facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Брюксел санкционира 4-ма руски разузнавачи и самото ГРУ

Те са признати за виновни за кибератаки срещу организацията за химически оръжия в Хага по случая "Скрипал" и срещу Украйна
2 758
 ЕПА БГНЕС архив

4-ма офицери от руското военно разузнаване ГРУ, както и самата служба са санкционирани от Съвета на Европейския съюз заради кибератаки срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) и Украйна. Това става ясно от Официалния вестник на Европейския съюз. Срещу тях е приложен Регламент (ЕС) 2019/796 относно ограничителни мерки срещу кибератаки, застрашаващи Съюза или неговите държави членки. Въпросният регламент е задължителен и се прилага пряко във всички държави членки, което означава и в България.

Според съобщенията в официалния вестник на ЕС Алексей Минин участва в опит за кибератака с потенциално значително въздействие срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Нидерландия. Като оперативен офицер от агентурното разузнаване към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ) Минин е част от четиричленен екип офицери на руското военно разузнаване, опитали се да осъществят през април 2018 г. неразрешен достъп до безжичната мрежа на ОЗХО в Хага. 

Идеята е била чрез хакерска атака да се проникне в безжичната мрежа на ОЗХО и ако беше успяла, щеше да наруши сигурността на мрежата и извършваните към момента разследвания от ОЗХО. Нидерландската Служба за военно разузнаване и сигурност (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst – MIVD) прекъсва опита за кибератака, с което предотвратява сериозни щети за ОЗХО, пише в съобщението. 

Същото е записано и за Алексей Сергеевич МОРЕНЕЦ, Евгений Михайлович СЕРЕБРЯКОВ и Олег Михайлович СОТНИКОВ. Всички те са представени като офицери от ГРУ - някои оперативни офицери, други - кибероператори.

Тук става дума за случая с отравянето с новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. в къща в английския град Солсбъри. Веднага след като гръма скандалът, Великобритания изпрати проби в ОЗХО. Тогава Москва заяви, че ще отхвърли заключенията на Организацията за забрана на химическите оръжия, ако не участва в тестовете. Евросъюзът изрази безпокойство от тази позиция. “Вместо да сътрудничи с Организацията, Русия лансира вълна от инсинуации срещу държави-членки, което е напълно неприемливо”, се казва в изявление на ЕС от онова време. По-късно се появиха и съобщенията, че е имало опит за кибератака на ГРУ срещу организацията в Хага в опит да се повлияе на резултатите.

В момента има санкции и за Главният център за специални технологии (ГЦСТ) към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация (ГУ/ГРУ), известен още като „Подразделение 74455“. Той е обявен за отговорен за кибератаките със значително въздействие, задействани извън Съюза и представляващи външна заплаха за Съюза или неговите държави членки, и кибератаки със значително въздействие върху трети държави, в т.ч. от юни 2017 г., известни в публичното пространство като „NotPetya“ или „EternalPetya“, и срещу електроенергийната мрежа на Украйна през зимата на 2015/2016 г.

„NotPetya“ или „EternalPetya“ прекъсват достъпа до данните на редица дружества в Съюза, в Европа като цяло и по света, като заразяват компютрите със софтуер за изнудване и блокират достъпа до данните, което освен всичко друго води до значителни икономически загуби. Кибератаката срещу електроенергийна мрежа на Украйна води до частичното ѝ изключване през зимата, пише в съобщението на ЕС.


САНКЦИИ ЗА КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ

Санкции са записани и за китайски и севернокорейски физически и юридически лица. Една от санкционираните организаци е Huaying Haitai, която е предоставяла финансова, техническа или материална подкрепа и улеснява „Операция Cloud Hopper”.

Мишена на „Операция Cloud Hopper“ са информационните системи на многонационални дружества от шест континента, в т.ч. дружества на територията на ЕС, при което е осъществен неразрешен достъп до чувствителни търговски данни, довел до значителни икономически загуби. „Операция Cloud Hopper“ е дело на извършител, известен в публичното пространство като „APT10“ („Advanced Persistent Threat 10“) (изв. още като „Red Apollo“, „CVNX“, „Stone Panda“, „MenuPass“ и „Potassium“).

Huaying Haitai може да бъде свързан с APT10. Освен това за Huaying Haitai работят Gao Qiang и Zhang Shilong, които се свързват с „Операция Cloud Hopper“. Следователно Huaying Haitai се свързва с Gao Qiang и Zhang Shilong.

Санкция има и за Chosun Expo от Северна Корея. За нея е записано, че предоставя финансова, техническа или материална подкрепа и улеснява серия кибератаки със значително, в т.ч. известните в публичното пространство като „WannaCry“, кибератаките срещу полския орган за финансов надзор и Sony Pictures Entertainment, както и киберкражбата от Bangladesh Bank и опита за проникване в Vietnam Tien Phong Bank.

„WannaCry“ предизвиква срив в информационни системи по света, като ги заразява със софтуер за изнудване и блокира достъпа до данните. Засегнати са информационни системи на дружества в Съюза, включително системи, свързани с услуги, необходими за поддържането на основни услуги и икономически дейности в държавите членки. „WannaCry“ е дело на извършител, известен в публичното пространство като „APT38“ („Advanced Persistent Threat 38“), или „Lazarus Group“. Chosun Expo може да бъде свързано с APT38/Lazarus Group, включително чрез профилите, използвани при кибератаките, пише в съобщението на ЕС.

40

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Варшава удря "Газпром" с 50 млн. евро глоба

05.08.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1956 20
Конгресът на САЩ гласува новите санкции за "Турски поток"

21.07.2020

4478 36
Вашингтон: Спрете незабавно строежа на “Турски поток”

16.07.2020

Обновена

26474 120

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Лоша работа! ГРУ-то ще трябва да плаща глоба и няма да може да ходи в Европа.

ГРОМОЛОМОВ
снимка на ГРОМОЛОМОВ

а за затриване на цели държави Либия  Ирак  Югославия? санкци ?

а тия за новичок са смешни доводите

gayo

ако смятате, че някой е затрил цели държави - наложете му санкции.

(докато се смеете за новичока)

Платон
снимка на Платон

Похвални действия! И още трябва. Понеже няма да престанат да се държат по мечешки, така и все така. 

ssto

 

Съвета на Европейския съю

 

 

(- цитатът е точен) отново е демонстрирал мислене и поведение на ниво групов егоизъм.

Ами като не може повече, ще се излага.

 

Ще се наложи санкционираните да почакат, докато санкциониращите ги пораснат.

Nickname186

Брюксел санкционира 4-ма

Е не!

Аре не с такими номерами!

Не "Брюксел" и не "Белгия" "санкционира" (защото "брюксел" е белгия), а ЕС "санкционира" в това число с гласа на българския представител.

По-малко лъжливо щеше да е ако бяхте написали "София санкционира 4-ма"!

 

Следващите санкции срещу ГРУ ще са за промяната на климата, за мигрантския поток от ограбени до шушка от ГРУ африкански и азиатски страни, за разпалване на войни, за агресивност към решенията на нато, за забогатяването на богатите и обедняването на бедните, и за гейовете в Чечня.

SvSophia
снимка на SvSophia

EURO-Т@П@Н@РИ.

Ако слепи поведат слепци, къде падаха всичките?

SvSophia
снимка на SvSophia

за случая с отравянето с новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал

Алоу, Захариева-Алепуова, Георг или който там си е вдигнал санкциониращите краченца от българска страна,  попитахте ли поне

 

А где сейчас Юлка? 

 

Или не им разбирате "брюкселския" лангаж, пардон, санкции според уважаемата редакция, та си трайкате и по навик само послушно си вдигате краченцата?

 

Bacho Кольо

ГРУ , наред с Русия, Кремъл, Путин,  е новата ключова дума, предназначена да тревожи съня на мирния европеец. Защото той реагира само на прости, еднозначни и многократно повтарящи се сигнали. Преди такъв сигнал беше КГБ, на което западнякът реагираше като куче на Павлов. Ама като го няма КГБ, ще трябва да го замести нещо друо. Най-добре, някое ново трибуквено словосъчетание - нищонезначене.

 

ГРУ отиде де утрепе Юлка СКрипал и татко и. Верно, само котката даде фира.

ГРУ дойде да види сметката на Гебрев и Тахчиев. И двамата са живи и здрави. Гебрев днес изглежда поне 10 одини по-млад, отколкото преди "отравянето".

ГРУ прави опит да атакува ОХЗО, в Хага. Разбире се, напълно неуспeшно. Ама ако атаката беше успяла?!? Ох мойкооо, колко страшно щеше да стане.

 

ГРУ, ГРУ, ГРУ...

 

Ако напишат нещо за ФСБ или за СВР, или за някоя от другите руски слжби, ще разконцентрират публиката.

 

Затова ГРУ, ГРУ, ГРУ...

bugar
снимка на bugar

Бих желал да знам за какви санкции говори ЕС. Не разбирам какво може да направи ЕС срещу която и да било служба на която и да било държава... Та службите не търгуват, не купуват (от свое име) каквото и да било... Ако е само да се каже че има санкционирани и ЕС е забранил на неколко руснаци да влизат в ЕС, това не е сериозно. Ако забраната е за покупко продажба на имоти или банкови сметки, тогава Русия трябва да подържа ЕС и то 100%. Та ако може кажете ми какви са точно санкциите или всичко е да се некакво напрежение между хората и съответните им страни. Аз лично в подръжка на ЕС обявявам санкции не само срещу ГРУ но и срещу руския президент... Сега остава да чакам некой в русия да ми обърне внимание .... щото съм страшен. 😜

Светозар

Разкрихме обширна шпионска операция на Русия, обяви президентът на Сърбия Александър Вучич:

„Сръбските служби за сигурност са разкрили обширна разузнавателна операция между руски шпиони и членове на сръбската армия. Това съобщи президентът на страната Александър Вучич броени дни, след като в края на миналата седмица медии разпространиха видео запис, на който се вижда как офицер от руското военно разузнаване дава пари на сърбин в Белград. По думите му сръбското разузнаване е продължило след този случай да следи руснака, както и че има притеснения за действията на други руски шпиони. „Имало е 10 контакта с три източника", добави той.“ - dnevnik.bg/sviat/2019/11/21/3995718_razkrihme_obshirna_shpionska_operaciia_na_rusiia/?ref=home_main_news

воденичарЯТ

Зарко, това е май от преди коронакризата?

Светозар

За шпионажа корона вирус няма.

Декларация на гръцкото МВнР от 10.08.2018 г., относно намесата на Русия във вътрешните работи на Гърция:

Към момента Русия изглежда неспособна да разбере принципите на гръцката външна политика. Откакто стана съюзник на Турция, снабдявяйки я със значителни придобивки в сектора за сигурност, Русия забележимо се раздалечи от предишните си позиции, които характеризираха Гръцко-Руските отношения през последните 190 години. Изглежда Русия не разбира, че Гърция има свои собствени интереси и критерии в международната политика. Ние искаме да напомним на нашите руски приятели, че нито една страна в света няма да търпи: а) подкупването на държавни служители; б) саботиране на нейната външна политика; в) намеса във вътрешните й работи.“ – https://www.mfa.gr/en/current-affairs/statements-speeches/putting-national-interest-first-soberly-and-firmly.html

Nikita6

Грухтенето по темата е поучително , но за колхозниците да те покажат по телевизора как зяпаш витрините е краят .

bugar
снимка на bugar

От 100 милиона души все ще се намерят нови двама трима а? 👀

Платон
снимка на Платон

Лакукарачите се метнаха на амбразурата... чекай да обсъзерцавам будилника на стената... брях, на пост преди да се е подгряла леблебията. 

bugar
снимка на bugar

Я вече и полицията на мисЪлта се е проявила с коментар. Знам, знам си урока - Има едно световно зло на земята и то е на изток но по на запад от япония... Това зло има две имена Русия / Китай... това зло пречи и на изгряването на слънцето.

gayo

Русия / Китай

Россия и Китай — близнецы-братья

кто более матери-истории ценен?

Мы говорим Китай подразумеваем — Россия,

мы говорим Россия, подразумеваем — Китай.

Sine_metu

Пет., 31/07/2020 - 09:12 (нов)

Платон

Лакукарачите се метнаха на амбразурата...

 

Не схванахте, ей, че уличният език се лепи на изричащите.

Кажи човешки, ако имаш какво, не създавай синапс между ника си и ментален боклук. Впрочем както щеш...

Evasion

Другаре, може и да ви е много болно, но очевидно холандските служби четат руските като отворена книга - и за свалянето на малайзийския самолет над Украйна посочиха, с имена,  кой, къде, кога, какво и сега също казаха кой точно офицер, от коя точно служба е опитал калпавата кибератака срещу ОЗХО в Хага. Водете си записки.

Nikita6

Не само четат ,а и гледат - хакнали са им камерата за  идентификация на врата и следели спазват ли работното време.

bugar
снимка на bugar

Другаре, може и да ви е много болно

*******************************************

 

Само в равинтеното въображение на болшевик такава мисъл може да мине през главата. Дерзай и давай все така, преследвай неуморно врага дето ти пречи да се развиваш ... 😂

Evasion

Стресирахте ме bugar...

Bacho Кольо

И какво трябва да напиша в записките си? 

Да не би да трябва да приемам провала на ГРУ  за свой личен ?!?

Щото  както гледам , приемаш  успехиге на холанските служби, твърде спорни  мажду другто, като свои лични. 

Кво, изпитваш остър дефицит на реални такива?!?

Evasion

Да не би да трябва да приемам провала на ГРУ, за свой личен провал?!?

Честно казано, въобще не ми дреме как го приемате. 

ddantgwyn
снимка на ddantgwyn

Пет., 31/07/2020 - 09:31 (нов)

@Evasion

Другаре, може и да ви е много болно, но очевидно холандските служби четат руските като отворена книга - и за свалянето на малайзийския самолет над Украйна посочиха, с имена,  кой, къде, кога, какво и сега също казаха кой точно офицер, от коя точно служба е опитал калпавата кибератака срещу ОЗХО в Хага. Водете си записки.

Това наистина ли го мислите? Защото на холандците нищо не им пречи да заявят, че Evasion е виновен за тези атаки 👀

Evasion

Защото на холандците нищо не им пречи да заявят

Така ли?!? Съвсем нищо? 

Begemot
снимка на Begemot

Aнглосаксонската концепция винаги ме е възхищавала със своята откровена, праволеинейна и неприкрита наглост, приблизително: "Най голям враг, екзистенциален наш враг е този, който се рзвива и може да те конкурира или да отвърне на удара ти - затова избивай ги  още в зародиш!"" Така е било с Британия, така е сега със САЩ. Очевидно, всяка държава, която може да постигне развитие съпоставимо с американското, трябва да се смачка още преди да се е развила. Те това си го казват ясно, не се притесняват, не се срамуват, не намират нищо нередно в това. Санкции, войни, студени и  горещи, хибридни - всичко върви. Като говорим за химически оръжия, САЩ изплатиха ли на Виетнам някакви компенсации за "Агент Ориндж", дефолиантовия химикал, който отрови половината територия на Виетнам? Някакви компенсации за ИРАК, с несъществуващите ОМП? Как изпълниха договора със Русия за унищожаване на химическите оръжия след 1993та? Руснаците ги унищожиха, американците ги "неутрализираха" със вузможност за обратно привеждане в състояние на годност и боеготовност.

Това продължава с чувството за изключителност, избраност на САЩ - на тях им е дадено, те да не дават на никого.

По расистка концепция няма. Мислех нацистите за по крайни, ама се оказа, че те са заимствували идеиет си от англосаксите, техни ако не братя, поне първи братовчеди.

sega_veteran

Малоумниците от Брюксел не се усещат какво са направили.

Обвиняват обущаря, че поправя обувки.

Ами нали затова е учил агента, за да си върши работата.

Вашите английски агенти да не би случайно да готвят в някой ресторант.

Нали и те агенстват.

Идиоти, сър.

Английски идиоти.

*

Един англичанин бил в Шотландия и решил да покаже своето превъзходство над местното население.

Влязал в една месарница и попитал:

-Имате ли агнешки глави ?

Месаринът, го изгледал от глава до пети и отвърнал:

-Имаме.

-Дайте ми тагава една агнешка глава, но да е английска.

Месаря се обърнал към калфата и извикал:

-Джок, вземи една агнешка глава, извади и мозъка и я дай на господина.

*

Стар виц, но важи за целия англо-саксонски свят.

воденичарЯТ

Формално погледнато към март 2018 г. (когато са тровени Скрипалите) е нямало ГРУ. Същото се "ражда" отново през ноември 2018 г.

 

2 ноября 2018 года президент России Владимир Путин, выступая на торжественном мероприятии в преддверии Дня военного разведчика, предложил вернуть Главному управлению Генерального штаба его прежнее название — Главное разведывательное управление[1].

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш