Quantcast
"Блумбърг”: За първи път от 1918 г. Русия е във фалит по външния дълг | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

"Блумбърг”: За първи път от 1918 г. Русия е във фалит по външния дълг

Руският финансов министър нарече ситуацията фарс
20 937
 РИА Новости

За първи път от 1918 г. Русия обяви фалит по външния си дълг, съобщи агенция Bloomberg.

Снощи изтече гратисният период по изплащането на около 100 млн.долара, които трябваше да бъдат преведени на 27 май. Този краен срок формално се смята за фалит.

Агенцията отбелязва, че фалитът е “кулминацията на все по-ожесточаващи те се западни санкции, които направиха невъзможно плащането към западните кредитори”. Според нея “това е мрачен признак на бързото превръщане на страната в икономически, финансов и политически парий, тъй като валутните резерви на руската централна банка са замразени, а големите банки са отрязани от световната финансова система.

Bloomberg обаче отбелязва, че фалитът засега има символичен характер и не се отразява на руснаците. Финансовият министър на Русия Антон Силуанов нарече фарс използването на думата фалит. Русия твърди, че има средства за покриването на плащанията. Миналата седмица тя обяви, че започва да обслужва дълга си (в размер на 40 млрд.долара) в рубли, тъй като настоящата ситуация с чуждестранната валута е изкуствено създадена от западните държави. Според руското финансово министерство ангажиментите са изпълнени, тъй като по еврооблигациите са преведени 12,51 млрд. рубли.

За Русия това е първият външен дефолт след 1918 г. В началото на тази година страната беше много близо до подобен момент, но успя да се спаси с последни сили, като смени метода на плащане. Този алтернативен начин беше блокиран през май - само няколко дни преди падежа на 100 млн. долара, когато САЩ затвориха вратичката със санкциите, която позволяваше на американските инвеститори да получават плащания по държавни облигации.

Сега въпросът е какво ще се случи по-нататък, тъй като пазарите са изправени пред уникалния сценарий на неизправен кредитополучател, който има готовност и ресурси да плати, но не може.

Обикновено големите рейтингови агенции са тези, които трябва да обявят дефолт, но санкциите им забраняват да работят с Русия. Притежателите на облигации биха могли да се обединят и да направят свое собствено изявление, но може би ще предпочетат да изчакат развитието на войната в Украйна и нивото на санкциите, докато се опитват да разберат какъв е шансът да си върнат парите или поне част от тях.

"Обявяването на фалит е символично събитие", каза Такахиде Киучи, икономист в Nomura Research Institute в Токио. "Руското правителство вече загуби възможността да емитира дълг, деноминиран в долари. Русия не може да взема заеми от повечето чужди държави", допълни той.

Тъй като санкциите, наложени на руските власти, банки и физически лица, все повече прекъсват пътищата за плащане, Русия твърди, че е изпълнила задълженията си към кредиторите, като е прехвърлила плащанията през май на местен платежен агент, въпреки че инвеститорите не разполагат със средствата в собствените си сметки.

По-рано тази седмица тя направи други преводи в рубли, въпреки че въпросните облигации не позволяват този вариант на плащане. Министърът на финансите Антон Силуанов се позова на "форсмажорни обстоятелства" като оправдание за смяната на валутата, наричайки ситуацията "фарс". Според юристи, които са говорили пред "Блумбърг" по-рано този месец, правният аргумент за форсмажорни обстоятелства исторически не е обхващал санкции. "Има всички основания да се предполага, че при изкуственото възпрепятстване на Руската федерация да обслужва външния си суверенен дълг целта е да се приложи етикетът "дефолт"", заяви Силуанов в четвъртък. "Всеки може да обяви каквото си иска и може да се опита да сложи такъв етикет. Но всеки, който разбира ситуацията, знае, че това в никакъв случай не е дефолт", бе казал той.

Ключови думи:

Русия, дефолт, Блумбърг

Още

Русия е загубила 70-80 000 души във войната в Украйна

09.08.2022

Обновена

8192
Украйна спря транзита на петрол от Русия за Чехия, Словакия и Унгария

09.08.2022

14289
Съдът във Варна реши да върне руснак по искане на властите в Москва

08.08.2022

Обновена

6555