Quantcast
Борис Джонсън подкрепи Тръмп за нова ядрена сделка с Иран | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Борис Джонсън подкрепи Тръмп за нова ядрена сделка с Иран

Външните министри от ЕС, подписали споразумението, задействаха Механизма за разрешаване на спорове заради решението на Техеран да се откаже от ангажиментите си
Обновена
1 351
 Би Би Си

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще подкрепи предложено от президента на САЩ Доналд Тръмп споразумение с Иран, което да замени ядрената сделка от 2015 г. Той обяви той в интервю за Би Би Си. Според Джонсън постигането на договорка с Техеран ще гарантира, че Ислямската република няма да се сдобие с ядрено оръжие. "Нека да работим заедно, за да заменим ядрената сделка и да постигнем сделка при условията на Тръмп", заяви британският министър-председател. САЩ излязоха от ядреното споразумение през 2018 г.  и върна санкциите срещу Иран.

Джонсън изрази задоволство, че Иран е признал за допусната "ужасна грешка" със свалянето на украински пътнически самолет. Той подчерта също, че "най-важното е напрежението в региона да се успокои".

В интервюто Джонсън потвърди, че Великобритания напуска ЕС на 31 януари т.г. Той също така заяви, че е много вероятно до края на 2020 г. да бъде постигнато търговско споразумение с ЕС. Лондон и Брюксел ще започнат да работят за изграждането на "фантастично ново партньорство" след Брекзит. Борис Джонсън сподели, че би искал излизането от ЕС да бъде оповестено от емблематичната часовникова кула в Лондон "Биг Бен", която обаче в момента е в реставрация. Според изчисленията на премиера ще струва 500 000 лири, за да започне "Биг Бен" да функционира за една нощ. Според Би Би Си властта планирала обществена кампания за събиране на необходимите средства.

Относно проблемите в британското кралско семейство, Борис Джонсън заяви, че е негов голям фен. Той изрази увереност, че ще бъде намерено най-доброто решение, след като принц Хари и съпругата му Меган Маркъл обявиха, че искат да са финансово независими.

Междувременно стана ясно, че външните министри на страните членки на ЕС, подписали ядрено споразумение с Иран от 2015 г., задействаха Механизма за разрешаване на спорове заради решението на Техеран да се откаже да спазва ангажиментите си по договорката. В съвместно изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, германският Хайко Маас и британският Доминик Рааб заявяват, че "ЕС даде на Иран ясно да се разбере, че ако не обърне своя курс, няма да имаме друг избор, освен да предприемем действия в рамките на споразумението, включително чрез Механизмът за решаване на спорове".

След убийството на ген. Солеймани режимът в Техеран обяви, че няма да спазва ограниченията за количеството на произведения обогатен уран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че Техеран е готов да се върне към пълното спазване на ядрената сделка, но "при ефективно изпълнение на реципрочни задължения" от останалите страни по сделката.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Българите ще плащат над 500 лв. за трудова виза след Брекзит

14.01.2021

1497 7
Ердоган предлага Турция да замести Великобритания в ЕС

12.01.2021

6213 134
Музиканти: правителството на БоДжо е безгръбначно

11.01.2021

1076

Коментари

Zmeja

САЩ и Иран да не се прегърнат, както се прегърнаха Русия и Турция след свалянето на руския самолет?

ЗИП
снимка на ЗИП

За танго трябват двама.

 

Засега Иран чувства, че е в силната позиция и не показва абсолютно никакви признаци, че иска нова сделка.

 

Държи на старата а докато САЩ се върнат в нея Иран също  излезе  и започна отново да обогатява.

 

Проблема основно си е на Израел. Да се оправя...

Banana Joe
снимка на Banana Joe

Я, малкото Тръмпче от 51-вия щат е възприело бомбастичните прилагателни на голямото :-)))

Много е забавно как е тръгнало да проси с Биг Бен канчето :-)))

 

ПП Реставраторите да внимават с фасовете и духалките ;-))

Stern

И каква сделка предлага Тръмп?

Иран да спре обогатяването, а САЩ ще помислят за санкциите ... къде 10-ина години.

dissidentbg

"сделка при условията на Тръмп"

 

За да има споразумение и сделка е необходимо и ДВЕТЕ страни да са съгласни с условията й. НЕВЪЗМОЖНО е САМО едната страна да поставя условия и да очаква другата да бъде съгласна. 

ЗИП
снимка на ЗИП

Тик так тик так....

 

Времето за САЩ и Израел изтича. Според Франция другата година по същото време Иран ще има БОМБА !

 

Всички се досещаме къде се готви да я метне...

 

Но Нетаняху явно нема топки за разлика от големия Менахем Бегин , който през 1981г нападна Ирак...

 

:)

Agent_Provocateur

Тия бомби се правят не за да се мяткат, а за да се плашат съседите. Така че спокойно, Иран няма да мятка бомби никъде

wreckage
снимка на wreckage

приказките на Боджо са координирани с Макрон и Меркел. Те натискат едновременно и оранжевия, и Иран.

 

Тримата ноо добре знаят, че Доналд нема наличен проект за ново споразумение с Иран, но му дават възможност да се прикачи към съществуващото като му смени името и се престори, че тва е ново споразумение.

Фактът, че днес трите страни активираха механизма за възражения към споразумението говори, че предлагат на Иран възможност за избор - да остане ф споразумението при досегашните условия или, опитвайки се да промени условията едностранно, да предизвика прекратяването му.

Agent_Provocateur

В общи линии споразумението беше няма да правим бомби и няма да има санкции.

Едната страна реши да запази санкциите с което де факто разруши споразумението.

Другите няколко страни все още не могат да се решат да помогнат при закупуване на лекарства и т.н.

При това положение за какво споразумение говориш? Ако си курва на околовръстното ще се навиеш ли да те изчукат и да ти платят някога може би в бъдещето???

 
wreckage
снимка на wreckage

аз не съм страна ф споразумението, но неам фпечатление ф него да участват сексуални работнички од околовръстното.

 

Както казах, тва е натиск. Ако Иран прецени, че му е по-изгодно да издържи на натиска, ще постъпи по един начин, ако сметне, че не си струва - по друг.

 

Същият е случаят с оранжевия. Ако прецени, че до изборите може да сключи изгодна сделка с Иран и да изглежда победител, ще продължи да натиска UK, Германия и Франция да излезат од споразумението. Ако прецени, че времето до плезидентските нема да му стигне да създаде ред од създадения од него самия хаос, тогава шси наляга парцалите.

 

Същият е случаят с UK, Германия и Франция. Ако преценят, че могат да накарат оранжевия да се престори, че връщайки се ф споразумението(под ново име), праи нова сделка, ще продължат да бутат натам.

 

Малко по-специфично е с UK, предвит че Боджо иска хем двустранно с оранжевия, хем такова с ЕС, времето за постигането на които е еднакво - до края на годината. Което е силно нереалистично и предвит спецификите на Щатите и ЕС като конкуриращи се икономически интереси - абсурдно.

Agent_Provocateur

Дивотии на квадрат...

paragraph39

/:/ Борис Джонсън подкрепи Тръмп за нова ядрена сделка с Иран

..........................................................................................................................

Аз предлагам/на Иран/ : Иран да сключи, подпише и ратифицира  нова "ядрена сделка"/в която участват и САЩ и другите участници в предишната сделка-Споразумение!/, а на следващия ден Иран да се ОТКАЖЕ от новата Сделка/Споразумение/ и задълженията си по нея!!!

Ще бъде "феерично", гръм, мълния/ по "ЗИП" тук/!

paragraph39

/:/ Междувременно стана ясно, че външните министри на страните членки на ЕС, подписали ядрено споразумение с Иран от 2015 г., задействаха Механизма за разрешаване на спорове заради решението на Техеран да се откаже да спазва ангажиментите си по договорката. В съвместно изявление френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, германският Хайко Маас и британският Доминик Рааб заявяват, че "ЕС даде на Иран ясно да се разбере, че ако не обърне своя курс, няма да имаме друг избор, освен да предприемем действия в рамките на споразумението, включително чрез Механизмът за решаване на спорове".

........................................................................................................................

А защо външните министри на страните членки на ЕС, подписали ядрено споразумение с Иран от 2015 г. НЕ задействаха "Механизма за решаване на спорове", когато при Тръмп САЩ едностранно напуснаха Споразумението и наложиха отново санкции/дори по-всеобхватни и по-жестоки от предишните!/ срещу ИраН?!

А?!

По предишното Споразумение/ със САЩ в него!/ ИраН нямаше отделни споразумения с всяка от държавите по него- те участваха КОЛЕКТИВНО като страна по Споразумението! При това положение, юридически, когато колективен член на едната страна по договор/ споразумение едностранно излезе от него, това слага КРАЙ на действието на договора/споразумението/!

Сиреч, от момента на официалното излизане на САЩ от колективната страна по Споразумението, то престава да съществува и престава да поражда и НЕ поражда никакви права и задължения на страните по него в бъдеще- но може да бъде сключено ново, ако ИраН е съгласен! ТЧК

Всичко друго е "демократични" и ЕТАЦ-ки тинтири-минтирита и ала-бала! КАЗАХ!

pgp

А може и оранжавият с убийството на иранеца да е целял точно това. Да ядоса аятоласите и те да се откажат от споразумението. И по този начин тръмпича да се опита да пробута неговата си сделка. За сега само боджо клъвна, ама то инглизите винаги са били малкото пуделче на хамериканците. А и доста въпросителни около този самолет. Дали иранците наистина сбъркаха или някой им помогна да сбъркат? 

Единственият въпрос, който остава е дали, ако аяталасите имат ядренно оръжие ще го използват с нападателна цел?

wreckage
снимка на wreckage

С убийството на иранеца оранжевият целеше единствено краткосрочни персонални вътрешнополитически облаги.

pgp

а защо не и с един куршум два заека?

wreckage
снимка на wreckage

защото нема данни за толкова сложно мислене у оранжевия.

 

Фтоя конкретен случай пък хептен никви данни нема. Те още не могат да излезат със некво опщо становище защо баш фтоя момент го очистиха. Помпео казва едно, Еспър друго, оранжевият трето, четвърто и/или пето.

 

Тва изглежда ли ти като резултат од дългосрочно стратегическо мислене?

pgp

Тука си праф, че оранжавият и сложното мислене са две различни неща, но зад човекот стоят други , които могат да мислят два  хода напред и такива като тръмпъ дето не могат да мислят и имат много власт са им любимите опитни зайчета.

paragraph39

Впрочем, по досегашното Споразумение с Иран, като колективен участник в едната страна по него, бяха също и Русия и Китай/които НЕ членуват в ЕС!/!

Ерго, Русия и Китай са страна и по "Механизма за решаване на спорове по Споразумението"!

А тук ни говорят за решение на държавите от ЕС, подписали Споразумението, да задействат "Механизма за решаване на спорове по Споразумението"- и нито дума за становище на Русия и Китай във връзка с това решение на тези от ЕС!?

wreckage
снимка на wreckage

най-вероятно, Пара, е споразумението да съдържа параграф, указващ колко од участващите ф него страни са неопходими, за да бъде активиран механизмът.

 

Така претполагам, де, не съм чел шибаното споразумение и няам такова намерение.

paragraph39

WRECKAGE,

/:/ най-вероятно, Пара, е споразумението да съдържа параграф, указващ колко од участващите ф него страни са неопходими, за да бъде активиран механизмът.

Така претполагам, де, не съм чел шибаното споразумение и няам такова намерение.

........................................................................................................................

Въпросът /ми/ е дали споразумението е/беше/ сключено между Иран, от една страна, и САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Китай, и Русия КОЛЕКТИВНО от другата страна?!

Или пък ИраН има сключени отделни споразумения с всяка от другите шест страни?!

Ако Споразумението е било сключено между ИраН и другите шест държави КОЛЕКТИВЕН участник, то едностранното излизане на един от участниците/САЩ/ в колективния участник слага КРАЙ на Споразумението и задълженията на страните/ вкл. ИраН/ по него!

Но ако Споразумението е между ИраН и всяка една от шестте държави ПООТДЕЛНО, тогава и "Механизмът по решаване на спорове" по Споразумението би трябвало да е и да действа и се задейства за всяка страна ПООТДЕЛНО?!

Пак повтарям: Ако Споразумението е било сключено между ИраН и другите шест държави КОЛЕКТИВЕН участник, то едностранното излизане на един от участниците/САЩ/ в колективния участник слага юридически КРАЙ/би трябвало?!/ на Споразумението и задълженията на страните/ вкл. ИраН/ по него! А това важи и за "Механизмът по решаване на спорове", като част от Споразумението! Поне такава е юридическата логика и принципи!? 

wreckage
снимка на wreckage

Пара, фсички страни по тва споразумение с Иран неколко пъти призоваха иранците да не развалят сделката.

 

"Фсички" фключва Русия и Китай.

paragraph39

WRECKAGE,

/:/Пара, фсички страни по тва споразумение с Иран неколко пъти призоваха иранците да не развалят сделката.

"Фсички" фключва Русия и Китай.

.........................................................................................................................

И едностранно излезлите от Сделката САЩ- и те ли са призовавали Иран да НЕ разваля Сделката?!

А?!

Странно/и лицемерно!/ е, ако е така?!

wreckage
снимка на wreckage

Пара, виш пак кво съм написал и кво си цитирал:

Пара, фсички страни по тва споразумение с Иран неколко пъти призоваха иранците да не развалят сделката.

Щатите не са страна по по споразумението. 

Agent_Provocateur

"Щатите не са страна по по споразумението. "

 

А като какви излязоха от споразумението? Като курви от околовръсното?

6veik
снимка на 6veik
Всеки иска ядрената сделка с Иран , Тръмп я иска (след като сам я развали преди) , ЕС я иска , Джонсън подкрепя Тръмп... Изобщо консенсус и единомишлие ! Само малка подробност , никой не пита Иран дали иска сделка ? Сепак сделката е с Иран , не е с филанкишията ! Прогноза. Сделка няма да има. До 1-2 години Иран ще проведе ядрени опити и ще се обяви за поредната ядрена сила. След КНДР , САЩ ще трябва да преглъщат още едно ядрено хапче.

Влез или се регистрирай за да коментираш