Quantcast
Афганистан обвинява САЩ за нападенията на талибаните | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Афганистан обвинява САЩ за нападенията на талибаните

1 732
 БГНЕС
Президентът на Афганистан Ашраф Гани и Джо Байдън.

Президентът на Афганистан обвини бързото изтегляне на силите на НАТО за задълбочаването на конфликта с талибаните в някои части на страната, предаде Sky News.

Откакто САЩ, Великобритания и други войски на НАТО започнаха да напускат Афганистан по - рано тази година, талибаните бързо напредват и насилието се увеличава. За бунтовниците бързото изтегляне на войските е знак да се насочат към ключовите столици на провинциите в страната.

Говорейки пред афганистанския парламент, президентът Ашраф Гани заяви: ''Ситуацията, пред която сме изправени, се дължи на внезапното решение за оттегляне. Казах на американския президент, че уважавам решението му, но знаех, че то ще има някои последици и управлението на кризата ще зависи от афганистанците. Този мирен процес доведе до съмнения и неяснота и резултатът от него е ситуацията, която виждаме днес'', каза той.

Преди началото на изтеглянето на войските на НАТО в Афганистан имаше около 2500 американски войници, плюс още 7000 служители. От началото на войната преди 20 години 457 членове на въоръжените сили на Обединеното кралство са загинали в Афганистан, а около 150 000 са служили там, съобщи британското правителство.

Хората в столицата на провинция Хелманд Лакшар Гах бяха призовани да напуснат града, след като в рамките на 24 часа там бяха убити 40 цивилни. Генерал Сами Садат, ръководещ афганистанските войски в провинцията, заяви, че неговите войници няма да оставят нито един жив член на талибаните.

Още

Талибаните издействаха хуманитарна помощ и от Русия

20.10.2021

1548
Зелените хълмове на сертификатите
Вътрешният министър на Афганистан възнагради семействата на атентатори

20.10.2021

2685