Quantcast
Американски сенатори с остро изявление срещу корупцията в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Американски сенатори с остро изявление срещу корупцията в България

Обновена
5 238

Американски сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона.  Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е "сериозно предизвикателство" пред двустранните отношения. Това съобщи "Свободна Европа".  Изявлението е разпространено вчера. В него сенаторите подчертават, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

"Постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения", пише в изявлението.

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо.

"С наближаването на парламентарните избори за правителството е наложително да защити тези ценности", казват двамата. България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на "Репортери без граници" за медийна свобода и на "Трансперънси интернешънъл" за нивата на възприятие на корупцията, припомнят двамата.

"Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата на съобщават истината без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание", пишат още сенаторите.

Прави впечатление, че Менендес и Риш припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията, докато посланичката на САЩ тук не изрази публична подкрепа за демонстрантите. 

"И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения", завършва писмото.

Сенаторите споменават за сътрудничество в сферата на енергетиката, но не споменават конкретни проекти. САЩ са разтревожени от изграждането на българска територия на газопровода "Турски поток", който пренася руски газ за Сърбия. Вашингтон се противопоставя на проекта и вече прие законодателство, което позволява налагането на санкции на фирми, които участват в строителството му, припомня "Свободна Европа".

 

Още

Терористи нападнаха с ракети база на САЩ в Сирия

05.12.2021

82
Топ дипломатите на САЩ и Русия са се сблъскали заради Украйна

05.12.2021

3246
Байдън и Путин си определиха видеосреща още на 7 декември

04.12.2021

Обновена

6435