Quantcast
Африканските пирати освободиха пленения български капитан | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Африканските пирати освободиха пленения български капитан

Обновена
762
 Фейсбук

Българският морски капитан на контейнеровоза "Томи Ричер" е освободен от пиратите и вече е на път за България. Новината съобщи външният министър Екатерина Захариева на профила си във "Фейсбук".

"Добра новина! Българският капитан, отвлечен от пирати край бреговете на Бенин в Африка, вече е на свобода и се намира в европейска държава. Очакваме го скоро да се завърне в България!", написа Захариева, без да дава повече подробности.

Пред специализирания сайт maritimе.bg фирмата собственик на кораба е потвърдила, че 49-годишният българин и другите седмина пленени членове на екипажа са в добро здравословно състояние и вече са изведени от Нигерия. 

От фирмата Woolerton Shipping добавят, че всички са преминали медицински прегледи и "са в добро настроение, предвид прекараното време в плен". 

"Те са в контакт със семействата си и молим да бъдат оставени на спокойствие и в поверителност, тъй като работят за пълно възстановяване от това изпитение", се казва в официалното изявление. 

На 19 април корабът "Томи Ричер", плаващ под  португалски флаг, бе атакуван от пирати край брега на град Котону, в Западна Африка. От 19-членния екипаж пиратите задържаха 8 души, сред които и капитана-българин. Останалите останаха на свобода.

 

Още

МВнР: Сред отвлечените от "Ал Кайда" в Йемен няма българин

20.02.2022

Обновена

1206
Наркотрафикант от България е арестуван в Мартиника заради 1 тон кокаин

03.02.2022

2145
България към Скопие: Спрете да се хулите на българин и българка!

01.11.2021

9233