Quantcast
Училищата са объркани, но едно е да си в Сатовча, друго - в София | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Училищата са объркани, но едно е да си в Сатовча, друго - в София

Родители се оплакват, че нямат яснота дали утре децата им ща са в класната стая, или у дома
4 931
 Илияна Кирилова
Днес ще ходи ли детето ми на училище, или няма ходи, чудят се родители

Хаосът в образователната система расте не само заради неяснотите около пандемията от коронавируса, но и заради спуснатите в последния момент правила, за които не всички по веригата са уведомени и подготвени. Учители на много места се чудят как ще преподават от домовете си на 6-и и 7-и клас, за които дистанционното обучение продължава в редица училища, и едновременно с това ще обучават в клас петокласниците, за които занятията са в присъствена форма в училище. Родители не знаят утре децата им в клас ли ще учат, или от вкъщи, а директори се оплакват от натиск от родители и учители. Такава картина се очертава към днешна дата от изявленията на директори, учители и родители в страната. 

Най-новата заповед на здравния министър предвижда училищата да превключват към онлайн обучение, ако имат 15% отсъстващи ученици заради сипмптоми на COVID-19. Всяко учебно заведение обаче с голям брой липсващи деца може да преустанови присъственото обучение за даде период с разрешение на просветния министър. Има и вариант за преминаване към онлайн и без такова разрешение (според нова заповед на МОН). Отделно от това, решения за затваряне на училища могат да вземат и РЗИ-тата и областните, и общински кризисни щабове.

Към момента около 45% от учениците у нас учат онлайн. Най-много са те в София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе. Различният режим обаче, макар да отчита особеностите на различните школа в страната, създава и доста неудобства.

В София например областният кризисен щаб реши от днес учениците от 6-и и 7-и клас да излязат в онлайн обучение до 27-и ноември, а тези от 8-12 клас да продължат с динасционните уроци също до тази дата (те учат у дома още от 29 октовмри т.г.). До вчера обаче някои преподаватели не са били уведомени от директорите си днес в училище ли трябва да бъдат, или пред компютра у дома. "Учителите на шестокласниците и седмокласници преподават и на децата от пети клас, как да се разтроим да преподаваме и на трите класа?", чуди се учител в голямо столично училище, според който е било редно онлайн да излезе целият етап от 5-и до 7-и клас. "Нали целта е да се ограничат контактите ни с децата, как ще стане това, при положение че пак ще сме в училище и пак ще преподаваме в клас?", негодува преподавателят.

Друг учител от малко столично училище пък коментира, че както той, така и повечето му колеги, продължават да ходят на работа в училището и преподават оттам - както присъствено, така и онлайн, според ситуацията в даден клас. "Имаме и карантинирани паралелки, имаме и присъствени. Когато имам час с клас, който учи присъствено, влизам в неговата класна стая, ако става дума за клас, който учи дистанционно, се включвам от компютъра в училище и им преподавам от разстояние", казва преподавателката.

"Повечето учители действително преподават на цял етап - например 5-7 клас, но в тези случаи те ще преподават на петокласници присъствено, а при по-големите ученици ще влизат дистанционно, също от стая в училището", посочи и Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище. Той обяснява, че за петокласниците в София не е избран вариант за цялостно превключване към онлайн обучение заради изискванията в закона за закрила на детето децата до 12 г. да не остават без надзор от възрастен вкъщи. В неговото училище обаче и петокласниците в момента учат уроците си от разстояние, с разрешение от МОН.

"Голямо е напрежението, от една страна има натиск от учителите, от друга - от родителите. Проблемът е политико-икономико-психологически. Не виждам решение, което да удовлетвори голяма част от хората. Във всички сектори има свиване, защо да не очакваме и свиване в образованието?! Ние сме в период на криза и оцеляване", коментира директорът на 51-о училище в столицата Асен Александров и председател на Сдружението на директорите в средното образование пред Bulgaria ON AIR. По думите му при родителите има голямо разделение, като особено голям е процентът на тези, които искат присъствено обучение, особено в начален етап. "80% от учителите искат дистанционно обучение, 70% от родителите искат присъствено - няма правилно решение. При родителите на по-малките ученици е много силен икономическият мотив. В нашето училище 17% от учителите в момента са заболели. Има липса на кадри и недостиг на преподаватели. Сред учениците много малък е процентът на тези, които са изплашени", отбеляза Асен Александров.

Както той, така и Стаматов, са на мнение, че училищата в страната са изключително разнообразни и общите централизирани решения няма да работят. "В Сатовча например има училище с 15-20 ученици, там могат да осигурят на всяко дете класна стая", дава за пример Александров. Затова и неговото училище по-скоро ще премине към това, което препоръчват от МОН - хибриден модел. "Една седмица онлайн, една седмица присъствено. Взехме решение учениците след 4 клас да са с маски в класната стая", казва той. Стаматов също възнамерява след 27 ноември да въведе модел на редуване - например част от учениците от 11-12 клас учат една седмица онлайн, след което се връщат в училище за втората седмица, през която пък част от учениците от 8-10 клас излизат онлайн. Ако върнем цял етап в училище, който е 400 или 600 ученици в големите училища, то тогава пак ще има струпване на ученици, каквото искаме да избегнем", казва той. Затова и смята да направи график за редуване до Коледа, както и да въведе маски за учениците от 5-и клас нагоре, но не и за най-малките от 1-4 клас, които имат взаимодействие само с един учител. В неговото учители 50% от учителите на най-малките ученици искат онлайн обучение, но цели 40% не искат, а 10% се въздържат. Много родители настояват за известна предвидимост и настояват да знаят дали поне следващата седмица детето им ще учи от вкъщи, или ще ходи на училище. 

"Моделът на редуване натоварва всички, но създава известно спокойствие, тъй като в училището остават много по-малко хора. Родителите искат всичко да е постарому, да няма дистанционно обучение, да няма промяна, но ситуацията е кризисна. Разбирам, че сега не могат да направят работния си график за 3 дни напред, но и никой не знае в сегашната ситуация дали на някои учител от утре например няма да му се наложи да излезе в болнични", коментира още Стаматов.

"И да направим пълен локдаун, вирусът няма да изчезне. В 1300 училища, които са главно малки, няма COVID. Няма смисъл да затваряме всички. При училищата с преобладаващ процент деца от уязвимите групи превключването към онлайн обучение означава минаване към отсъствено обучение. При тях загубите биха били 100%", коментира вчера просветният министър Красимир Вълчев, който остава на позицията, че решенията за затваряне на училища следва да се вземат на локално ниво, както и ще следа да се прилага модела на редуването на онлайн и присъъствени занятия там, където е нужно.

 

ДАННИ

В момента по данни на МОН заразените педагогически специалисти в училищата и детските градини са 1499, или 1.67%, от които починалите са 25. Сред учениците с положителни тестове са 682-ма, или 0.07%, а карантинираните - 15 392, или 1.64%.

Почти 1/2 от родителите - 47%, се обявяват изцяло за присъствено, а 22% - за онлайн обучение на всички ученици поради Covid кризата. Това показва онлайн допитване сред над 20 000 български родители от цялата страна, направено от Асоциация „Родители“ и Института за изследвания в образованието, съобщи БНР. Най-много привърженици на присъственото обучение има сред родителите от селата и малките градове - там около 54 на сто са избрали именно тази опция. В областните градове и столицата, където са концентрирани големите училища, този процент намалява съответно на 49 и на 41 на сто. Присъствено обучение искат най-много родителите на деца в начален етап - 52 на сто, а най-малко - родителите на гимназистите- 43%.

Идеята за преминаване към онлайн обучение за отделни етапи се подкрепя от 14% от родителите, а 16% са за смесена форма на обучение, която комбинира присъствено и онлайн обучение по определена схема. Близо 80% от родителите, включили се в допитването, направено в периода от 30 октомври до 4 ноември, са от областните центрове в страната и от столицата, а останалите са от малки градове и села. 90 на сто от анкетираните са майки, а останалите 10% - бащи.

 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Учителите вече могат да се пенсионират 3 г. по-рано по лична преценка
Масово учителите не искат и да се тестват за COVID-19

25.01.2021

3549 33
Училищата може да мерят температурата на децата, но не и да я записват

20.01.2021

618 3

Коментари

Gusin

Допитване правили. Мен що никой не ме е питал? Нито съм чул някой да са го питали? Имаше допитване в началото на учебната година, когато нямаше нищо и 80% наистина бяха за присъствено обучение. В момента не е така, но никой не ни пита, а се цитират стари изследвания. Да не говрим, че когато има ковид в училището нивото на секретност е като при Чернобил. Всичко се крие и мълчат. Току чуеш за болни учители, карантинирани деца, или дизинфекция на стая. Или да затварят за всички, или да редуват една или две седмици онлайн, та който е болен да си оздравее, без да се меша (по Мангъров) с останалите. Болниците са пълни с учители и лекари.

Орлин Атанасов

Според мене не е ясно откъде са се заразили учителите, нито дали би могъл да се запази животът на 25-те починали педагози: все пак те не са били изолирани от остатъка от обществото, а и вероятно са били така или иначе уязвими поради хронични заболявания. Навсякъде другаде хората се заразяват и най-вероятно мнозинството от нас няма да избегне среща с вируса.

редник

В момента по данни на МОН заразените педагогически специалисти в училищата и детските градини са 1499, или 1.67%, от които починалите са 25...

 

Дали с по-добри мерки животът на тези 25 души можеше да се запази?...

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...проблема е огромен, защото директорите и учителите не са свикнали да вземат самостоятелни решения...те са свикнали както им наредят от София туй да изпълняват...

 

...и сега изведнъж трябва сами да решават а те масово директорите нямат такъв мисловен и организационен капацитет...затова предпочитат централно от София да им казват какво да правят...

 

...все едно на един фатмак да му възложиш да управялява батальон на фронтовата линия...ами той ще опетлае като пате в калчища....същото е сега и с директорите и учителите...не могат да създадат елементарна организация, защото са свикнали някой друг вместо тях да мисли а те само да изпълняват...

Льо Клер

Пак ще повторя девиза на директора на училището от "Нагоре по стълбата, която води надолу", когато има безизходна ситуация в училището: "И нека това ви вдъхнови за подвиг". Този директор е перфектен заминистър на просветата в България. И учителите да не забравят лозунга му - милите 😥.

Влез или се регистрирай за да коментираш