Quantcast
Чехия: Далаверите на премиера са наша вътрешна работа | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Чехия: Далаверите на премиера са наша вътрешна работа

Андрей Бабиш обвини Европарламента, че с критиките си посяга на суверенитета на страната
5 199
 EPA/BGNES
Милиардерът Андрей Бабиш е бъркал и в европейската каса, смятат критиците му

Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини в намеса във вътрешните работи на републиката Европейския парламент, който прие резолюция, осъждаща конфликта между неговите лични и държавни интереси, предаде БГНЕС.

"Това е продължение на намесата на Европейския парламент във вътрешните работи на Чешката република", каза Бабиш пред репортери, коментирайки резолюцията. "Ние сме суверенна държава и водим политическа борба. У нас предстоят парламентарни избори на 8 и 9 октомври. Европейският парламент иска да повлияе на тези избори. Разбира се, това с приемането на резолюцията е инициатива на чешката опозиция."

Пресслужбата на Европейския парламент съобщи днес, че 505 депутати са гласували за резолюция, осъждаща конфликта на интереси на Бабиш, 30 са гласували против, 155 - въздържали се.

По-рано Европейската комисия обяви конфликт на интереси за милиардера Бабиш. Ситуацията ще бъде разгледана от Европейската прокуратура. Чешката полиция също проверява това. На 31 май тя предложи на прокуратурата да привлече министър-председателя под отговорност по подозрение в измама с незаконно получаване на земеделски субсидии от еврофондове в размер на 50 милиона крони (около 2 милиона евро) на свързаното с него дружество „Щъркелово гнездо“.

Бабиш категорично отрича обвиненията срещу него. Той ги смята за провокация от страна на политическите опоненти, а случая със субсидиите на компанията "Щъркелово гнездо" - за поръчков. "Разглеждането му вече веднъж бе прекратено от прокуратурата и сега те се опитват да съживят това дело преди предстоящите парламентарни избори в републиката на 8 и 9 октомври тази година." Премиерът подчертава, че няма конфликт на интереси, тъй като не се занимава с бизнес на този висок държавен пост.

Още

Брюксел призна: Не си свършихме работата в България

16.09.2021

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

43139
Евродепутат призова ЕС за намеса в България заради малкото ваксинирани

13.09.2021

Обновена

6113
Синът на чешкия премиер ще съди баща си

10.09.2021

791