Quantcast
100 ракети бяха изстреляни от Газа към Израел | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

100 ракети бяха изстреляни от Газа към Израел

3 733

Над 100 ракети бяха изстреляни от ивицата Газа към Израел през последните два часа. Противоракетната система Iron Dome се е задействала. Според The ​​Times of Israel не са регистрирани удари в жилищни сгради или човешки жертви. Единствените пострадали са двама души, които трябва да бъдат лекувани от лекари заради паник атаки.

Палестинската ракетна атака е в отговор на операция "Зора", която израелската армия стартира срещу групировката "Ислямски джихад" в ивицата Газа. Посочва се, че атаката е започнала в отговор на заплахи от страна на ислямистите. При израелските удари в района Армал в Газа са били убити поне 10 души и 55 са ранени. Убит е един от командирите на терористичното движение, а "Ислямски джихад" се закле да отмъсти за смъртта му.

След като палестинците от Газа започнаха да изстрелват ракети, Израел обяви началото на широкомащабна въздушна операция. 

Посланикът на САЩ в Израел коментира израелската военна операция в ивицата Газа: "САЩ твърдо вярват, че Израел има право на самоотбрана. Ние сме в контакт и призоваваме страните да се успокоят".

Притесненията са, че конфликтът може да се разрасне. „Хамас и ливанската Хизбула заплашват да се намесят. Могат да се отворят поне два фронта: на юг и на север. Операцията може да прерасне в сериозна и доста продължителна война“, смята Диана Тосунян, ръководител на отдела за международни новини на канал 9 в Израел.

Израел обяви, че мобилизира 25 хил. резервисти. В палестинския град Дженин започнаха да се събират бойци на бригадите "Ал Кудс" и "Мъчениците на Ал Акса".

Ключови думи:

Газа, Израел

Още

Творба на Банкси изчезна от стена във Витлеем и се появи в Израел

07.08.2022

547
"Ислямски джихад" обстреля с ракети Йерусалим

07.08.2022

Обновена

1720
Максим Галкин бил виновен за творческата смърт на Пугачова

01.07.2022

2452