facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Училища затварят повторно заради грип

В Шумен и Радомир школа преустановиха занятия, в София класове са с по 50% болни
5 028
 Илияна Кирилова

Въпреки че грипната ваканция свърши отдавна - в началото на февруари, истинският пик на грипа за много училища е точно в момента. Има затворени школа в страната, в някои класове липсват дори половината от децата. Проверка на "Сега" в училища в София също показва сериозно покачване на заболяваемостта.

Днес и утре не работи основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Три четвърти от децата са болни, някои от тях - приети в здравно заведение. Затвориха и школа в Радомир - „Архимандрит Зиновий”, „Христо Смирненски”, гимназията „Н.Й. Вапцаров”. Общинската управа обаче е притеснена, че частичното ограничение едва ли ще спре разпространението на заболяването. Засега мерките обхващат тези три училища, а децата трябва да се върнат в класните стаи на 28 февруари. В Трявна също имаше повторна ваканция - поради висока заболеваемост занятията в "Славейков" бяха преустановени от 20 до 24 февруари.

Сигнали от учители и родители за много болни деца има и във Варна. Часовете там не са преустановени, макар впечатлението на преподаватели е, че отсъстващите са доста повече, отколкото при обявяването на грипната ваканция. Подобни притеснения има и в други областни центрове. Практически някъде ваканцията бе обявена превантивно. Например бургаският кмет Димитър Николов я "насрочи" още на 27 януари, с цел "да изпреварим разпространението на грипа". Други общини също се заразиха от челния му опит, но сега възниква въпросът дали е било уместно да се бърза. "Няма рано, няма късно, гледат се цифрите", казаха от РЗИ - София. 

От столичната здравна инспекция коментираха пред "Сега", че в момента има намаление на заболяваемостта от грип при учениците в София. "Общата тенденция не е към увеличаване, а към намаляване. Би могло инцидентно на места да има по-висока заболяваемост", заявиха от там. Но наша проверка определено показа наличие на проблем. В голямото 119-то училище "Акад. М. Арнаудов" във всеки клас има по 7-8 болни ученици. Общо от учебни занятия там липсват около 320 ученици, което е около 23-25% заболяваемост. А ваканция се обявава при 30% болни, тоест границата е приближена. 8% от преподавателите също са си удома заради грип. Горе-долу същото е положението и в 107-мо училище "Хан Крум" - там също близо 25 на сто от ученици са болни, а има и класове дори с по 50% отсъстващи ученици. Увеличен брой на болните ученици има в 112-то училище, в 22-ро училище и други, показа още проверката на "Сега". В някои школа пък, поради увеличаване на вирусните инфекции в училище, "най-учтиво" молят "учениците с температура, хрема, кашлица и стомашно-чревни оплаквания да бъдат насочвания към личния лекуващ лекар и при необходимост - освободени от учебни занятия".

"Заболяваемостта определено е по-висока, дори повече от преди обявената грипна ваканция", признава и друг директор на столично училище. По думите му от РЗИ вече са спрели да отчитат болните ученици, но броят им лека-полека се увеличава не само в началния етап, но и в прогимназиалния. "Някои родители пускат децата си на училище във видимо болно състояние на училище, като им дават някои доста леки лекарства. Ние обаче нямаме право да ги връщаме", казва и друг школски началник.

Решението дали да се обяви втора грипна ваканция, ако броят на заболелите ученици скочи рязко, принципно се взема от щаб, който взема предвид цялостната обастановка в училищата. "Това обаче е малко вероятно", смятат от столичната здравна инспекция.  

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кр. Вълчев: Образователната система става микс с електронно обучение

24.05.2020

1498 12
55% от родителите са готови да пуснат децата си на градина от 1 юни
Националните олимпиади ще са на 27-ми и 28-ми юни

15.05.2020

113

Коментари

rorik

Така е като са забравили  бабите им да не ги пускат на пързалката в "мръсните " дни, не са яли пача и шкембе чорба ,  и не са носили герданчета  от чесън като мен . Щото не е модерно. 

Sirius

.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Като деца в грипно време носехма вързана на връвчица мъничка марлена торбичка с бучка камфор вътре. Като се поизпари камфора, баба го подменяше. Това -- през 1960-те. И помагаше. Или вирусите са били по-питомни. Социалистически?

редник

Или вирусите са били по-питомни. Социалистически?

 

A-а, тя тогава милицията пипаше здраво...    ;)

rorik

==

"Живописните" Ви коментари (по всяка тема), открай време ухаят на пача.

==

 

Уважаема/и , опитах се да си припоня традициите в храненето  на народа ни по това време от годината , и се сетих за пачата. Пачата приготвена както трябва изобщо не "ухае".Ухаещите продукти се измиват със вар , така също и червата и  шкембето при приготвянето на ястия от тях , и изобщо не ухаят. Напротив камфора за мен  не само  ужасно ухаеше а ме и задушаваше. . 

Радвам се че този "живописен" спомен , провокира Симпли да ми припомни камфора.

Тъй като става въпрос за лекуване на  атипична пневмония , която се лекува трудно се сетих и за други методи.Тя пневмонията дори да не е атипична трудно се лекува. .

Едното е налагане  с мед и църковен тамян. Църковния тамян се кисне в някакви билки . Сигурно и поповете са ги забравили . Другото е  увиване в  прясно одрана кожа на агне, овца. Сетих се и за още един метод. Вендузите. Тъй като съм с генетична обусловеност за заболяване на белия дроб ,  съм се замисляла  над тези методи.

Не зная така наречения воден плеврит ,  еднакво нещо ли е  с пневмонията ?

Организма при определени болести има склонността да трупа вода срещу която даже и лекарствата не могат да помогнат , за това хората са прибягвали до тези методи.

Когато имате проблем с грипа , опитайте едно бурканче кисело мляко , една глава / ако е китайска / или две български глави чесън ,нарязани с остро ножче на ситно , една чаена лъжичка олио , Копър . Размесете съставките добре  и го оставете до другия ден на обяд , след обяда бавно изяжте полоината бурканче , като размесвате  и вечерта другата половина .Така направете 3 дни и ще получите  облекчение  веднага на сухата кашлица.

Ако е още в началото това ще ви е достатъчно . Ако е  по дълго времето на заболяването вви , направете един ден почивка и повторете.

Бъдете здрави. !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×