Quantcast
Байдън атакува фронтално Путин: Опитва да отслаби ЕС и съюза ни с НАТО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Байдън атакува фронтално Путин: Опитва да отслаби ЕС и съюза ни с НАТО

Държа на думата си и Америка се завръща, обяви той в онлайн версията на Мюнхенската конференция
Обновена
9 754
 ЕПА БГНЕС архив
Среща на Путин с Байдън в Москва, 10 март 2011 г.

"Кремъл атакува нашите демокрации. Путин се опитва да отслаби европейския проект и нашия съюз с НАТО. Путин иска да саботира трансатлантическото единство и нашата решимост, защото е много по-лесно за Кремъл да заплашва отделни страни, отколкото да преговаря с една силна и единна трансатлантическа общност". Това обяви президентът на САЩ пред Мюнхенска конференция по сигурността, предават световните организации. 

"Аз съм човек, който си държи на думата. Америка се завръща. Днес говоря като президент на САЩ, в самото начало на моето управление и изпращам на света ясен сигнал: Америка се завръща. Трансатлантическият съюз се завръща. И ние не гледаме назад", каза Байдън на форума, който тази година се провежда във видеоконферентен формат.

Нека да изчистя всяко съмнение. САЩ ще работят тясно с нашите партньори от Европейския съюз и столиците на целия континент, заяви Байдън в първата си реч на европейска сцена. САЩ са изцяло ангажирани със съюза си с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), даде да се разбере Байдън. "Ние сме в разгара на фундаментален дебат за бъдещето и посоката на нашия свят. Трябва да се подготвим за дългосрочна стратегическа надпревара с Китай", подчерта той.

Президентът на САЩ по-конкретно призова за борба срещу икономическите злоупотреби на Китай и каза, че целият свят трябва да играе по едни и същи правила. Икономическите злоупотреби и натискът, упражняван от китайското правителство, подкопават основите на икономическата система, увери той. 

Байдън каза, че САЩ трябва да отговорят на дестабилизиращите дейности на Иран в Близкия изток, но не влезе в детайли. Той потвърди желанието на Вашингтон да се върне към споразумението от 2015 г. за иранската ядрена програма.

Още

Байдън за случая Кашоги: Не наказваме държавни глави на съюзници

18.03.2021

5877
Байдън смята, че Путин е убиец и ще си плати

17.03.2021

Обновена

8894
Байдън: САЩ никога няма да признаят Крим за руски

27.02.2021

Обновена

10048