Quantcast
Българи не искат да се евакуират от Киев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Българи не искат да се евакуират от Киев

Кризисен щаб на МВнР е готов да асистира на 40 наши сънародници, регистрирали се там
2 045
 Илияна Кирилова

"В министерството на външните работи няма постъпили искания от български граждани, които искат да бъдат евакуирани от Украйна. Близо 40 души са се регистрирали на интернет платформата във външно министерство, като са оставили актуални телефони и къде точно се намират като локация в Украйна, за да имаме директен контакт с тях."

Това заяви директорът на пресслужбата на МВнР Митко Димитров, цитиран от БГНЕС. Той призова българите да напуснат територията на Украйна с наличните транспортни средства.

"Външният министър Теодора Генчовска е сформирала кризисен щаб, който следи ситуацията в и около Украйна, и ако се наложи, ще започнем евакуация на български граждани. Искам още веднъж да приканим българските граждани, които се намират на територията на Украйна, да напуснат страната. Също така български граждани да не пътуват към Украйна. Надявам се, че дипломатическите усилия ще доведат до деескалация на напрежението, това е в интерес на абсолютно всички", добави Димитров.

Той обяви, че България вече има готов план за евакуация на наши сънародници при евентуална война, но "той е обект от секретен вид и не може да бъде разкрит на този етап".

"Ако се случи ескалация на напрежението, ние моментално ще въведем протокола за евакуиране. Поради съображения за сигурност на този етап не мога кажа какви ще бъдат нашите действия", поясни Димитров.

Още

Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

7308
Блинкен: САЩ не насърчават украински удари срещу Русия

07.12.2022

1368
Унгария наложи вето в ЕС за €18 млрд. помощ за Украйна

06.12.2022

5086