Quantcast
Армения и Азербайджан подновиха огъня веднага след сключения мир | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Армения и Азербайджан подновиха огъня веднага след сключения мир

Двете стани се обвиниха взаимно в нови атаки
Обновена
6 754
 МО на Азербайджан

Армения и Азербайджан не спазиха договореното примирие за Нагорни Карабах, което трябваше да влезе в сила в 12 часа днес. И двете страни се обвиниха взаимно в нови атаки.  "В незачитане на предварително обявеното прекратяване на огъня азербайджански сили в 12:05 ч. предприеха атака срещу Караханбейли, район на фронта", заяви говорителят на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян. "Армията на Карабах предприема мерки за отразяване на атаката", допълни той. На свой ред министерството на отбраната на Азербайджан съобщи, че 30 минути след примирието арменските сили обстрелвали областите Тертер и Агдам. "Армения явно нарушава режима на прекратяване на огъня", заяви министерството на отбраната в Баку. Според него на фронтовата линия имало атаки в две направления, съобщи БГНЕС.

Снощи бе направено съвместно изявление след многочасови тристранни консултации в Москва. В тях участваха външните министри на Русия и на двете страни - Сергей Лавров, Джейхун Байрамов и Зограб Мнацаканян. "Съгласувано бе прекратяването на огъня да започне в 12 ч днес за хуманитарни цели - размяна на пленниците и на другите задържани лица, както и на телата на загиналите, при спазване на критериите на Международния Червен кръст", се казва в изявлението, прочетено след преговорите от Сергей Лавров. Освен това Армения и Азербайджан се договориха при посредничеството на съпредседателите на Минската група на ОССЕ да пристъпят към преговори по същество с цел скорошно постигане на мирно уреждане на ситуацията в Нагорни Карабах

58

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Премиерът на Армения: Всички на оръжие срещу Азербайджан

21.10.2020

10178 10
Помпео ще опита да регулира конфликта Армения - Азербайджан

20.10.2020

611 9
Пашинян и Алиев са готови да преговарят в Москва

19.10.2020

324

Коментари

Страници

Калпазанче

Горският тури ред. 

Guro Gurov

Както и се надявах от вчера - чемберосването май реши проблема.

Пък и на Ердо ще му се успокои маясъла.

geo_19

Умерен оптимиъм лъха. Но само толкова. На времето цар Приам договорил примирие за да погребе сина си Хектор. Което не попречило Троянската война да продължи десетина години.

F16
снимка на F16

Естествено това е само първата стъпка, но най-важната за момента - да се направи опит да се спре кръвопролитието и разрушенията. Дано даде резултат. А после следва дълъг кръг от трудни преговори за преодоляване на непримирими (засега) позиции.

 

pasamaz

Пък и на Ердо ще му се успокои маясъла

Няма начин. Едиственият начин е руснака да реши да позагуби малко пари и да се сближи още повече с персийците. На фона на всичко, което им спретнаха от Азърбайджан, през Киргизия и Грузия та до Таджикистан ще е закъсняло, но неизбежно. Лошото е, че лудото куче ще обърне в друга посока. Според някои изследователи азерите са потурчени персийци....

Памфуций
снимка на Памфуций

Умерен оптимиъм лъха. Но само толкова. На времето цар Приам договорил примирие за да погребе сина си Хектор. Което не попречило Троянската война да продължи десетина години.

Всъщност Илиада описва последната година на войната. Сред събитията в тая последна година е и смъртта на Хектор. 

Азерите може евентуално да са "потурчени" иранци,(и какво от това), но не и персийци. 

Boris65
Браво на Микрон, Тръмп, Меркел и Б Б! Спасиха Мира! Москва е тотално изолирана и фалирала. Руски льжи!
pasamaz

Стига пипа, тесногръдо, думата. Ясна ти е идеята. Единствен балансиращ турчина фактор, с еквивалентна (?) сила, са персийците/иранците. Прескачам асоциациите с потурчени и помохамеданчени българи.

Памфуций
снимка на Памфуций

Оказва се, че много ясно съм "напипал" същината на мислата ти. Значителна част от наслението и в централна Азия са тюркизирани иранци, които подобно на азерите нямат нищо общо с Персия. днешен Иран , Техеран  и прочее. Асоциациите ти би трябвало да са с осетините, които също са иранско (при това в мнозинството си христинянско) население, което - подобно на азерите - няма нищо общо с аятоласите и техните поданици.

kilikanzer

Браво! Първата стъпка... сега следват трудни преговори и дано и от двете страни да си отворят съзнанието и да се потигне разбирателство.

 

Успех!

vrana2

  Премирие от ден до пладне. Не се ли признае КР и да се осигури двоино по-голяма зона за безопасност, за сметка на Азербайджан пак ще има опит за етническо прочистване.

 

 

 

 

ПГеоргиев

От Минската група единствено Русия взе нещата присърце. И реши да тури ред, независимо, че не желаеше да бъде в ролята на арбитър (според изявлението на шефа на комисията по отбрана и сигурност в Совфеда).

Другите две от тройката - Франция и САЩ решиха само да си чешат езиците и да не се ангажират по друг начин, освен с призиви. Защото им бе ясно, че няма как да въздействат на азерите, без да натиснат Турция. А Ердоган най-малко щеше да се съобрази с мнението на Макрон, а Тръмп е ангажиран с болестта си и с предизборната си кампания и не му е до някакъв си конфликт, в някаква си далечна и непозната територия. 

Всички наблюдатели са умерени оптимисти за спиране на военните действия и сключване на траен мир. Подобно е положението в Донбас - непримирими противници, които не желаят да правят големи компромиси с намеренията си. А намерението на азерите е да си върнат всеки квадратен метър от завзетите от арменците територии. Макар че Карабах никога не е бил част нито от независими Азербайджан, нито от Армения. 

До 1917 г. тези земи са били част от Руската империя. След ВОСР за кратко се появяват две републими, след което са присъединени към СССР, като Азербайджанска ССР и Арменска ССР. И Карабах остава в пределите на Азербайджан.

Сега трябва Путин да привика на килима президента Алиев и Пашинян и да успее да им внуши, че този път няма изход, а води към смърт и тазрушения.

И че Турция работи само за себе си. 

 

Accipiter

👍

...''Сега трябва Путин да привика на килима президента Алиев и Пашинян и да успее да им внуши, че този път няма изход, а води към смърт и тазрушения.''...

Офтопик:

Про армяно-азербайджанский конфликт еще тогда (во времена СССР) ходил анекдот:

"Горбачев звонит на тот свет Сталину и жалуется на происходящее в
стране:
- Что делать с Арменией и Азербайджаном, как прекратить
войну? Как решить национальный вопрос?

- Очан проста, дорогой. Надо объединить две республики в одну.

- Действительно просто.
Хотя погодите, но после объединения опять начнутся
споры о том, где делать столицу - в Ереване или в Баку?
- Зачем Ереван? Зачем Баку? Сталицей будэт Магадан.

 

pasamaz

Всъщност основната причина да си чешат езиците (само) е, че конфликта обслужва идеята руснаците да имат грижи. Част от анакондата.

Sine_metu

Съб., 10/10/2020 - 12:19 (нов)

Памфуций

Значителна част от населението и в централна Азия са тюркизирани иранци, които подобно на азерите нямат нищо общо с Персия, днешен Иран, Техеран  и прочее.

 

О, да, нищо общо. Освен дребната подробност, че от 23 милиона азери 14 милиона живеят в прикаспийска „Персия, днешен Иран, Техеран и пр.“ Иначе нищо общо.

 

В Централна Азия... а Азербайджан в етническо, религиозно и културно отношение е част от нея, макар че географски се води Европа; неслучайно и съветският Институт за Азия и Изтока беше в Баку... Русия е традиционният защитник и гарант на местните национални автономии. Дори като империя, Руска и Съветска

Платон
снимка на Платон

Сердечние приветики на сите задунаец до сега! Кой е горскио, бря калпазанчик? 

vrana2

  Абе гледай горския да не мине през нашта кория.

Платон
снимка на Платон

Книшки читаеш? Га стигнеш до постижението на рапончик - пофали се пак. 

 

dembik

Ruslar rezil продължава с пълна пара 😁

Унищожаването от дроновете на танкове, беемпета, градове и самоходни арт. установки вече е нещо рутинно. В русвесната го нарекоха "отвратительное садомазо". Хитът днес е разбомбването на абсолютно тотално безаналоговата С-300 на арменците. Преди това даде на късо и един сравнително новичък съветски радар. Орезилените руски певеота вече ще се продават само като политически ангажираната литература - в комплект с нещо стойностно. Кукуруз например. 😂

Boris65

Духът на Фридрих Велики, Император Наполеон, Мамая Хан, Фюрера на 100000 годишния Райх, Сорос, Клинтън, Барак, Карл 12 Шведски, Сакашвили Вратоврьзката тъпчат, мачкат, угюнижават Русия!

 

Слава на Героите! Победа! 

 

 

Платон
снимка на Платон

Душечка, как са чемоданите? Пак нема?  Ну, херой си ти... 

Accipiter

За днес доказано:

Загуби на НКР:

1.2S1 2020-10-10

2.MT-LB 2020-10-10

3.MT-LB 2020-10-10,пропангадата ви прекалена,ако е унищожена С-300 на арменците,Алиев си е  заминал,даже и Лукашенко няма да го спаси.

dembik

С-300 е не само унищожена, но и унижена. 😁

Boris65

Русия и Газпром фалира, нема чемодани. Заработчане холодоголодомор, нема гривни, нема газ, нема обици. Само сало в шоколаде и горилка от картофи (

pasamaz

Спри се малко де. Два полка С-300 бяха унищожени още първите 4 дни. И тогава ти написах, че арменците имат само 3 дивизиона. От къде се пръкна пак С-300 ??

dembik

Аз ще се спра, ама турците не се спират. 😁

dembik

Не плачи, душе, не плачи. Един ден и вие ще се научите да правите модерни оръжия. Виж как стана с крилатата ракета. Само с 40 годинки изостанахте, ама пък каква хубава се получи, укрите още не могат да направят точно същата като вашата.

Boris65

Да, с ракетите е зле. Майор Юрий Гагарин открадна ракетата на СС щурмбандфюрер Фон Браун от Флорида Кейп Кавал.. 

Bifidus Essensis

Има и нов хит.

 

Азербайджан публикува видео от унищожаване на две станции за РЕБ.

https://www.youtube.com/watch?v=qIsqU2tjwFs

 

На увеличената снимка:

https://static.report.az/photo/0d2988c7-0fd8-3c5b-9895-82dd534a21ce_850.jpg

 

се забелязват прилики с тази станция:

ru-an.info/новости/первый-комплекс-рэб-палантин-поступил-в-войска-западного-военного-округа-рф/

А именно:

Мобильный комплекс РЭБ оперативно-тактического уровня "Палантин" поступил на вооружение российской армии в апреле 2019 года.

На този комплекс се възлагаха основните надежди за борба с безпилотни ЛА, и дори се проведоха телевизионни учения, в хода на които успешно беше обезвреден квадрокоптер. Е, явно азерският Байрактар е по-сложен за заглушаване.

dembik

Пич, това от снимката ти е допотопен съветски радар П-18.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш