Quantcast
Байдън събира шефовете на Apple, Microsoft и Amazon | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Байдън събира шефовете на Apple, Microsoft и Amazon

Срещата в Белия дом е за киберзаплахите
4 550
 ЕПА БГНЕС архив

Изпълнителните директори на Apple, Microsoft и главният изпълнителен директор на Amazon ще се срещнат с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом, за да обсъдят усилията, които частните компании могат да положат за подобряване на киберсигурността, съобщава БГНЕС като се позовава на Bloomberg. Вероятно срещата ще е още в сряда. 

На събитието ще бъдат обсъдени и стъпките, предприети в банковия, енергийния и водния сектор за подобряване на киберсигурността и засилване на сътрудничеството с правителството. Освен това е вероятно да бъде повдигната темата за повишаване на сигурността във веригите на доставки със софтуер. Представители на трите технологични гиганта отказаха да коментират информацията за предстоящата среща.

Според Bloomberg се очава да участват главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и колегата му от Microsoft Сатя Надела. Изпълнителните директори на големи технологични компании, банки, енергийни компании и други, включително тези на Google, International Business Machines (IBM), Southern Co и JP Morgan Chase, също били поканени.

Темата за заплахите в киберпространството придоби особено значение през последните месеци в САЩ. В началото на май хакери от групата DarkSide проникнаха в системите на американската тръбопроводна компания Colonial Pipeline. Според разузнавателните служби на САЩ DarkSide може да се базира на територията на Руската федерация или Източна Европа. На 31 май последва атака срещу мрежата на американското подразделение на месопреработвателната фирма JBS. Според пресслужбата на Белия дом компанията смята, че зад атаката стои престъпната организация REvil, която вероятно се намира в Русия. Приписва й се и медийната атака в мрежата на софтуерната компания Kaseya.

Още

Сенатори призоваха Байдън да изгони 300 руски дипломати

06.10.2021

2122
Кабинетът ще предложи децентрализация на общинските бюджети

01.10.2021

368
Байдън: За първи път от 20 години САЩ не са във война

21.09.2021

1028