Quantcast
България обвини Беларус във въздушно пиратство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

България обвини Беларус във въздушно пиратство

ЕС и САЩ изолираха режима на Лукашенко повече откогато и да било
Обновена
6 851
 flightradar24.com
Сайтът Флайтрадар показва как Беларус е изпаднал днес в пълна въздушна изолация. Самолетите го заобикалят и никой не каца на негово летище.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев определи като въздушно пиратство отклоняването на чуждестранен самолет, за да бъде арестуван неудобен за режима на Александър Лукашенко журналист.

Тази сутрин посланикът на Беларус у нас Александър Лукашевич е бил извикан в Министерството на външните работи за разговори по повод инцидента. На самолета не е имало български гражданин:

„За първи път се случва такова нещо. Това е въздушно пиратство, което – аз не знам дали ние си даваме сметка до какви измерения може да стигне. Освен принудителното кацане на самолета, се задава и въпросът относно личните данни на пътниците, които са в самолетите“, каза Стоев.

По негово указание генералния директор „Двустранни отношения“ в МВнР Василий Такев е извикал на спешна среща в министерството посланика на Беларус у нас Александър Лукашевич. На среща са поискани обяснения от посланика за „безпрецедентния акт на насилствено приземяване“ на гражданския полет на "Райънеър" на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на опозиционния активист и журналист Роман Протасевич, съобщи българското външно министерство.

Представеното от посланика обяснение не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО, се посочва в съобщението на МВнР.

Действията на беларуските власти са били определени като абсолютно неприемливи и окачествени като „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“.

В рамките на разговора българската страна неколкократно призовала за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

В Брюксел президентът Румен Радев посочи каква позиция е изразил пред Европейския съвет: "Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полета. Именно това действие намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. 
Причината за прихващането (от беларуски изтребител - б.р.) е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. За самия начин на прихващане нямам информация."

ОСТРОВ НАСРЕД ЕВРОПА

Беларус, който няма излаз на море, изпадна в международна изолация като самотен остров заради въздушното пиратство на режима на Александър Лукашенко. Някои държави започнаха още вчера да късат въздушните си връзки с него, а вечерта Европейският съвет взе колективно решение за спиране на полетите на европейски компании над Беларус и на достъпа на беларуски до европейски летища.

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя призива на ЕС за въвеждане на целенасочени икономически санкции и други мерки спрямо Беларус и възложи на администрацията да разработи подходящи мерки за изправяне пред съда на лицата, замесени в инцидента с „Райънеър“ и задържането на един от основателите на канала Nexta Роман Протасевич , смятан за екстремист в Беларус, съобщават световните агенции.

"Присъединявам се към многото призиви за международно разследване за изясняване на фактите от това събитие. Приветствам съобщенията, че ЕС призовава за целенасочени икономически санкции и други мерки", каза Байдън в изявление, публикувано от пресслужбата на Белия дом. „Наредил съм на моят екип да разработи надлежни мерки за санкции срещу отговорните за този акт в тясна координация с ЕС, други съюзници и партньори и международни организации“.

Президентът смята събитията за "обида на международните норми". "Принудителната промяна от страна на Беларус на курса на търговски самолет, летящ от една държава на ЕС в друга, както и арестът на Роман Протасевич са пряка обида за международните норми", се казва в текста. В изявлението се посочва, че видеото с разпита на Протасевич може да е направено по принуда.

"САЩ, заедно с други страни, призовават за освобождаването му, както и стотици политически затворници", добави Байдън. Ръководителят на Белия дом изрази подкрепа за Протасевич и бившата кандидатка за президент Светлана Тихановская. "САЩ ще продължат да подкрепят хората в Беларус в борбата им", се казва в изявлението.

На Европейския съвет, който започна снощи в Брюксел, темата за Беларус бе включена по спешност в дневния ред. Взети бяха следните решения:

- Международната организация за гражданско въздухоплаване спешно да разследва този безпрецедентен и неприемлив инцидент;

- Приканва Съвета да одобри допълнителен списък с лица към списъка със санкции;

- Призовава Съвета да одобри допълнителни икономически санкции и приканва върховните представители и Еврокомисията да обмислят предложения в тази връзка без никакво забавяне;

- Забранява на беларуски компании да извършват полети до европейски летища и през въздушното пространство на ЕС;

- Призовава всички базирани в ЕС превозвачи да избягват да прелитат над Беларус;

- Застава солидарно зад Латвия по случай с експулсирането на латвийски дипломати.

Съгласно тези решения европейските авиокомпании, които са частни, започнаха да променят разписанията и маршрутите си, за да не летят до Беларус и над него. Украйна, която участва в източното партньорство с ЕС, също прекрати въздушните си връзки със санкционираната държава. Дори много отдалечени държави като Сингапур последваха европейските наказателни мерки.

Полската прокуратура, която започна самостоятелно разследване на инцидента, поиска достъп до черните кутии на самолета на "Райнеър", за да разбере защо екипажът се е съгласил да промени курса си. В момента машината се намира на летището във Вилнюс и полските прокурори се надяват също да получат разрешение от литовските власти за разпит на пилотите. В Литва също се води разследване на инцидента.

Подложен на международно унижение, Беларус реши да покаже характер и сам забрани на компанията "Белавиа" да извършва полети до Париж и Лондон от 25 май до 30 октомври 2021 г.

МОСКВА СЕ ЗАГРИЖИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази притеснение за европейските пътници, които ще трябва да плащат по-скъпи билети и да губят по половин-един час заради заобикалянето на беларуското въздушно пространство, предаде ТАСС.

"Работата е в това, че да се заобикаля територията на достатъчно голяма държава, която се намира в центъра на Европа, е неизгодно за всяка компания. Може би първо трябваше обективно да се разбере какво е станало, а след това да се обсъжда въз основа на конкретните данни. Но нашите европейски колеги тръгнаха по друг път - те решиха на вчерашната среща на високо равнище без никаква проверка да вземат решение и да отправят настойчиви препоръки към своите авиокомпании", заяви Песков. "Трябва да се разбере, че тези препоръки в крайна сметка ще се платят от пътниците на самолетите, които ще се намират във въздуха допълнително половин-един чакс. Всичко това струва пари. Тук може да се изрази съжаление", обясни прессекретарят на президента Владимир Путин.

Въпреки московската солидарност руският авиопревозвач ЮТэйр е започнал да заобикаля Беларус в полетите си от Москва до анклава Калининград.Какие страны ограничили авиасообщение с Белоруссией

 

ВИДЕО СЛЕД ПОБОЙ

Арестуваният беларуски журналист Роман Протасевич е бит в ареста, преди да бъде принуден да направи видеоизявление, че се чувства добре, смятат негови колеги от електронното издание "Беларус на главния мозък"

"Трябва да се обърне внимание на следи от побоя върху челото и лявата страна на лицето. Побойниците явно са действали професионално, за да оставят колкото може по-малко следи. Но въпреки това са видими. Вероятно са го удряли силно по едни и същи места. По интонацията и мимиката му се разбира, че силно се вълнува, когато говори за здравето си", сочат журналистите.

 

Ключови думи:

Беларус, санкции, изолация

Още

ЕС за Лукашенко: „Главатар на шайка контрабандисти“

19.10.2021

1218
Беларус изгони френския посланик

18.10.2021

1876
САЩ свалят санкции, за да може Виктория Нюланд да влезе в Русия

10.10.2021

15779