facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

От 15 юли "Света София" може да стане отново джамия

Държавният съвет на Турция ще заседава днес за статута на защитения от ЮНЕСКО музей
Обновена
2 007
 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се очаква решение на върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) по въпроса за статута на храма-музей „Света София“, предаде БНР. Институцията за пръв път ще разгледа по същество жалба за отмяна на решението на турския Министерски съвет от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей и връщането на статута ѝ на джамия.

Според журналиста от опозиционния вестник „Сьозджю“ Сайгъ Йозтюрк Държавният съвет няма да се произнесе на откритото заседание днес, а в рамките на 15 дни. 

Ако решението за обявяването на „Св. София“ за музей бъде отменено и бъде върнат статутът ѝ на джамия, най-вероятно тя ще бъде отворена за молитви на 15 юли. По-рано такава информация беше публикувана в някои турски медии след заседание на централното ръководство на управляващата Партия на справедливостта и развитието. На 15 юли ще бъде четвъртата годишнина от опита за военен преврат в Турция през 2016 г.

Позовавайки се на свои източници, по-рано вестник „Хюриет”, съобщи, че на заседание на ръководството на управляващата партия президентът Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че туристите ще могат да посещават безплатно „Света София”, ако тя стане джамия, по подобие на т. нар. „Синя джамия“ (Джамията на султан Ахмед I на площад „Султанахмет“ в Истанбул).

Евентуалното превръщане на музея в джамия обаче поставя множество теологични и практически въпроси за статута на безценните византийски мозайки с изображения на императори и техните семейства и религиозни сюжети.

За последен път на 29 май т. г. в „Света София” бе прочетена сура от Корана по време на церемониите по повод годишнината от превземането на Константинопол от османците. Това предизвика размяна на реплики между външните ведомства на Гърция и Турция. И по-рано откъси от свещената книга на мюсюлманите са били четени в „Св. София“ при различни случаи.

Американският държавен секретар Майк Помпео вчера призова Турция да запази статута на „Св. София“ като музей. Тази позиция беше изразена от Държавния департамент и на 10 юни. От своя страна говорителят на турското външно министерство Хами Аксой отговори на американския първи дипломат, че „никой няма право да се изказва за нашите суверенни права с предупредителен тон“.

По-рано Руската православна църква (РПЦ) също изрази неодобрението за идеята за промяна на статута на историческата забележителност. „Всякакви опити за промяна на статута на храма „Св. София“, който понастоящем е музей, ще доведат до изменение и нарушение на крехкия междуконфесионален и междурелигиозен баланс, който се е създал“, се казва в становището на РПЦ.

В понеделник Вселенският патриарх Вартоломей изрази мнение, че евентуално превръщане на „Св. София“ в джамия крие риск християните да се настроят срещу мюсюлманите. Той настоя за запазване на нейния „глобален характер „ и подчерта, че в момента е необходимо единство на хората.

Арменският православен патриарх в Турция Шахак Машалян през миналия месец издигна идеята „Св. София“ да бъде общо място за молитви на вярващи от всички изповедания. Той беше категоричен, че „не можем да си позволим нови сблъсъци между кръста и полумесеца. Спасението на света лежи в техния съюз.“ По-рано той коментира, че е по-подходящо храмът да бъде място за молитва на вярващите, „които стоейки на колене се молят в покорност на Бога, отколкото на любопитни туристи, които се снимат тук или там.“

В сегашния си вид църквата „Св. София“ е построена на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света. „Св. София“ е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 936 години. Там са коронясвани византийските императори. След превземането на Константинопол през 1453 г. е превърната в джамия. Тогава намиращите се в нея византийски мозайки са били замазани с гипсова смес, което ги е спасило от унищожение. Като джамия храмът е служил 481 години. „Св. София“ е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 г., а на 24 ноември 1934 г. турският министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя започва да функционира в това си качество от 1935 г. насам.

От 1985 г. „Св. София“ е под защитата на ЮНЕСКО като част от световното културно и природно наследство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който насърчава подема на религиозния консерватизъм, откакто дойде на власт, заяви, че превръщането на „Света София“ в музей е било „много голяма грешка“.

 

Кратка история на „Св. София“

360 г. – издигнат е първият храм на мястото на „Св. София“

414 г. - издигнат е вторият храм на мястото на „Св. София“, който е унижощен при бунта „Ника“ през 532 г.

532 – 537 г. – по заповед на император Юстиниан II e построен храмът „Св. София“. Според някои византийски източници по храма са работели 50 000 души, ръководени от 50 майстори

537 г. – на 25 декември църквата е тържествено осветена

559 г. – през декември силно земетресение разрушава част от купола и той е възстановен;

989 г. – втора реконструкция на храма

1204 г. – Кръстоносците превземат Константинопол. „Св. София“ е превърната в католическа църква и служи като такава до отвоюването на града от византийците през 1261 г.

1346 г. – трета реконструкция на храма

1453 г. – на 29 май османците превземат Константинопол

1453 г. – на 1 юни в „Св. София“ се провежда първата обедна петъчна мюсюлманска молитва след като църквата е превърната в джамия по заповед на султан Мехмед II Завоевателя. Изградени са необходимите за джамия михраб и минбар, мозайките са замазани с гипс.

1481 г. – построено е първото минаре.

1509 г. – минарето е разрушено при земетресение. По-късно султан Баязид II Йълдъръм нарежда изграждането на още едно минаре; по-късно прочутият архитект Синан построява още две минарета.

1931 г. – „Св. София“ е затворена за молитви

1934 г. – на 24 ноември Министерският съвет взема решение за отваряне на „Св. София“ наново като музей.

1935 г. – на 1 февруари „Св. София“ е отворена за посетители като музей

 

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо превръщането на "Св. София" в джамия е културна катастрофа

26.07.2020

1393
В Гърция гориха турски знамена заради джамията "Св.София"

25.07.2020

Обновена

3263 9
Хиляди турци се събраха за първа молитва в "Света София"

24.07.2020

Обновена

4060 53

Коментари

pgp

Може и да е било византийска църква, но с тези минарета дето са ги нацвъкали турците си изглежда точно като джамия.  

словата МИ

Другари,

Сиатълската Народна Република падна.

Хонконг също.

bay Dragan

Тия, които унищожиха какви ли не религиозни храмове , археологически ценности по света с бомби, са се загрижили за Св. София.

Загрижени трябва да са почтените християни. 

Сироко Леванти

Не може да му се угоди на Бей Драган.

Johnny B. Goode
снимка на Johnny B. Goode

Бай Драгане, изгоре да я мразиш таз пуста Америка дето децата ти избягаха там. Не щат да се връщат, а?

 

LAIO

Да си руска подлога си е диагноза. Всяко нещо което прави Сащ е лошо, дори когато еябсолютно в полза на България. Но масковските интереси са по важни

Яни-Янаки

Мисля си, не е ли парадоксално, че се проявява загриженост към повторното помохамеданчване на храма „Света София“ в Цариград от Ердоган, а не се забелязва катастрофалното намаляване на християните в Близкия изток, най-вече по време на войната в Ирак и в Сирия? В тези две страни, опустошени и разорени днес, християните са били значителен процент от тяхното население.

Зазимен

Скромна прогноза: Ердоган няма да превърне Св. София в джамия.

Ще изтъргува непревръщането, както само той умее...

Светозар

Путин и Ердоган откриха най-голямата джамия в Европа:

„Руският президент Владимир Путин откри в Москва най-голямата джамия в Европа. Специални гости на събитието бяха турският президент Реджеп Таип Ердоган и палестинският президент Махмуд Абас.

Джамията може да побере близо 10 000 богомолци. Около 2 млн. мюсюлмани живеят в руската столица, предимно от северните кавказки републики, Азербайджан и централноазиатските страни от бившия СССР.

„Тази джамия ще се превърне в изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и цяла Русия. Тя ще бъде източник на образование, разпространяващ хуманни идеи и истинските ценности на исляма”, заяви по време на откриването Владимир Путин.“, 23.09.2015 г. –

banker.bg/sviat/read/putin-i-erdogan-otkriha-nai-goliamata-djamiia-v-evropa?fb_comment_id=929744663767639_929891870419585

Антей

 

Браво на екипа на сайта ни СЕГА, че са припомнили историята на храма "Света София"!

 

 

"Света София" е християнски храм сътворен и създаден преди 1660 години!

 

Сътворен е, защото вещите хора в религиозните дела знаят, че християнските храмове НЕ се строят на случайни места!

Поне в древността и недалечното минало е било така!

 

Ми била е силна Османската империя - победила е Византия.

И завладяното се присвоява, така е.

 

Но е любопитен факта, че този древен християнски храм НЕ е бил разрушен от султан Завоевателя, а е приспособен за потребностите на мюсмюлманската религия.

 

Този факт - християнски храм пощаден не от кой да е, а от един от най-могъщите султани на Османската империя, е показателен, че може би храма е по-специален навярно и с  "духовната сила"  на жената - светица "Света София"!  

 

Ако за този християнски храм създаден преди 1660 години

 

се застъпи и върховния водач на римо-католическата църква папа Франциск, дали президента Ердоган и Министерският съвет на Турция биха запазили досегашния музеен статут на Света София!?

 

Папата неведнъж призовава за диалог между религиите!

 

:)

 

 

 

 

sega_veteran

Явно пак имаме политически, а не религиозни мотиви.

Истанбул не го е закъсал откъм джамии та да стига до този ход.

По-скоро Ердоган е замислил нещо свързано с изнудване.

Съжалявам, познавам доста обикновени работливи турци, но нямам добро мнение за турското ръководство, независимо дали става дума за Република Турция или за българската етническа партия ДПС.

Кире

Турците имат пълното право да се разпореждат с обекти на територията им. Да не би Турция да казва какво да се храви в Москва или Вашингтон? Ако пък руснаци и американци искат за наложат волята си, да почват война с Турция. 

 

Моята прогноза е, че Султана ще изпълни молбите им, но все пак ще се четат молитви на специални за исляма дни.

Meto_ot_Interneto

Франция прекратява участието си в морско учение на нато, заради намесата на турция в Либия:
https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-53262725

Влез или се регистрирай за да коментираш