Quantcast
7,3 по Рихтер остави без ток 2 млн. жилища в Токио | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

7,3 по Рихтер остави без ток 2 млн. жилища в Токио

Цяла Източна Япония бе разлюляна от ново мощно земетресение край Фукушима
Обновена
1 736
 TWITTER

Мощно земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер разлюля североизточните брегове на Япония малко преди полунощ в сряда срещу четвъртък местно време (в 16:38 ч. българско време). По данни на японската метеорологична агенция (JMA) епицентърът е бил на 60 км дълбочина в залива на Фукушима.

Преди повече от десетилетие същият регион беше опустошен от смъртоносното земетресение от 9-а степен, предизвикало гигантски цунами и ядрена катастрофа в местните АЕЦ. По ирония на съдбата днешният трус дойде само няколко дни след като беше отбелязана 11-ата годишнина от катастрофалното бедствие на 11 март 2011 г.

Сега JMA предупреждава за цунами с височина до 1 метър, някои от които вече са достигнали бреговете на префектури Мияги и Фукушима. По първоначални данни няма жертви и разрушения, но има нанесени тежки щети по електропреносната мрежа.

Според информация от Токийската електрическа компания над 2 млн. жилища в столицата са останали без захранване. Извършват се спешни проверки на промишлените зони, включително за аварии в АЕЦ "Дайичи" и АЕЦ "Дайни" във Фукушима. Източната железница на Япония пък докладва за спиране на някои транспортни услуги.

Земетресението е усетено в цяла Източна Япония, включително много силно в Токио, където сградите са се разклатили осезаемо. Премиерът Фумио Кишида обяви, че правителството работи върху оценката на размера на щетите. Властите предупредиха жителите на префектурите Фукушима, Мияги и Ямагата да очакват вторични трусове.

 

Още

В Япония издигнаха паметник на "златните" ни гимнастички

28.07.2022

2644
Земетресение от 7,1 по Рихтер разтърси Филипините

27.07.2022

1563
Бившият премиер на Япония Шиндзо Абе бе убит на предизборен митинг

08.07.2022

Обновена

4241