радост и облекчение от редица учители и родители, става ясно от коментарите под поста му. "Браво", "Чудесни новини" и Най-накрая нещо смислено", бяха сред най-често срещаните от тях. "Така и трябва след като работят заведения, хотели и нощни клубове, няма абсолютно никаква причина да се спират учениците! Все пак те са най-важни!", бе един от коментарите. В друг обаче родител изразява съмнение, че решението ще бъде спазено, тъй като у нас "всяка заповед е предпоследна", а до началото на 2020/21 година има още 2 месеца, през които може да се случи какво ли не.

Досега все още не беше ясно как ще започне учебната година. Изявленията на просветния министър Красимир Вълчев бяха в посока на това, че присъственото обучение е най-доброто за учениците и че ще се направи всичко възможно на 15-и септември те да бъдат в класните стаи с учителите си. И самият министър, и екипа му обаче се застраховаха, че решението за това ще бъде взето непосредствено преди първия учебен ден, в зависимост от ситуацията с коронавируса в страната. Няколко пъти бе съобщено и, че се обмислят три сценария за старт на учебната година - тя да започне присъствено за всички ученици и учители, да започне така, както приключи миналата учебна година - изцяло онлайн и трети, компромисен вариант, при който ще се редуват дистанционни и присъствени часове. Особено притеснени от последните двете опции бяха родителите на първокласници, които се опасяват от трудна адаптация на децата си към ученето, които все още нямат изградени навици за това. 

 

ФАЛСТАРТ

Още едно решение е било взето вчера на Отраслов съвет в МОН, което се радва на още по-голямо одобрение от страна на учителите. Става дума за атестацията на педагогическите специалисти, която трябваше да се проведе за първи път тази година според новия училищен закон. Заради ситуацията с коронавируса тя ще бъде отложена и обвързана с инспектирането, но не по-рано от 2021/22 година, гласи решението на министерство, синдикати и работодатели в училищната система. По думите на Стаматов ще бъде предложено да се направи промяна в наредба 15, според която атестирането ще се провежда след проведено инспектиране в образователната институция.

Новината е провокирала доста педагози да споделят истинското си мнение за атестациите, които според тях са напълно ненужни, недомислени и стресиращи за гилдията. "Видяхте ли атестационната карта? На 25-те критерия в нея оценки би могъл да постави само директора, и то субективно. Ами този от РУО? Да оцени 200-300 учители, без да им виждал очите? Ефект- никакъв, само губене на време, хартия и тонер", гласи един коментарите под поста на Стаматов. "Убеден съм, че атестацията на учители и директори е фиктивна политика в своята философия и Синдикат "Образование" ще направи всичко необходимо тя да отпадне!!!", написа и д-р Юлиян Петров от синдиката.

Атестацията на учителите и директорите, на която вече трябва да минават всички педагози на всеки 4 години, трябваше да се проведе за първи път през октомври-ноември 2020 г. Основната й цел е да покаже реално кой как се справя със задълженията си и в крайна сметка да доведе до подобряване на качеството на образованието у нас и до заплащане според резултатите. Въпреки че за промяната се знае от 2016 г., много директори и учители в началото на тази учебна година не бяха наясно какво точно ги очаква, а някои дори не знаеха как да напишат портфолиото си, по което ще бъдат оценявани. МОН пък няколко пъти преправя атестационна карта с различните критерии, от която също в голяма степен ще зависи оценката на близо 90-те хиляди педагози в страната.

Причината за отлагането на атестирането, разбира се, е коронавирусът. Но е важно да се отбележи, че при атестация учителите по принцип няма да се изправят физически пред своите оценители (комисия в училището от педагози и външни експерти), тъй като оценяването им на практика ще е по документи - представеното от тях протфолио и атестационната карта.

 

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рисуването излиза на двора, а учителят по музика няма да пее
Училищните неволи продължават с маски, храна и спорт
Маските няма да са задължителни за учениците с астма

08.09.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

2128 13

Коментари

редник

Изявленията на просветния министър Красимир Вълчев...

 

И колко още ще е министър, та прави планове за месеци напред?... 

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...още отсега да мислят как децата да учат по един на чин а не да се бутат по двама на чин....да не чакат последния миг...

 

...така хем няма да се заразяват, хем няма да преписват...с един куршум два заека...

fractal
снимка на fractal

Крас Вълка

Има нужда от агнета от кошарата стари овци не му трябват

Mancho
снимка на Mancho

Учебната година ще започне присъствено за всички класове и ученици. 

Въпреки, че може да започне и неприсъствено. Може и да не започне, както и може да започне с известно закъснение или 

Ох, обърках се! Отивам да питам как беше.

- Ало, Шиши, какво ми каза да кажа?

Curly Sue

Четох коментарите под поста на Стаматов във ФБ. Очевидно е, че повече от участниците не си дават сметка до какво може да доведе решението за присъствени учебни занятия за всички ученици, ако епидемията продължи да се развива. Дълбоко се съмнявам, че в МОН има хора с умения да разработят приложима, ефективна и ефикасна стратегия за работа в условията на продължаваща зараза. Понеже директорите козируват и изпълняват често безумните наредби на МОН и РУО, учителите и те, с голяма сигурност може да се прогнозира, че училищата ще се превърнат в огнища. Ако моите деца ми донесат заразата вкъщи и ако оцелея, ще съдя училището и МОН. И няма да съм само аз. Обаче ако не оцелея ... 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Когато българското училище стане поне безвредно, щом не иска да е полезно, тогава ще се оправим.

Защо училището трябва да е губивреме и деморализация?

Може би няма добри европейски примери?

Или и там е пълно с педеро-мутри?

 

Съжалявам, че напоследък все по-често свързвам нестандартно ориентираните  с пороците на властта, ама то не е връзка, то е... хетерото е напълнило с педали всяко място, където се взимат решенията в държавата.

Bacho Кольо

Ако в това правителство има един читав министър, то това е министърът на Просвщенто.

Влез или се регистрирай за да коментираш