Quantcast
Авиодиспечери и екипажи на нискотарифни компании стачкуват в Италия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Авиодиспечери и екипажи на нискотарифни компании стачкуват в Италия

2 744
 EPA/BGNES
От 15 юли Ryanair и ЕasyJet стачкуват в Барселона. 10 полета бяха отменени, 15 отложени.

С напредването на отпускарския сезон летенето в Европа стана все по-сложно. В Италия стачкуват авиодиспечери и екипажи на нискотарифни авиокомпании. Поводът са незадоволителните, според тях, условия на договорите. 

Отменени са над 400 национални и международни полети, което постави на изпитание около 68 000 пътници, съобщи БНР. 

В протеста на  нискотарифните компании като Ryanair, ЕasyJet и др., попадат и други авиокомпании заради стачката на диспечерите, като националната ITA, която отмени 40% от полетите си.

Стачкуващите призовават за подобряване на условията на труд и на договорите в контекст, изострен от липсата на персонал - с 25% по-малко, отколкото преди три години, въпреки че броят на пътниците почти се е върнал на нивата отпреди Covid пандемията.

Националният орган за гражданска авиация (ENAC) осигури излитането на 38 връзки от национални и международни полети. За София Ryanair отмени полет от Милано, който трябваше да кацне в 17.35. 

Възможно е пътниците на Ryanair да имат проблеми с получаването на обезщетения, защото компанията се дистанцира от профсъюзните вълнения, определяйки ги за "извън нейния контрол" и прехвърляйки отговорността за анулираните полети на диспечерите. 

Въпреки че "Луфтаханза" не е нискотарифна, и тя има сериозни проблеми, съобщи "Билд". Една трета от персонала се оказа болен от ковид.

Ключови думи:

Италия, Германия, полети

Още

Мария Бакалова снима "Електра" в Италия

02.10.2022

510
"Газпром" спря транзита през Австрия

01.10.2022

6470
Германия разследва саботаж на "Северен поток"

27.09.2022

Обновена

9983