Quantcast
"Белгийците не са идиоти" - желаят да запазят своите АЕЦ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Белгийците не са идиоти" - желаят да запазят своите АЕЦ

4 108
 ЕПА/БГНЕС
Атомната електроцентрала в Тианж има три реактора. Другите четири реактора са в АЕЦ "Дул".

Близо половината анкетирани белгийци не желаят да бъдат затворени атомните електроцентрали в страната, което според плановете трябва да стане до 2025 г., предаде радиотелевизионната компания РТЛ. Нагласите са се обърнали на 180 градуса в сравнение с изследване преди две години.

Барометърът на общественото мнение RTL INFO - Ipsos - Le Soir показва, че 47% от белгийците желаят да бъдат запазени ядрените мощности на страната, които дават до 60% от електричеството й. Белгия разполага с две АЕЦ с общо седем реактора. На 30 март 2018 г. правителството одобри нова енергийна стратегия, според която страната трябва да затвори атомните си електроцентрали между 2022-ра и 2025-та година. Решението се подкрепя в момента само от 27% от анкетираните, а 26% нямат мнение. Най-много противници има във Фландрия (холандски говорящата част) - 52%, а във Валония (френски говорящата) са 40%. В Брюксел са 31%.

"Белгийците си дават сметка, че фактурата им за електричество ще се раздуе при затваряне на атомните електроцентрали, че изпускането на въглероден двуокис ще се увеличи, че ще бъдат загубени работни места, а заедно с тях ще се загуби и експертиза на високо равнище. Мисля, че белгийците далеч не са идиоти и наистина успяват да преразгледат нещата по ясен начин въпреки лавината от лъжи, които им се разказват", заяви по РТЛ Дамиен Ернст, професор в Университета в Лиеж и специалист по енергетика.

nucleaire 1

nucleaire 2

.

Още

5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия

26.09.2022

2317
Ударите по електроцентрали в Украйна били десъветизация
Белгийски клуб налага глоби с колело на късмета

11.09.2022

208