Quantcast
Беларус изгони френския посланик | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Беларус изгони френския посланик

1 916
 Фейсбук страницата на френското посолство в Беларус
Посланик Никола дьо Лакост

Посланикът на Франция в Беларус напусна страната, след като властите в Минск поискаха той да направи това, съобщи френското посолство в бившата съветска република, предаде БГНЕС.

Говорителят, който направи съобщението, не каза защо беларуските власти са поискали той да напусне страната, но според съобщения в беларуските медии, посланикът Никола дьо Лакост никога не се е срещал с президента Александър Лукашенко, за да му даде копия от акредитивните си писма.

Франция, както и други страни от ЕС, не признаха претенцията на беларуския лидер за шести президентски мандат след оспорваните избори през август миналата година. "Беларуското външно министерство поиска посланикът да напусне преди 18 октомври", каза говорителят на посолството пред АФП. "Посланик Никола дьо Лакост напусна Беларус днес", добави тя. ''Той се сбогува с персонала на посолството и записа видеопослание към беларуския народ, което ще се появи на уебсайта на посолството“.

Европейският съюз наложи поредица от санкции на режима на Лукашенко заради репресиите срещу инакомислието в Беларус след последните избори, които предизвикаха исторически протести срещу неговото управление.

Още

Франция реши да криминализира училищния тормоз

02.12.2021

317
Полша вика военния аташе на Беларус заради стрелба по границата

01.12.2021

809
С писмо Борис Джонсън призова Франция да си прибере мигрантите

26.11.2021

2224