Quantcast
Училищата ще могат и сами да решават кой да храни децата | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Просвета

Училищата ще могат и сами да решават кой да храни децата

Кандидатите да стопанисват училищен стол ще представят десет примерни менюта
646
 Илияна Кирилова
Новата наредба дава възможност на районните кметове и директорите да залагат допълнителни критерии при избора на фирми-доставчици на храна за учениците.

Храненето на учениците в София ще става по нови правила, предвижда прието наскоро решение на Столичния общински съвет. Те дават известни правомощия на директорите и на училищните настоятелства по този въпрос, като надеждата е да не се допускат компромиси с качеството на храната, която получават столичните ученици.

Правилата, които досега бяха към наредбата за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси, вече са отделени в самостоятелна наредба, тъй като отдаването на стол или бюфет в училище е тясно специализирано. В мотивите към новата наредба е описано, че една от причините за написването й са множеството сигнали от граждани, директори, районни кметове и др. за големи затруднения при прилагането на старите правила, неефективност при избора на доставчик на качествена и достатъчно количество храна, включително и за създаване на монопол от фирми, които пречат и не допускат до класиране новорегистрирани фирми.

От общината посочват, че има недоволство по отношение на методиката и критериите за оценка на кандидатите, цената на купоните и начина, по който тя се формира и възможността за промяната й, както и заради изискването за предоставяне на голям и ненужен брой референции и менюта, които затрудняват работата на конкурсната комисия с месеци. Оттам са проучили, че възможностите в различните училища, както и спецификите им на хранене, са различни - едни разполагат със столове, други - със стол и бюфет в едно помещение, трети - само с бюфети и т.н. Затова и новата наредба позволява на директорите на училищата да предлагат допълнителни критерии според спецификата на училището при изискванията за избор на фирмите. Занапред кметът на района (разбира се, при добро желание) ще може да делегира изпълнението на конкурса директно на директора на училището, който има най-точна преценка за нуждите на децата от хранене съобразно възрастта им и помещенията, с които разполага.

Наредбата все още не е публикувана, но от мотивите към нея става ясно, че наемната цена няма да е критерий за оценка на кандидатите - тя ще се определя според наредбата за цените при сделки с недвижими имоти, но ще е преференциална - на база 50% от наемната цена на жилище със същата полезна площ. Посочени са три задължителни критерия за подбор, но по преценка на районния кмет или на директора на училището ще могат да се определят и допълнителни критерии. По този начин се премахва унификацията при провеждането на конкурсите и се осигурява по-голяма обективност, надяват се от СО.

От пост във фейсбук на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов става ясно още, че е намалено изискването за предоставяне на примерни обедни менюта - до 10, което силно облекчава тръжната процедура, както и че се запазва условието за предоставяне на най-малко 2% от ползващите обедното хранене за безплатни обяди. Срокът на договора с фирмите се регламентира за най-малко 3 и най-много 5 години.

В наредбата са предвидени и текстове, с които е завишен контролът върху фирмите от страна на районната администрация и служители на дирекция Образование към СО, като те са обвързани с предсрочно прекратяване на договорите с некоректните фирми. Училищните настоятелства пък получават правото да осъществяват периодичен контрол и да оценяват работата на столовото хранене ежегодно, както и да подават сигнали при неспазване на клаузите в договорите.

Въпреки че не е минал и месец от началото на учебната година, вече се появиха сигнали както за некачествени закуски, така и за лоша храна в училищните столове. Един от тях бе за обяда в столичното 126-то училище, който струваше 4.50 лв., а изглеждаше ужасно. В резултат на извършена проверка районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов прекрати договора с фирмата-доставчик. Освен това Божилов предприе нетрадиционен начин за контрол - реши всяка седмица да обядва в училищни столове заедно с учениците, за да проверява качеството на предлаганата там храна.

 

НАРУШЕНИЯ

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 1644 проверки в детски кухни майки, училищни столове и др. По време на проверките са установени 41 несъответствия, за които са издадени предписания - 14 в училищни столове, 16 в кухни майки и 11 в обекти по закона за храните. Най-честите констатирани нарушения са свързани с предлагане на храни, които не отговарят на наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училища; неправилно съхранение на храни; необявяване на алергени в храните; несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване. Съставени са два акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв. Няма възбранени храни.

 

 

 

Все още няма коментари

Още

Учителите към властта: С едно просто решение ще спасите животи!

23.11.2020

Обновена

6639 29
Две седмици деца ще готвят за лекарите в Смолян

23.11.2020

409 5
Големите ученици започват да се връщат в класните стаи

21.11.2020

8320 15

Влез или се регистрирай за да коментираш