Quantcast
Бягството не спаси Русия от изгонване в Съвета на Европа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Бягството не спаси Русия от изгонване в Съвета на Европа

Въпреки набързо подаденото от Москва заявление за напускане ПАСЕ гласува единодушно за изключване на РФ
3 594
 Съвет на Европа
Отдавна не се помни в ПАСЕ да е гласувано с такова единодушие от европейските държави, както за изключването на Русия

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува снощи единодушно за изключване на Русия от най-старата и най-голяма политическа и правозащитна организация в Европа (216 гласа "за", нито един "против" и трима "въздържали се"). Поради своята тотална изолация Москва знаеше, че необходимото мнозинство от две трети ще бъде постигнато лесно, и затова побърза да го изпревари със заявление за доброволно напускане. Въпреки това процедурата се състоя и ще продължи в изпълнителния орган - Комитета на министрите, който всъщност предизвика извънредната сесия на ПАСЕ с искането си първо да получи мнение от асамблеята на депутатите, представляващи националните парламенти на 46 държави. 47-ят член на СЕ - Русия - нямаше право на глас.

Официалният мотив за изключването на Руската федерация е, че тя “извърши тежки нарушения на Устава на Съвета на Европа, не изпълнява задълженията си към Съвета на Европа и не спазва ангажиментите си, поети към него". Италианският външен министър Луиджи Ди Майо, който е ротационен председател на Комитета на министрите (на външните работи) на СЕ, председателят на ПАСЕ Тини Кокс (Нидерландия) и генералната секретарка на СЕ Мария Пейчинович Бурич (Хърватия) направиха съвместна декларация, в която изразиха "твърдо осъждане на руската агресия срещу Украйна, (която е) неоправдана и непровокирана". Те заявиха, че "със своите действия в Украйна руските власти лишиха руския народ от ползите на най-развитата сиистема в света за защита на човешките права, включително от юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека". "Изразяваме солидарност с руския народ, който по наше твърдо убеждение споделя демократичните ценности и се стреми да остане част от европейското семейство, към което принадлежи", се казва в декларацията. "В тези трудни времена е важно за Европа да застане силна и обединена зад Украйна, нейните власти и украинския народ", пише в заключение на декларацията.

Тази сутрин Комитетът на министрите се събра на извънредно заседание, за да продължи процедурата за изключване на Русия. Досега нито една държава не е била гонена от Съвета на Европа, откакто е създаден през 1949 г. През 1969 г. бе задействана процедура срещу Гърция, но управляващата тогава военна хунта сама подаде заявка за напускане. Русия се опита да приложи същата маневра часове преди гласуването в ПАСЕ, но не спря процедурата и е много вероятно в архива на организацията да бъде записано, че е изключена, а не напуснала, което ще ѝ остане като позорно петно.

Така тя се присъединява към Беларус, който е единствената европейска държава, недопусната в Съвета на Европа поради незачитане на основните човешки права и демократичните ценности.

Ключови думи:

ПАСЕ, Русия, изключване

Още

НАТО пак обсъжда даване на изтребители F-16 на Украйна

29.11.2022

Обновена

2460
Русия изненадващо отложи преговорите със САЩ за ядреното оръжие

28.11.2022

Обновена

3620
Как ще преговаряме с терористи?