Quantcast
Блинкен: Китай е по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Блинкен: Китай е по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план

Въпреки войната на президента Путин в Украйна, ще останем фокусирани върху Пекин, обяви американският държавен секретар
Обновена
2 823
 БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви Китай за по-голяма заплаха от Русия в дългосрочен план в реч за приоритетите на американската външна политика.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има за цел да включат международния блок, противопоставящ се на руското нашествие в Украйна, в по-широка коалиция за противопоставяне на това, което Вашингтон смята за по-сериозната и дългосрочна заплаха за международния ред, идваща от Китай, заяви Блинкен, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

В реч за политиката на Съединените щати спрямо Китай Блинкън изложи трите основни опори на американския подход към надпреварата с Китай, от която зависи икономическият и военен баланс през 21-и век. САЩ смятат водената от Русия война в Украйна за най-непосредствената заплаха за международната стабилност, каза Блинкен. В същото време той подчерта, че според администрацията на Байдън Китай представлява по-голяма дългосрочна заплаха.

"Въпреки че войната на президента Путин продължава, ще останем фокусирани върху най-сериозната дългосрочна заплаха за международния ред и това е заплахата от Китайската народна република", заяви държавният секретар на САЩ.

Блинкен се аргументира, че "Китай е единствената страна, която има както намерението да промени международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическа, военна и технологична сила да го направи". "Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които помогнаха за толкова много от напредъка на света през последните 75 години", добави той.

Блинкен изложи принципи, от които ще се води американската администрация, за да управлява своите ресурси и да насочва приятелите и съюзниците си, за да се противопоставят на засилващата се настъпателност на Китай по света. Съединените щати не се опитват да променят политическата система на Китай, а само да му предложат алтернатива, изтъкна той.

Държавният секретар на САЩ обаче призна, че Вашингтон има ограничени възможности да повлияе пряко на намеренията и амбициите на Пекин. Вместо това Съединените щати ще се фокусират върху променянето на стратегическата среда, заобикаляща Китай.

Блинкен заяви, че глобалният отговор на руското нашествие в Украйна може да послужи за модел за справяне с усилията на Китай да създаде на нов и непредвидим световен ред вместо правилата и институциите, управляващи отношенията между страните от края на Втората световна война. Пекин се е облагодетелствал от световния ред, но сега се опитва да го подкопае, "вместо да използва силата си, за да подкрепи законите, споразуменията, принципите и институциите, които позволиха неговия успех, за да може и други страни да се облагодетелстват от тях", подчерта първият дипломат на САЩ.

По-късно Министерството на външните работи на Китай обвини държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в "очерняне" на страната след речта му, в която призова за действия за балансиране на влиянието на Пекин, предава БГНЕС.

Речта на Блинкен "разпространява невярна информация, преувеличава заплахата от Китай, намесва се във вътрешните работи на Китай и очерня вътрешната и външната политика на страната", заяви говорителят на министерството Уан Уенбин на редовна пресконференция.

Китайският дипломат заяви, че Пекин "категорично се противопоставя" на речта на Блинкен, която, според него, показва, че Вашингтон се стреми да "ограничи и потисне развитието на Китай и да запази хегемонията и властта на САЩ".

Още

"Байкар" ще дари дроновете, за които украинците събраха милиони

27.06.2022

1337
Путин рязко втвърди тона към САЩ заради абортите
Обединената мощ на Г-7 удря Русия и Китай

27.06.2022

Обновена

5171